© Eurokinissi
VIRAL

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το πώς να κλέβεις βενζίνη έφτασε μέχρι την Guardian

Το αποκαλυπτικό (;) ρεπορτάζ κατέκτησε πρώτα τις τάσεις στα social media και μετά την ειδησεογραφική ροή μεγάλων Μέσων του εξωτερικού. Αλλά τσάμπα ντόρος: ο Μπίλιας τα δίδασκε από τα 80s.

Στο αείμνηστο Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα υπήρχε μια σκηνή που ο Μπίλιας, για να μη χάσει τη βραδιά στην ντίσκο από αφραγκία, έκανε ένα γρήγορο κόλπο για να γεμίσει το ρεζερβουάρ στο μηχανάκι του: έβγαλε ένα λάστιχο από την τσέπη, άνοιξε το ντεπόζιτο από ένα τυχαίο αυτοκίνητο κι άρχισε να ρουφάει βενζίνη στα κλεφτά, μέχρι να βγει το πολύτιμο υγρό.

Τότε βέβαια, οι πινακίδες στα πρατήρια έγραψαν ψηφία σε δραχμές και οι κλοπές στα ντεπόζιτα των σταθμευμένων οχημάτων δεν ήταν παρά μία εφηβική αλητεία.

Αλλά τώρα που οι ανατιμήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης έχουν στείλει την τιμή του λίτρου στα 2.30 ευρώ (τουλάχιστον), το φαινόμενο έχει επιστρέψει στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αρκετούς πολίτες να συνειδητοποιούν έκπληκτοι ότι το ρεζερβουάρ τους άδειασε μέσα στη νύχτα.

Το ίδιο έκπληκτοι έμειναν οι δημοσιογράφοι του διεθνούς Τύπου, όταν ανακάλυψαν ότι η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας μετέδωσε ρεπορτάζ όχι για το φαινόμενο της κλοπής, αλλά για το πόσο εύκολο είναι να κλέψεις βενζίνη από παρκαρισμένο όχημα.

«Η εκπαιδευτική τηλεόραση στα καλύτερά της», σχολίαζαν οι χρήστες του Twitter για τη ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Στο «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου στην Παλλήνη εξήγησε με δύο λόγια την απλή τεχνική της φυσικής ροής, που χρησιμοποίησε και ο Μπίλιας στην καλτ ταινία των 80s: «ακόμα και με ένα λάστιχο που έχουμε για να καθαρίζουμε τις βεράντες μπορούμε να αδειάσουμε το ρεζερβουάρ: πρώτα, ανοίγουμε την τάπα, βάζουμε το σωλήνα μέσα και με το που ρουφήξουμε, αρχίζει να τρέχει η βενζίνη στο μπιτόνι μας».

Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο έκανε όλη τη ζημιά. Εναλλακτικά, όπως εξήγησε ο μηχανικός που έγινε viral, και με ένα απλό αιχμηρό αντικείμενο, ένα κατσαβίδι, κάποιος επιτήδειος μπορεί εύκολα να τρυπήσει το ντεπόζιτο, κλέβοντας τη βενζίνη και προκαλώντας ζημιά στο όχημα.

Δεν υπάρχει κακή φήμη, λένε

Το ίντερνετ είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι ανακύκλωσης, οπότε το ευτράπελο της κρατικής τηλεόρασης κατέκτησε πρώτα στις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σχόλια του τύπου «αναμένουμε δεύτερο μέρος για φέρμες και κλοπές σε παπάκια», αλλά μετά έφτασε και στην ειδησεογραφική ροή μεγάλων Μέσων του εξωτερικού, με πρώτη και καλύτερη την Guardian.

Εν συνεχεία, η Daily Mail, το Insider, το Alarabiya News, το διεθνές Wion και άλλες μικρότερες ιστοσελίδες του εξωτερικού θεώρησαν το νέο αρκετά παράδοξο, για να το δημοσιεύσουν με τον εύγλωττο τίτλο: «Η ελληνική δημόσια τηλεόραση διδάσκει τους τηλεθεατές πώς να κλέβουν βενζίνη από τα αυτοκίνητα καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν».

Η πηγή που πυροδότησε τις αναδημοσιεύσεις ήταν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οπότε μπορούμε να καταγράψουμε περήφανα ακόμη μία στιγμή διεθνούς διασυρμού ως χώρα και δημοσιογραφία. Βέβαια, για το τυπικό του πράγματος, να αναφέρουμε ότι πολλά οχήματα πλέον διαθέτουν τάπες καυσίμου που κλειδώνουν, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ο Μπίλιας τα είχε διδάξει από παλιά.