© Associated Press
ΕΓΚΛΗΜΑ

Το έγκλημα στη Μάνη που αποκάλυψε ο δολοφόνος λίγο πριν πεθάνει

Αυτή είναι η ιστορία ενός Μανιάτη μετανάστη στη Νέα Υόρκη που γύρισε για να σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του χωρίς να το μάθει κανείς.

Στις αρχές του 20ου αιώνα αρκετοί Μανιάτες που ζούσαν στην ανέχεια αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους και να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Άλλοι με σκοπό να μείνουν μόνιμα, κι άλλοι για να βγάλουν μερικά χρήματα και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Ένας από αυτούς, λοιπόν, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη.

Ο αποχαιρετισμός του συγκεκριμένου Μανιάτη με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά του στο λιμάνι του Γυθείου ήταν πολύ δύσκολος. Σκοπός του ήταν να μείνει πέντε χρόνια στην Αμερική και ύστερα να ξανασμίξουν πίσω στην Ελλάδα. Μόνο που ένα απρόοπτο τον έκανε να επιστρέψει πίσω στη Μάνη, χωρίς να το μάθει κανείς άλλος.

Ο μετανάστης που γύρισε για να σκοτώσει τον εραστή της γυναίκας του

Μάνη © Unsplash

Έναν χρόνο μετά τη μόνιμη εγκατάσταση του Μανιάτη -το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα- στη Νέα Υόρκη, έλαβε γράμμα από έναν συγχωριανό του που τον τάραξε. Εκείνος, λοιπόν, του έγραψε πως η σύζυγός του συνευρισκόταν ερωτικά με κάποιον συγχωριανό του τα βράδια πλάι στο ρέμα, χωρίς να τους πάρει είδηση κανείς. «Φρόντισε ή να γυρίσεις στη Μάνη ή να πάρεις τα παιδιά σου στην Αμερική, μη μαθευτεί το κακό και γίνουμε ρεζίλι» έγραφε χαρακτηριστικά.

Εκείνος τελικά πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Μάνη χωρίς να το μάθει κανείς. Δύο μέρες, λοιπόν, μετά την ανάγνωση του γράμματος, μπήκε στο υπερωκεάνιο για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σκοπός του ήταν να σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του. Για να έχει άλλοθι, έστειλε ένα συνηθισμένο γράμμα στη γυναίκα του μαζί με μερικά δολάρια. Δέκα μέρες αργότερα ήταν στην Πάτρα.

Από εκεί μετέβη στην Καλαμάτα και ύστερα με καΐκι στη Μάνη. Στο χωριό του δεν έφτασε ποτέ. Το μόνο που έκανε ήταν να κρυφτεί στα βουνά και κοντά στο ρέμα προκειμένου να πιάσει το ζευγάρι επ’ αυτοφόρω. Την πρώτη νύχτα δεν εμφανίστηκε κανείς. Τη δεύτερη, όμως, συνέβη η μοιραία συνάντηση.

Ο Μανιάτης μετανάστης περίμενε να λήξει η συνάντησή τους και όταν εκείνος τράβηξε αμέριμνος για το χωριό, τον σταμάτησε και τον σκότωσε ακαριαία με δυο σφαίρες στο κεφάλι. Το επόμενο πρωί επέστρεψε στην Πάτρα, μπήκε στο πλοίο και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Στη Μάνη προκλήθηκε χαμός. Εξαιτίας, όμως, των μεγάλων βεντετών ανάμεσα στις οικογένειες της περιοχής, ο δράστης δεν αναζητήθηκε ποτέ και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ένα τέλειο έγκλημα είχε μόλις συμβεί.

Η απολογία του φονιά στον παπά του χωριού στη Μάνη

Μάνη © Unsplash

Ο δράστης γύρισε στη Νέα Υόρκη και έμεινε εκεί για δέκα ολόκληρα χρόνια. Όταν επέστρεψε στη Μάνη και την οικογένειά του το έγκλημα είχε ξεχαστεί. Με τα χρήματα που έβγαλε αγόρασε χωράφια, έφτιαξε ένα πολύ μεγάλο σπίτι και διηγούνταν σε όλους τα βάσανα της ξενιτιάς. Στη σύζυγό του δεν το είπε ποτέ. Γέρασαν μαζί αλλά εκείνη πέθανε πρώτη.

Λίγο αργότερα αρρώστησε βαριά και εκείνος. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του και κατά την τελευταία εξομολόγησή του στον παπά του χωριού, έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη. «Εγώ τον σκότωσα παπά. Σου λύνω το μυστικό μου, όταν πεθάνω πες το σε όλους πως μετάνιωσα και ο Θεός να με συγχωρέσει» είπε. Μετέλαβε και ύστερα από λίγο πέθανε. Ο δράστης του τέλειου εγκλήματος στη Μάνη είχε μόλις φύγει από τη ζωή, έχοντας αποκαλύψει για πρώτη φορά το μεγάλο του μυστικό.