iStock
TRACED

To πιο σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και, αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαδικτυακή βία;

Το να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, εφόσον σχεδόν όλα -μαζί μας εμάς- εξαρτώνται ή βασίζονται σε αυτό, είναι μια κίνηση η οποία έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη σφαίρα της «κανονικότητας». Προσπαθήστε να θυμηθείτε, για παράδειγμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που μείνατε μακριά από το κινητό σας. Λιγάκι δύσκολη αυτή η αναδρομή στο παρελθόν, έτσι δεν είναι;

Τώρα, σκεφτείτε πότε ήταν το τελευταίο μήνυμα που στείλατε σε κάποιο group chat και πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε reaction σε μία φωτογραφία που σας άρεσε. Σωστά, πριν από λίγο. Και είναι λογικό. Ο διαδικτυακός κόσμος, άλλωστε, είναι παράλληλος με τον πραγματικό και μοιράζονται το ίδιο πεδίο δράσης.

Σε αυτό το πεδίο δράσης, ωστόσο, είναι γνωστό ότι η διαδικτυακή βία κατά γυναικών και κοριτσιών είναι έντονη και δεν χρειαζόταν να φτάσουμε στις 25 Νοεμβρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να το εμπεδώσουμε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του TRACeD, αναδείχθηκε η ανεπαρκής εκπαίδευση των παιδιών τόσο σε ζητήματα αντιμετώπισης της διαδικτυακής βίας, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη αναγνώριση αλλά και διαχείριση τέτοιων περιστατικών, όσο και σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλά κορίτσια δήλωσαν πως διστάζουν να μοιραστούν περιστατικά διαδικτυακής βίας σεξουαλικού περιεχομένου με τους γονείς τους, τους συνομηλίκους τους ή τις κρατικές αρχές, καθώς φοβούνται την κριτική που πρόκειται να δεχθούν.

Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς, αν και φαίνεται να έχουν επίγνωση του κινδύνου, παραδέχονται πως η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό, όμως, δημιουργήθηκε το TRACeD, για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Η διαδραστική πλατφόρμα όχι μόνο συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο, αλλά προσφέρει υποστήριξη σε θύματα ή πιθανά θύματα βίας στον κυβερνοχώρο.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το TRACeD; Πρώτο και κύριο ότι η πλατφόρμα χρησιμεύει ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως πλατφόρμα βοήθειας/συμβουλευτικής που παρέχει καθοδήγηση και βοήθεια σε γονείς, δασκάλους, επαγγελματίες και κυρίως σε επιζώσες/ώντες της βίας στο διαδίκτυο ή πιθανά θύματα.

Οι δράσεις του TRACed στοχεύουν στην καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας κατά κοριτσιών μεταξύ 7-18 ετών και γυναικών μεταξύ 18-25 ετών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Πώς; Εκπαιδεύοντας γυναίκες, κορίτσια, δασκάλους, γονείς και επαγγελματίες πάνω στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και ευαισθητοποιώντας το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη βία στον κυβερνοχώρο μέσω εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και κάπου εδώ, εμφανίζονται οι Cyber Guardians, που μπορεί να μην έχουν φτερά, έχουν όμως τις απαραίτητες γνώσεις για την παροχή υποστήριξης (ανώνυμα και δωρεάν μέσω chat) σε θέματα ψυχολογικής, τεχνικής ή τεχνολογικής φύσης. Επίσης, λειτουργούν ως μεσάζοντες σε μια διαδικασία αναγνώρισης, μάθησης, λήψης αποφάσεων, δράσης και σχεδιασμού ενός σχεδίου παρέμβασης για τον επιζώντα. Η ομάδα τους, απαρτίζεται από ψυχολόγους, εγκληματολόγους, δικηγόρους και εκπαιδευτικούς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι δράσεις του TRACeD; Γιατί η οι γυναίκες και τα κορίτσια βιώνουν διαφορετικά και μερικές φορές πιο τραυματικά τη διαδικτυακή βία. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021, εκτιμάται ότι το 4%-7% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μεταξύ 1%-3% έχει βιώσει διαδικτυακή καταδίωξη/παρακολούθηση (cyberstalking).

Με βάση τα παραπάνω, η ανάγκη αντιμετώπισης και πρόληψης της έμφυλης διαδικτυακής βίας είναι επιτακτική. Έτσι, μέσω του TRACeD, οι γυναίκες και τα κορίτσια ευαισθητοποιούνται, εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται.

Info: Το TRACeD είναι ένα διετές έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024. Είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, μαζί με τους ακόλουθους εταίρους: ActionAid Hellas, CODECA – Center for Social Cohesion, Development & Care, CSIi – Cyber ​​Security International Institute, Fondazione Carolina και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.