© Rogelio V. Solis / AP The Idol / HBO / Instagram
ΥΓΕΙΑ

Το λαχανικό που σε κάνει να δείχνεις 10 χρόνια νεότερος

Τόσα χρόνια είχαμε έναν θησαυρό στην κουζίνα μας και δεν του δίναμε σημασία.

Η ζωή μέχρι τα 30 είναι πολύ πιο εύκολη. Για τους περισσότερους ισχύει ότι μπορούν να τρώνε και να πίνουν ό,τι θέλουν χωρίς να κοιτάζουν πίσω τους. Το σώμα τους δεν τους τιμωρεί. Αντίθετα, είναι ο καλύτερός τους φίλος: είναι εκεί για να αντέξει την υπερβολή, την αδιαφορία, ακόμα και την κακοδιαχείριση. Μετά τα 30 όμως, όλα αυτά πάνε περίπατο.

Ναι, σε μεγάλο βαθμό είμαστε ό,τι τρώμε. Έτσι, υπάρχουν εκεί έξω, στο μεγάλο σύμπαν της διατροφής, πολλά υλικά της φύσης τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε (ή έστω να καθυστερήσουμε) τις συνέπειες του χρόνου. Ακόμα και να μας κάνουν να δείχνουμε 10 χρόνια νεότεροι. Να ένα παράδειγμα που δεν περίμενες: οι πιπεριές.

Όχι απαραίτητα οι καυτερές πιπεριές αλλά οι άλλες, οι γνωστές σε όλους μας από την παιδική ηλικία, εκείνες που οι μανάδες μας χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τα γεμιστά. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες έρευνες (όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική National Library of Medicine) οι οποίες αναδεικνύουν τα οφέλη τους για το δέρμα μας.

Ποια είναι αυτά; Οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α (βήτα καροτίνη), την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Καλύπτουν, δηλαδή, το 93 τοις εκατό της ανάγκης για ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο στρώμα του δέρματος χρειάζονται την εν λόγω βιταμίνη για να διατηρήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

πιπεριές © Nick Fewings / Unsplash

Μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες από τον ήλιο διακόπτοντας τη διαδικασία που διασπά το κολλαγόνο. Επιπλέον, η βιταμίνη Α βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης, στην πρόληψη των εξανθημάτων και στην προώθηση της φυσικής ενυδάτωσης.

Ας δούμε όμως και μερικές ακόμα άγνωστες στο ευρύ κοινό λέξεις: βιολαξανθίνη. Ή αλλιώς ένα κοινό καροτενοειδές αντιοξειδωτικό το οποίο συναντάται στις πιπεριές και αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες (χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας, μετά την έκθεση του οργανισμού σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις).

Όχι, δεν τελειώσαμε ακόμα. Υπάρχει και η καψανθίνη, η υπεύθυνη για το πλούσιο κόκκινο χρώμα στις πιπεριές. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες των ακτίνων UVA και UVB. Έτσι, εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων σημαδιών γήρανσης στο δέρμα μας ενισχύοντας παράλληλα τις επανορθωτικές ικανότητές του.

Κλείνοντας, ας μιλήσουμε και για τη βιταμίνη C και τον τρόπο που περιορίζει τις ρυτίδες και τις κηλίδες. Ένα κομμάτι πιπεριάς περιέχει τεράστιες ποσότητες από την εν λόγω βιταμίνη. Αυτό το υψηλό ποσοστό βιταμίνης C βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου που προλαβαίνει την εμφάνιση ρυτίδων. Επιπλέον, η κατανάλωση πιπεριών αντιστρέφει τα σημάδια της φωτογήρανσης, όπως η μελάγχρωση, το θαμπό δέρμα και οι σκούρες κηλίδες οι οποίες αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τα 30.