© Verne Ho / Unsplash
LIFE

Το κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος σε 2 μόλις λεπτά

Πιστεύεις ότι έχεις άγχος; Άκου τι έκαναν οι πιλότοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να ξεπεράσουν το δικό τους.

Τα μάτια σου είναι ορθάνοιχτα στις 5 η ώρα τα ξημερώματα. Έχεις προσπαθήσει ξανά και ξανά να αποκοιμηθείς, το μοναδικό όμως πράγμα που καταφέρνεις είναι στριφογυρνάς κάτω από τις κουβέρτες και να μη βρίσκεις ησυχία. Έκλεισες τα μάτια, μέτρησες πρόβατα, προσπάθησες να κάνεις θετικές σκέψεις. Μάταια, τίποτα δε γίνεται. Καταλήγεις να σκέφτεσαι τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσεις, τα λάθη που έκανες στη δουλειά, τα πράγματα που δεν έπρεπε να πεις σε εκείνο τον φίλο σου. Άγχος, άγχος, άγχος.

Τους τελευταίους, όμως, μήνες ο ύπνος έχει γίνει πραγματικό μαρτύριο. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το γενικευμένο στρες που βιώνει ο πλανήτης φέρνει τρομερές δυσκολίες στους ανθρώπους που απλώς θέλουν να ξεκουραστούν. Ταραγμένες σκέψεις, εφιάλτες και αϋπνίες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα κόλπο που βοήθησε τους πιλότους της αμερικανικής αεροπορίας -οι οποίοι βίωναν, προφανώς, απίστευτο στρες- να κοιμούνται καλύτερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να μελετήσει το πρόβλημα και να δώσει ήταν το στέλεχος του Ναυτικού Bud Winter. Αρκετά χρόνια αργότερα, δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σε ένα βιβλίο με τίτλο Relax and Win: Championship Performance.

Πώς, λοιπόν, κατάφερε ο Winter να κάνει τους πιλότους να πέσουν στην αγκαλιά του Μορφέα σε περίπου 2 λεπτά;

Ακολουθεί αναλυτικά η μέθοδος, την οποία καλό θα ήταν να βάλεις στη ζωή σου όταν το στρες σου κλέβει τον ύπνο. Αν έπιανε σε ανθρώπους που ετοιμάζονταν να κάνουν αερομαχίες με καμικάζι πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τότε γιατί να μην πιάσει σε σένα;

Ο ύπνος έρχεται σε 120”

Τι πρέπει να κάνεις; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα από όλα χαλάρωσε τους μυς σε όλο σου το πρόσωπο: στο σαγόνι, στη γλώσσα, ακόμα και γύρω από τα μάτια. Κοίτα, μάλιστα, να βάλεις το σαγόνι σου σε αναπαυτική θέση, όπου ακουμπάει σχεδόν στο στέρνο.

Ας δούμε τώρα τι πρέπει να γίνει με τους ώμους και τα χέρια σου. Καλό είναι να μην τους κουνάς και να μη σφίγγεσαι. Άστους να πέσουν χαμηλά και άρχισε να χαλαρώνεις ένα-ένα τα χέρια σου.

Πάμε τώρα στο τρίτο βήμα που έχει να κάνει με τις ανάσες. Ήρθε η ώρα να κάνεις μία εκπνοή και να χαλαρώσεις το στήθος. Ύστερα, σειρά έχουν τα πόδια που θα πρέπει να χαλαρώσουν από τον τετρακέφαλο και κάτω.

Κάπου εδώ, το σωματικό κομμάτι της μεθόδου έχει ολοκληρωθεί. Το επόμενο, το ίσως πιο δύσκολο δηλαδή είναι το ψυχολογικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να καθαρίσεις το μυαλό σου – να αφήσεις στην άκρη άγχη, προβλήματα αλλά και υποχρεώσεις.

Τι θα πρέπει να κάνεις; Να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει. Προσπάθησε να μεταφερθείς με τη φαντασία σου σε μία από τις δύο παρακάτω εικόνες. Σκέψου ότι κοιμάσαι στον πάτο ενός κανόε-καγιάκ, στη μέση μίας γαλήνιας λίμνης, μία ανοιξιάτικη μέρα όπου το μοναδικό πράγματα που βλέπεις είναι ο καταγάλανος ουρανός πάνω από το κεφάλι σου. Ή αν προτιμάς φαντάσου ότι κοιμάσαι σε μία μαύρη αιώρα, μέσα σε ένα μαύρο δωμάτιο.

Αν, τώρα, ακόμα και αυτό σου φαίνεται δύσκολο τότε δοκίμασε να λες από μέσα σου και για 10 δευτερόλεπτα στη σειρά: «μη σκέφτεσαι τίποτα». Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρεις να αποκοιμηθείς. Ο ύπνος θα σε βρει σε λιγότερο από 120 δευτερόλεπτα.