FITNESS

Το Flyboard είναι η ευκαιρία σου να νιώσεις Iron Man για μια μέρα

Μια εμπειρία που θα σε δροσίσει, θα σε γυμνάσει και -σίγουρα- θα σε απογειώσει.

Είναι η νέα καλοκαιρινή δραστηριότητα. Σίγουρα είναι εντυπωσιακή στο μάτι. Είναι, όμως, δύσκολη; Μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε; Εκτός από διασκέδαση είναι και γυναστική; Για να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα, επισκέφθηκα το Athens Flyboard στο beach bar Bikini στην παραλία του Αλίμου και συνάντησα τον εκπαιδευτή Σταμάτη Κουλουλία.  Αν μπορώ να περιγράψω αυτά που αισθάνθηκα με μια πρόταση, θα έλεγα ότι ένιωσα σαν να είμαι ο Iron Man περιορισμένος, βέβαια, σε πτήσεις μόνο πάνω από την θάλασσα.

Κεφάλαιο 1ο: Ο αρχάριος

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Ξεκινώντας την ανάλυση μου πρέπει να τονίσω ότι είμαι παντελώς άσχετος σε ό,τι έχει να κάνει με Σκι (θαλάσσιο και βουνού), wake-board, snowboard. Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτά τα σπορ ξεκινάνε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αναφορά στο Flyboard, διότι έχει παρόμοια αίσθηση και κάποια κοινά σημεία στην τεχνική.

Το Flyboard αποτελείται από 2 μπότες οι οποίες πατάνε πάνω σε μια σανίδα με δύο τουρμπίνες που πετάνε νερό (από τη φτέρνα). Από τις τουρμπίνες φεύγει μια μακριά σωλήνα η οποία ενώνεται με την τουρμπίνα του jet ski. Πριν μπω στο νερό, ο Σταμάτης μου έκανε λίγη θεωρία. Εγώ που θα φοράω τις μπότες είμαι ο οδηγός και ο Σταμάτης που θα είναι πάνω στο jet ski είναι ο υπεύθυνος της έντασης (ανάλογα με το γκάζι που θα δίνει). “Στην αρχή θα κολυμπήσεις μέχρι βαθιά και μετά θα πάρεις αρχική θέση κατά την οποία πρέπει να είσαι με τα πόδια κάθετα στην θάλασσα, τα γόνατα κλειδωμένα και τους τετρακέφαλους σφιχτούς”, μου εξήγησε ο Σταμάτης. “Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να έχεις τα πέλματα παράλληλα με την επιφάνεια του νερού”. Όταν ο οδηγός του jet ski δώσει ένταση και αρχίσω να βγαίνω από το νερό πρέπει να έχω συνεχώς σφιχτά πόδια και να μην σηκώνω τις μύτες των ποδιών ψηλά, γιατί έτσι ανεβαίνουν και οι φτέρνες και θα πέσω μέσα με μια θεαματική βουτιά. Από εκεί και πέρα, όλα έχουν να κάνουν με το κέντρο βάρους του σώματος. Ο τρόπος με τον οποίο γέρνεις το σώμα σου και η θέση των ποδιών σου καθορίζουν και την κατεύθυνσή σου. “Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να σου δίνω γκάζι ώστε να ανεβαίνεις πιο ψηλά”, με ενημέρωσε ο Σταμάτης.

Αρκετά, όμως, με την θεωρία. Έτσι κι αλλιώς, όλα μου φάνηκαν πολύ απλά. Πράγματι, κολύμπησα πολύ άνετα με τις μπότες μέχρι μέσα. Πήρα την αρχική θέση και ήμουν έτοιμος να μεγαλουργήσω. Ο Σταμάτης, λοιπόν, δίνει γκάζι, εγώ νιώθω μια περίεργη δύναμη να με σηκώνει, βγαίνω λίγο από το νερό σαν πολίστας , χάνω τον έλεγχο και πέφτω μέσα. Μια καλή περιγραφή για το πως ένοιωσα είναι η εξής: δες την εναρκτήρια σκηνή του ‘Jaws’ με τον καρχαρία που τρώει την κοπέλα στη σημαδούρα. Εμείς δεν βλέπουμε τον καρχαρία, αλλά μόνο την κοπέλα να έχει σηκωθεί ψηλά στο νερό και να πηγαίνει πέρα-δώθε. Ε, λοιπόν, εγώ ήμουν αυτή η κοπέλα. Για τα επόμενα δέκα λεπτά πάλευα να σηκωθώ, να βρω την ισορροπία μου, και να καταλάβω πώς να το ελέγξω. Αυτό που κατάφερα ήταν να κάνω κάποιες πολύ εντυπωσιακές βoυτιές. Μια συμβουλή του Σταμάτη τα άλλαξε όλα: “Ξεκίνα να κολυμπάς κανονικά, εγώ θα δώσω ώθηση και θα σε ανεβάσει”.

