© Gateway Foundation
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

To πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο το 2027

Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το μεγαλεπήβολο project.

Πίσω στα 90s, το Πέμπτο Στοιχείο με τον Bruce Willis και τη Milla Jovovich ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα, δεν ήταν ιδιαίτερα πιστό στους βασικούς νόμους της φυσικής, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να ξεπεράσει τα 250 εκ. δολάρια στο box office παρουσιάζοντας μία εντυπωσιακή περιπέτεια στο κοντινό μέλλον. Πού ακριβώς διαδραματίζονταν πολλές από τις τρελές και παλαβές σκηνές που σκηνοθέτησε ο Luc Besson;

Σε ένα διαστημικό ξενοδοχείο που βρίσκεται σε τροχιά. Υπέροχη, φουτουριστική, πρωτοπόρα σκέψη. Πόσο πιθανό όμως είναι να συμβεί κάτι τέτοιο μακριά από τις κάμερες των blockbusters;

«Προσπαθούμε να πείσουμε το κοινό ότι η χρυσή εποχή των διαστημικών ταξιδιών βρίσκεται ένα βήμα μακριά. Έρχεται. Καταφτάνει με τρομερή ταχύτητα» δήλωσε πρόσφατα στο CNN, ο John Blincow. O πρώην πιλότος και νυν CEO της Orbital Assembly Corporation (ΟΑC) έχει μεγάλα σχέδια για τον διαστημικό τουρισμό. Η εταιρεία του σε συνεργασία με τον οργανισμό Gateaway Foundation έχουν βάλει σκοπό να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του Luc Besson.

Ένα διαστημικό ξενοδοχείο με θέα στ’ αστέρια

Το κατασκευαστικό πλάνο αναφέρει πως το διαστημικό ξενοδοχείο Voyager Class θα είναι έτοιμο το 2027. Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάποια άβολη κάψουλα που μετά βίας θα χωρά έναν άνθρωπο. Αντίθετα, θα είναι μία κανονική ξενοδοχειακή μονάδα -με εστιατόρια, αίθουσες αναψυχής και τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 400 ανθρώπων- η οποία θα κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η ανακοίνωση του μεγαλεπήβολου project είχε πραγματοποιηθεί το 2019 ενώ, όλα δείχνουν, πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2025. Αν τώρα, αυτός ο παράξενος δακτύλιος φέρνει κι άλλες κινηματογραφικές αναμνήσεις στο μυαλό σου, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό: H μακέτα είναι εμπνευσμένη από μία ιδέα του διάσημου φυσικού Wernher von Braun, ο οποίος βοήθησε τους Αμερικανούς να φτάσουν στη Σελήνη και ενέπνευσε τον Stanley Kubrick για τον δικό του διαστημικό σταθμό στην ταινία 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος.

Η ομάδα που θα κληθεί να φέρει σε πέρας το ίσως σημαντικότερο τουριστικό project της δεκαετίας αποτελείται από βετεράνους της NASA, έμπειρους πιλότους, πεπειραμένους μηχανικούς και πρωτοπόρους αρχιτέκτονες. Θα πρέπει όλοι μαζί να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο παζλ αποτελούμενο από υπέρογκα κόστη, πολύ αυξημένες πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων στο διάστημα και την ανάγκη για βαρύτητα μακριά από τη Γη.

Το πρώτο και βασικό ζητούμενο είναι να κατασκευαστεί ο δακτύλιος, ο οποίος θα επιτρέπει στο Voyager Class να παρέχει συνθήκες τεχνητής βαρύτητας στους επισκέπτες του. Κάτι, δηλαδή, που μοιάζει πρωτόγνωρο αν όχι ακατόρθωτο στην παρούσα φάση.

Το στοίχημα που βάζουν η OAC και ο Gateway Foundation είνια πολύ υψηλό ενώ οι κακές γλώσσες ήδη λένε πως το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν είναι απλά εκτός πραγματικότητας. «Ο δακτύλιος βαρύτητας αποτελεί την τεχνολογία-κλειδί για το project που σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε, να εγκαινιάσουμε και να βάλουμε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη σε λίγα μόλις χρόνια» σημείωσε στο Space.com ο συνιδρυτής της OAC Jeff Greenbaltt.

Η πιθανότητα το Voyager Class να μην είναι έτοιμο μέχρι το 2027 είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, στη νέα αυτή κούρσα του διαστήματος όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, η μία εντυπωσιακή ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη. O Elon Musk έχει δείξει πως παίζεται πια το παιχνίδι: Ένα εντυπωσιακό tweet μπορεί να σε εκτοξεύσει στο χρηματιστήριο.

Όσο για το πώς σκοπεύει να βγει έξω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη το Voyager Class; Προφανώς, χρησιμοποιώντας του πυραύλους της SpaceX. Το σύγχρονο διαστημικό επιχειρείν ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στον Νοτιοαφρικανό tech-entrepreneur.