Ozkan Bilgin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το μεγαλύτερο ρεκόρ συνεχούς βροχόπτωσης στη Γη ξεπερνάει κάθε φαντασία

Συνέβη πολλά χρόνια πριν και παρά το γεγονός πως ακούγεται φρικτό, συνέβαλε στη διάδοση της ζωής στον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν ζήσαμε φέτος πραγματικό χειμώνα. Όπως δεν είμαστε και συνηθισμένοι σε βροχοπτώσεις που διαρκούν περισσότερο από 1-2 μέρες. Πράγμα που μάλλον είναι δώρο, αν σκεφτείτε τις καταστροφές που θα προκληθούν -δεδομένων των ανεπαρκειών σε πρόληψη και υποδομές. Εκτός και αν οι βροχές πέσουν στην Ανατολική Κρήτη που έχει στερέψει.

Ούτε εκεί όμως, θα θέλουν ό,τι έγινε το πάλαι ποτέ στη Γη, κατά το μεγαλύτερο διάστημα συνεχούς βροχόπτωσης. Ή στο ρεκόρ της σύγχρονης ιστορίας. Πόσες ημέρες λες να έβρεχε σερί στη συνθήκη που έχει το διαχρονικό ρεκόρ;

Όπως έχουν αποκαλύψει μελέτες, κάποτε έβρεχε στον πλανήτη για δύο εκατομμύρια συνεχόμενα χρόνια. Αυτό το φαινόμενο που δεν φαίνεται ακριβώς ονειρικό, ήταν το κλειδί για τη διάδοση της ζωής σε όλη την υδρόγειο.

Το γεγονός έλαβε χώρα μεταξύ 200-300 εκατομμυρίων ετών πριν, όταν η Γη κυριαρχούνταν από την ενιαία υπερήπειρο της Πανγαίας. Σχηματίστηκε πριν περίπου 270.000.000 χρόνια και περιβαλλόταν από έναν τεράστιο ωκεανό που ονομαζόταν Πανθάλασσα.

Οι έρευνες που έγιναν το ‘70 έδειξαν πως κάπου στα 70 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, η ενιαία ξηρά άρχισε να σπάει σε κομμάτια και έτσι προέκυψαν οι ήπειροι. Ακολουθεί φωτογραφία με τη θέση της Ελλάδας στην Πανγαία.

H θέση της Ελλάδας στην Πανγαία / Massimo Pietrobon
H θέση της Ελλάδας στην Πανγαία

Οι δεινόσαυροι είχαν αρχίσει να ακμάζουν στη Γη, πριν προκύψει μια πολύ ξηρά περίοδος την οποία διαδέχθηκαν πρωτοφανή επίπεδα βροχόπτωσης που συνεχίστηκαν για απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μελέτες που είχαν ως στόχο να ανακαλύψουν το λόγο που έβρεχε για εκατομμύρια χρόνια πρότειναν ότι το γεγονός ενδεχομένως να συσχετιζόταν με μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στη Wrangellia Terrane -θα τη βρεις σήμερα στην Αλάσκα. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε θέρμανση των ωκεανών, που οδήγησε στην απελευθέρωση υγρασίας στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου σε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Σε δημοσίευση σχετικής εργασίας έχει αναφερθεί ότι «μετά τις εκτεταμένες εξαφανίσεις φυτών και βασικών φυτοφάγων στη στεριά, οι δεινόσαυροι ήταν φαινομενικά οι κύριοι ωφελούμενοι κατά την περίοδο της ανάκαμψης, επεκτείνοντας γρήγορα την ποικιλομορφία, την οικολογική αντίκτυπο (σχετική αφθονία) και περιφερειακή κατανομή, από τη Νότια Αμερική αρχικά, σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί να ήταν ένα από τα πιο σημαντικά [ταχεία γεγονότα] στην ιστορία της ζωής, που επέτρεψε όχι μόνο την «εποχή των δεινοσαύρων», αλλά και την προέλευση των περισσότερων βασικών κλάδων που αποτελούν τη σύγχρονη πανίδα της χερσαίας τετράποδα (λισαμφίβια, χελώνες, κροκόδειλοι, σαύρες και θηλαστικά».

Τα ρεκόρ της σύγχρονης ιστορίας

Οι Lynn McMurdie, Επιστημονική Αναπληρώτρια Καθηγητής Επιστημών της Ατμόσφαιρας, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Joe Boomgard-Zagrodnik, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Συνεργάτης στις Επιστήμες Καλλιέργειας και Εδάφους, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έγραψαν στο Conversation.

Το μεγαλύτερο διάστημα συνεχών μετρήσιμων βροχοπτώσεων (τουλάχιστον 0.25 millimeters) της σύγχρονης ιστορίας της Γης είναι οι 331 ημέρες στο Μάουι, από το 19369 έως το 1940. Αν μπει στην εικόνα και το ίχνος βροχής, το ρεκόρ ανήκει στο Χονομού της Χαβάης και είναι 881 ημέρες (1931-1916).

Το πιο πρόσφατο μεγάλο διάστημα μετρήσιμων βροχοπτώσεων είναι αυτό της περιόδου 1997-98 στο Ότις του Όρεγκον (79 ημέρες).