Και η συμβουλή έπιασε τόπο. Κατάφερα να βγω με την πρώτη από την επιφάνεια, να πετάξω και να βρω την ισορροπία μου. Είναι απίστευτο να νιώθεις σαν τον Iron Man. Επόμενος στόχος ήταν ο δελφινισμός, να βουτήξω από ψηλά με το κεφάλι και να ξαναβγώ αμέσως έξω και ψηλά. Υπερήφανα λέω ότι αυτό το κατάφερα με την πρώτη. Σίγουρα εδώ βοήθησε και το κολυμβητικό μου παρελθόν. Μετά από μισή ώρα επίπονης προσπάθειας, εντυπωσιακών βουτιών και κάποιων επιτυχιών, ήρθε η ώρα να δώσω την σκυτάλη στον ειδικό

Κεφάλαιο 2ο: Ο επαγγελματίας

Εδώ τα λόγια περισσεύουν. Ο Σταμάτης έβαλε τις μπότες και αμέσως σηκώθηκε στον αέρα λες και ήταν ο Tony Stark. Έκανε τα πάντα: πήγαινε από την μια και ξαφνικά άλλαζε κατεύθυνση, ανέβαινε στα 6-7 μέτρα, ερχόταν κατά πάνω μας και μας πέταγε επίτηδες νερά, βούταγε μέσα κι έβγαινε αμέσως, άραζε πάνω και έφτιαχνε τα μαλλιά του. Κάποια στιγμή τον ρώτησα αν θέλει να του παραγγείλω ένα καφεδάκι να το πιεί εκεί ψηλά βλέποντας τα νότια προάστια. Ήταν πολύ εντυπωσιακό να τον κοιτάς να κάνει όλες αυτές τις φιγούρες. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα τα κάνω και εγώ.

Σε πρώτη φάση, αυτό που έκανα ήταν να λύσω τις βασικές μου απορίες. Ναι, το Flyboard μπορεί να το κάνει ο καθένας. Έχει μια μικρή δυσκολία στο να βρεις ισορροπία, αλλά μετά από κάποιες προσπάθειες είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρεις.

Και χωρίς δεύτερη σκέψη, σε διαβεβαιώνω ότι αξίζει τον κόπο. Δεν είναι και λίγο να νιώσεις -έστω και για λίγο- σαν τον Iron Man.

Οι ασκήσεις

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, το οποίο ομολογώ δεν το περίμενα, είναι ότι το Flyboard σε γυμνάζει. Μετά από μισή ώρα αισθάνεσαι κούραση στα πόδια, τα οποία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, ειδικά στο ανέβασμα. Αν θέλεις, λοιπόν, να γυμνάσεις τα πόδια σου για να αντέχουν, εκτέλεσε τις παρακάτω 4 ασκήσεις ισομετρικά. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα kettlebell. Μείνε δηλαδή ακίνητος στην θέση που σου δείχνω για 30 δευτερόλεπτα. Κάνε 5 σετ σε κάθε άσκηση

Άσκηση #1: Κάθισμα

Φρόντισε τα γόνατα να είναι σχεδόν σε 90 μοίρες γωνία και τα ισχία προς τα πίσω.

Άσκηση #2: Άρσεις θανάτου στο ένα πόδι

Το πόδι που ισορροπεί να είναι ελαφρώς λυγισμένο και το πόδι που είναι στον αέρα να είναι σε ευθεία με την πλάτη.

Άσκηση #3: Ημικάθισμα στο ένα πόδι

Η γωνία του γόνατου να είναι πάνω από 90 μοίρες και το άλλο πόδι τεντωμένο και σφιχτό στον αέρα.

Άσκηση #4: Πλάγιες προβολές

Το ένα πόδι να είναι λυγισμένο σχεδόν 90 μοίρες και το άλλο τελείως τεντωμένο στο πλάι με το πέλμα να πατάει κάτω.

 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Athens Flyboard by Bikini στην παραλία Αλίμου, τηλ 6983190972.