Βασίλης Βερβερίδης / MotionTeam / Eurokinissi
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μέρος της Ελλάδας που χιόνισε μέχρι και τον Αύγουστο

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν φωτογραφίες που δείχνουν χιονισμένες τις βουνοκορφές του Ολύμπου. Η αλήθεια, όμως, για το τι συνέβη είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες οι εικόνες με τις βουνοκορφές του Ολύμπου να έχουν ασπρίσει από το χιόνι που έπεσε λίγο πριν φύγει και ο Αύγουστος. Στα social media, μάλιστα, κυκλοφορεί και ένα video το οποίο δείχνει live τη χιονόπτωση, ενώ στο παρασκήνιο ακούγονται οι φωνές διάφορων ορειβατών που έχουν μείνει έκπληκτοι με το θέαμα.

Οι απορίες και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά: πόσο πιθανό ήταν να ρίξει χιόνι στον Όλυμπο το καλοκαίρι και ποιος είναι ο λόγος τελικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, που είδαμε αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο στο υψηλότερο βουνό της χώρας;

Γίνεται να χιονίσει τον Αύγουστο στον Όλυμπο;

Η απάντηση είναι μάλλον ναι, ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του northmeteo, Δρ. Σταύρος Κέππας στο GRtimes: «Το πιο πιθανό και, βλέποντας κανείς τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος άσπρισε από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίες των 10 βαθμών Κελσίου».

Αναζητώντας κανείς πληροφορίες για το χιονοχάλαζο, στο οποίο αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος, διαπιστώσαμε πως εμφανίζει διαφορές τόσο με το κλασικό χιόνι όσο και με το χαλάζι που πέφτει στη χώρα όλο τον χρόνο. Τι είναι, όμως, αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και γιατί έπεσε σε υψόμετρο 2 χιλιάδων μέτρων στον Όλυμπο;

Τι είναι το περίφημο χιονοχάλαζο

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Σταύρος Κέππας: Πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα, που περνά από ένα συγκεκριμένο σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι τα υγροσταγονίδια, τα οποία είναι αρκετά μικρότερα σε μέγεθος παγώνουν πάνω σε αυτή».

Έτσι, κατά τον ίδιο, δημιουργείται ένα σύσσωμα πάγου που όντως ενδέχεται να εμπεριέχει διάκενα. Εάν ενταθεί, μάλιστα, κατά τον ίδιο το συγκεκριμένο φαινόμενο, ενδέχεται να το «στρώσει» στην επιφάνεια του εδάφους. Ουσιαστικά, δηλαδή, «πρόκειται για μία αρκετά πιο συμπαγή νιφάδα, που έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες σε σχέση με το χιόνι».