ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το εικονικό γραφείο του Facebook θέλει να ανανεώσει την τηλεργασία

Τα Workrooms του Facebook έρχονται από το μέλλον στο παρόν, προκειμένου να δώσουν άλλο νόημα στην εργασία από το σπίτι.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στις ζωές όλων μας το τελευταίο διάστημα. Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν ήταν και ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε.

Σχεδόν τα πάντα έγιναν ψηφιακά και ο όρος τηλεργασία μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Projects, δουλειές, συναντήσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, σεμινάρια και γενικά οτιδήποτε μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω υπολογιστή, γινόταν πλέον από το σπίτι του καθενός. Νέες πλατφόρμες, όπως αυτή του Zoom, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και κάπως έτσι το Facebook σήκωσε μανίκια, προκειμένου να μπει κι αυτό με τη σειρά του στο «παιχνίδι» της τηλεργασίας.

Το Facebook παρουσίασε το γραφείο του μέλλοντος

Με μια πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook (πού αλλού;) o Mark Zuckerberg παρουσίασε το Horizon Workrooms. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα εικονικό γραφείο το οποίο θα σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι στον «ίδιο χώρο» με συναδέλφους και συνεργάτες, μέσω τεχνολογίας VR.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσουν το 3D avatar του εαυτού τους και να μπουν στο εικονικό γραφείο. Εκεί θα συναντήσουν τους συναδέλφους τους ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τα 3D avatars των συναδέλφων τους. Ωστόσο, θα μπορούν να μιλήσουν για δουλειά, να φάνε μαζί, να κουτσομπολέψουν και γενικά να κάνουν οτιδήποτε θα έκαναν μια συνηθισμένη ημέρα στο γραφείο.

Μόνο που όλα αυτά θα γίνονται από το σπίτι τους, φορώντας την ειδική VR μάσκα Oculus Quest 2. Κάθε avatar προσαρμόζει τις κινήσεις του στις φυσικές κινήσεις του σώματος του χρήστη, ενώ σε αυτό προσαρμόζεται ακόμη και η ένταση της φωνής του. Το Horizon Workrooms κυκλοφόρησε ήδη σε beta version σε περιορισμένες χώρες και αναμένεται να εξαπλωθεί στο προσεχές μέλλον.