Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το iOS 15 της Apple είναι εδώ και αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει

Το νέο λογισμικό κυκλοφόρησε σήμερα κι αυτά είναι μερικά απ' τα νέα features που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις.

To iOS 15 είναι επιτέλους εδώ και φέρνει ένα σωρό νέα features και βελτιώσεις για το iPhone σου, που κάποιος έπρεπε να τα βάλει κάτω σε μια σειρά και να τα αξιολογήσει. Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές, τόσα πολλά αυτά που θα εισάγει το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple στο iPhone που ήδη έχεις, που καλά θα κάνει να ρίξεις μια πρώτη ματιά σε μερικά από τα πιο βασικά απ’ αυτά.

Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις σιγά-σιγά στην πορεία, αλλά αυτά πρέπει οπωσδήποτε να μη σου ξεφύγουν.

FaceTime

Προστέθηκαν μερικές νέες δυνατότητες στο FaceTime, που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με το Zoom και το Google Meet, όπως το να μπορείς να κάνεις βιντεοκλήση με πολλά άτομα ταυτόχρονα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να στέλνει κάποιος στους φίλους του ένα link για να συνδεθούν μαζί του στο FaceTime, ακόμα κι αν δεν έχουν iPhone, κάνοντας πρακτικά το FaceTime διαθέσιμο σε όλους, με την κλήση να παραμένει κρυπτογραφημένη.

Οι βιντεοκλήσεις ακούγονται επίσης πιο φυσικές, με το FaceTime να χρησιμοποιεί τον περιβαλλοντικό ήχο για να σβήνει θορύβους με βάση το πού βρίσκονται οι φίλοι σου κατά μία ομαδική κλήση, κάνοντάς σας να αισθάνεστε περισσότερο σαν να είστε όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Και υπάρχουν δύο νέες επιλογές για το μικρόφωνο: Voice Isolation και Wide Spectrum. Το πρώτο θα διακόψει κάθε θόρυβο από το περιβάλλον, οπότε το άτομο στο άλλο άκρο της γραμμής θα ακούει τη φωνή σας πεντακάθαρα και το δεύτερο θα προσπαθήσει να «ξεσηκώσει» όλους τους ήχους από το περιβάλλον σας για μεγαλύτερη φυσικότητα.

Notifications

Αν έχεις νιώσει ποτέ σαν να σε καταπίνει μία ατελείωτη λίστα από ειδοποιήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς άλλο. Στο iOS 15, οι ειδοποιήσεις όχι μόνο έχουν μια νέα εμφάνιση, αλλά και μερικούς νέους τρόπους διαχείρισης τους.

Υπάρχουν φωτογραφίες επαφών για τα μηνύματά σας, μεγαλύτερα εικονίδια για ειδοποιήσεις που προέρχονται από εφαρμογές και μια νέα λειτουργία «Μην ενοχλείτε» για να τα κάνετε όλα mute. Όταν δεν θέλετε να ενοχλείστε, οι φίλοι σας θα βλέπουν πότε θα έχετε ενεργοποιήσει το «Μην ενοχλείτε», κατά το οποίο βέβαια συνεχίζουν να μπορούν να σας στείλουν ό, τι θέλουν,  θα ξέρουν όμως πώς ό, τι και να είναι αυτό, εσείς θα το δείτε μετά, όπως γίνεται για παράδειγμα και στο Slack.

Ταυτόχρονα, μία νέα λειτουργία, το Notification Summary θα σάς επιτρέπει να ελέγχετε ασήμαντες ειδοποιήσεις σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, το πρωί ή το βράδυ.

Safari

Η γραμμή των καρτελών βρίσκεται πια στο κάτω μέρος της οθόνης και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σας βοηθά να μετακινηθείτε μεταξύ των tabs εύκολα, πηγαίνοντας αριστερά/δεξιά και κυρίως χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι. Το Tab overview grid view εμφανίζει τις ανοιχτές καρτέλες σας, ενώ έχει και τη δυνατότητα φωνητικής αναζήτησης

Live Text

Ένα από τα πιο cool features του νέου iOS, το Live Text καθιστά το κείμενο διαδραστικό στις φωτογραφίες σας, ώστε να μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε, να αναζητήσετε και να μεταφράσετε μέσω ανιχνευτών δεδομένων που αναγνωρίζουν αριθμούς τηλεφώνου, mail, ημερομηνίες, διευθύνσεις οδών και άλλα στις φωτογραφίες. Δηλαδή βλέπεις ένα τηλέφωνο σε ένα τοίχο; Το φωτογραφίζεις και απευθείας μπορείς να τηλεφωνήσεις. χωρίς να κάνεις τίποτα περισσότερο. Η εικόνα έχει μετατραπεί σε αριθμούς, χωρίς να πληκτρολογήσεις οτιδήποτε.

Shared with you

Τα μηνύματα στο iOS 15 θα επιτρέπουν κάποια κοινή χρήση μεταξύ εφαρμογών, μέσω αυτής της νέας δυνατότητας. Για παράδειγμα, αν κάποιος μοιραστεί μαζί σας μια φωτογραφία, μπορείτε να την ανοίξετε με τη δική σας εφαρμογή. Το ίδιο ισχύει και για τα τραγούδια με το Apple Music ή για τα podcasts με το Apple Podcasts.

Health

Το Apple Health είναι μια δωρεάν υπηρεσία που θα μας προμηθεύει με διάφορα δεδομένα φυσικής κατάστασης, όπως πχ πόσα βήματα κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές τις πληροφορίες θα μας επιτρέπει να τις μοιραζόμαστε με τον γιατρό μας.

Θα μπορούμε επίσης να αποθηκεύουμε τα αποτελέσματα των τεστ που κάνουμε για Covid-19, όπως και να περάσουμε στην εφαρμογή τα πιστοποιητικά του εμβολιασμού μας.

Χάρτες

Αυτή η έκδοση του iOS έχει πάει το Maps πραγματικά στο επόμενο επίπεδο. Τρισδιάστατες προβολές, ρεαλιστικές νυχτερινές προβολές και πολλές άλλες λεπτομέρειες, έρχονται για να απογειώσουν αυτό που στα υπόλοιπα κινητά είναι απλώς ένας navigator. Θα έχει επίσης και ένα νέο feature για όσους κινούνται με δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς η εφαρμογή θα τους δείχνει ακριβώς σε ποια στάση πρέπει να κατέβουν, σε ποια έξοδο του μετρό, αλλά και την ώρα που θα πρέπει να το κάνουν αυτό.