© Θανάσης Σταυράκης / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Το ελληνικό Πάσχα χωρίς περιορισμούς

Το 2020 το lockdown ήταν καθολικό ενώ το 2021 υπήρχαν αυστηρές οδηγίες απαγόρευσης μετακίνησης. Έτσι, το Πάσχα του 2022 θα μείνει στην ιστορία ως το Πάσχα όπου οι Έλληνες άφησαν πίσω τους την πανδημία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ASSOCIATED PRESS

Ύστερα από Επιτάφιους χωρίς καθόλου κόσμο, αναστάσιμες λειτουργίες με αυστηρές (ή και όχι τόσο αυστηρές) αποστάσεις και Κυριακές του Πάσχα στο μπαλκόνι αντί για το χωριό, η κανονικότητα επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από 24 μήνες. Μάλιστα, στις περισσότερες πόλεις και χωριά οι εορτασμοί ήταν πιο έντονοι από κάθε φορά.

Για τους Έλληνες το Πάσχα δεν είναι απλά η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της χρονιάς. Είναι και μία ευκαιρία να συνδεθούν ξανά με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και τις πατρογονικές τους εστίες. Κανείς δε θέλει να μένει κλεισμένος στο τσιμέντο των πόλεων –  τα τελευταία δύο χρόνια όμως ήταν αναπόφευκτο.

Το 2020 το lockdown ήταν καθολικό ενώ το 2021 υπήρχαν αυστηρές οδηγίες απαγόρευσης μετακίνησης. Τα μπλόκα των αστυνομικών περίμεναν σχεδόν σε κάθε διόδια με σκοπό να κόψουν πολύ τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν έδειχναν διάθεση να πειθαρχήσουν.

Φέτος, όμως, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά: τα χωριά γέμισαν ξανά με κόσμο, οι Επιτάφιοι ακολουθήθηκαν από χιλιάδες πιστούς και διάσημα έθιμα όπως οι «Μπότηδες» της Κέρκυρας ακούστηκαν πιο βροντερά από ποτέ, καθώς ο φακός του Associated Press κατέγραφε την εορταστική ατμόσφαιρα με κάθε λεπτομέρεια.

Έτσι, το Πάσχα του 2022 θα μείνει στην ιστορία ως το Πάσχα όπου οι Έλληνες άφησαν πίσω τους την πανδημία. Ή έστω αυτό θέλουμε όλοι μας να πιστεύουμε.

Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο στο χωριό Μυροδάφνη της Ηπείρου. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Το κοινό παρακολουθεί συναυλία στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Οι πιστοί φορούν μάσκα σε εκκλησία της Αθήνας, για να αποφύγουν την πιθανή διασπορά του κορονοϊού. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει την Αποκαθήλωση του Ιησού στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. ( AP Photo/Γιώργος Καραχάλης)
Σκαρφαλωμένοι στα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι, ετοιμάζονται να ρίξουν στον δρόμο τεράστιες πήλινες κανάτες γεμάτες με νερό. Το έθιμο των «Μπότηδων» προσκαλεί κατοίκους από όλο το νησί αλλά και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Ιερείς κουβαλούν τον ξύλινο σταυρό στην Κέρκυρα, καθώς ο κόσμος παρακολουθεί. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Στο Νησί των Φαιάκων, οι φιλαρμονικές ορχήστρες δίνουν άλλον τόνο στους εορτασμούς του Πάσχα. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Ο Επιτάφιος δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά, όπως φαίνεται από αυτήν τη φωτογραφία στο χωριό Μυροδάφνη, Ιωαννίνων. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Οι κάτοικοι παρακολουθούν την περιφορά των λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα στο νησί της Κέρκυρας. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Εθελοντής ετοιμάζει προμήθειες και πακετάρει κόκκινα αυγά για τις λιγότερο προνομιούχες οικογένειες της Αθήνας.
Ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ παραδίδει το Άγιο Φως από την Ιερουσαλήμ σε εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα. (ΑP PHOTOS/ Γιώργος Καραχάλης)
Οι πιστοί παρακολουθούν τη λειτουργία της Ανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Μυροδάφνη της Ηπείρου. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)
Μία ηλικιωμένη γυναίκα κουβαλά λουλούδια στο προαύλιο της εκκλησίας, στο Μονοδένδρι, ένα από τα Ζαγοροχώρια. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)