Unsplash Annie Spratt
SOCIAL MEDIA

To Facebook θέλει να σιγουρευτεί ότι όντως διάβασες αυτό που κοινοποιείς

Μία νέα αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Facebook με σκοπό την καταπολέμηση της αναπαραγωγής των fake news.

Η πλατφόρμα του Facebook χρησιμοποιείται καθημερινά ως ψηφιακός χώρος αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων που αναπαράγονται ξανά και ξανά και τελικά επηρεάζουν την πραγματικότητα στον έξω κόσμο. Σε μία προσπάθεια να ελέγξει αυτή την ανεξέλεγκτη ροή fake news, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να τεστάρει ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο ουσιαστικά θα προτείνει στους χρήστες να διαβάσουν ένα άρθρο πριν κοινοποιήσουν το link του.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα prompt που θα πετάγεται τη στιγμή που οι χρήστες κοινοποιούν ένα άρθρο σε περίπτωση που δεν το έχουν ήδη ανοίξει. Η ειδοποίηση θα λέει περίπου το εξής: «Πρόκειται να μοιραστείτε αυτό το άρθρο χωρίς να το έχετε ανοίξει. Το να μοιράζεστε άρθρα χωρίς να τα έχετε διαβάσει ίσως σημαίνει ότι χάσατε μερικά σημεία-κλειδιά της είδησης».

Πάντως, ακόμα και αν ο χρήστης συνεχίσει να επιθυμεί να κοινοποιήσει το άρθρο, βάζοντας στην άκρη τις ενοχές ότι δεν το διάβασε, μπορεί απλώς να συνεχίσει πατώντας το “Continue sharing” που υπάρχει στο κάτω σημείο του prompt. Χωρίς δηλαδή ιδιαίτερο κόπο.

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ειδικά για όποιον έχει απογοητευτεί από την κριτική σκέψη της ανθρωπότητας, ότι το μόνο που έγινε είναι η προσθήκη ενός παραπάνω κλικ πριν το εξοργισμένο ποστάρισμα της είδησης ότι ένας εμβολιασμένος στο Kentucky έγινε άλογο. Στην πραγματικότητα, όμως μπορούμε να ελπίζουμε και σε κάτι καλύτερο.

Η πρωτοβουλία του Facebook ακολουθεί μία προηγούμενη που είχε τεσταριστεί από το Twitter τον Ιούνιο του 2020. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με αυτά, οι χρήστες άνοιγαν τα άρθρα κατά 40% περισσότερο όταν έβλεπαν το prompt. Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που δεν έκαναν το retweet όταν εμφανίστηκε η προειδοποίηση. Το αν βέβαια αυτό συνέβη επειδή έκατσαν και διάβασαν το κείμενο είναι κάτι που μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ.