© Hani Mohammed / AP
ΥΓΕΙΑ

Το ρύζι που σε βοηθά να ρίξεις τη χοληστερίνη σου

Πριν οδηγηθούμε σε φαρμακευτικές λύσεις, ας δώσουμε μία ευκαιρία σε ένα διατροφικό σύμμαχο από την Άπω Ανατολή. Αφού πρώτα, βέβαια, συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που να μην έχουν υψηλή χοληστερίνη. Με την ευκαιρία, να διευκρινιστεί πως δεν υπάρχει αυτό που είναι γνωστό ως «ψυχολογική χοληστερίνη». Το άγχος δεν αυξάνει τη χοληστερόλη. Η χοληστερόλη όμως, αυξάνει το άγχος που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία – ξέρεις, εκείνη κατάσταση όπου είσαι ικανός να φας παγωμένο ρύζι από το ψυγείο μόνο και μόνο για να νιώσεις πιο ήρεμος.

Η χοληστερόλη έχει αποδειχθεί ο πιο tricky εχθρός μας, αφού μπορεί να εμφανιστεί και να αυξήσει τον κίνδυνο που έχεις για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, ακόμα και αν είσαι ο πιο πειθαρχημένος άνθρωπος σε διατροφή και άσκηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  η χοληστερόλη (όπως είναι το σωστό όνομα) προκαλεί 2,6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Δηλαδή, το 4.5% όλων των θανάτων ετησίως.

Μπορεί να έχεις ανεβασμένες τιμές ακόμα και αν δεν τρως κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά ή κορεσμένα λίπη. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος που συνδέεται με τη λιπαρή ουσία που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, όταν την έχουμε σε φυσιολογικές τιμές.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που κρίνει τις τιμές μας είναι ο κληρονομικός. (Γονίδια, ευχαριστούμε).

Η χοληστερόλη είναι κατά βάση φίλη μας

χοληστερίνη © Valentina Petrova / AP

Η χοληστερόλη αποτελεί συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων που έχουμε στο σώμα μας. Είναι απαραίτητη στην παραγωγή σημαντικών ορμονών και της χολής και τη χρειάζεται το νευρικό μας σύστημα για να λειτουργεί. Γιατί όμως ακούμε για «καλή» και «κακή».

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που μετακινείται στο σώμα μας η χοληστερόλη, η οποία χρησιμοποιεί «οχήματα» γνωστά ως λιποπρωτεΐνες.

  • Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (HDL, γνωστή και ως «καλή») την απομακρύνει από τους ιστούς και την κυκλοφορία του αίματος.
  • Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL, γνωστή ως «κακή») μεταφέρει τη χοληστερόλη στους ιστούς μας.

Η κακή χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος στις αρτηρίες. Αν σπάσει ο θρόμβος, μπλοκάρει μια αρτηρία στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Έτσι, παθαίνουμε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Η υπερβολική ποσότητα στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας (αθηροσκλήρωση) που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου, στα κύρια όργανα. Η στέρηση οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική και περιφερική αρτηριακό νόσο, πέραν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Ο συνδυασμός, λοιπόν, χαμηλής HDL με υψηλή LDL αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Βέβαια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ερμηνεύονται πάντα σε σχέση με το ιστορικό και αποτελέσματα άλλων εξετάσεων και πληροφοριών.

Πώς ρίχνουμε την κακή χοληστερόλη

στατίνες χοληστερίνη © Mel Evans / AP

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παθολόγοι δίνουν με χαρακτηριστική άνεση στατίνες, ουσία που άπαξ και την αρχίσεις για να ρυθμίσεις τη χοληστερόλη σου, την «παντρεύεσαι». Δεν είναι με άλλα λόγια ό,τι πιο αθώο κυκλοφορεί. Για κάποιους όμως, που έχουν έντονο πρόβλημα είναι απαραίτητη ανάγκη.

Επίσης, όπως μάς διαβεβαίωσε καρδιολόγος στον οποίον απευθυνθήκαμε, εφόσον δεν υπάρχει μεγάλο δεδομένο πρόβλημα, δεν πρέπει να δίνονται στατίνες, εάν πρώτα δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα προηγούμενα «βήματα». Για παράδειγμα, την αλλαγή στη διατροφή και την είσοδο της άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Μετά, υπάρχουν τα συμπληρώματα. Ο ειδικός μας σύστησε μουρουνέλαιο. Παρ’ όλα αυτά φίλος του site που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ο οποίος αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα (φευ) μάς πρότεινε το κόκκινο ρύζι. Που του το πρότεινε ο δικός του ο γιατρός.

Κυκλοφορεί σε κόκκους και ως συμπλήρωμα. Να δούμε και τι κάνει.

Πώς βοηθά το κόκκινο ρύζι

κόκκινο ρύζι χοληστερίνη © George Pak / Pexels

Σύμφωνα με το Σύστημα Υγείας Mount Sinai της Νέας Υόρκης, τo κόκκινο ρύζι με μαγιά (red yeast rice) χρησιμοποιείται για αιώνες στην Κίνα, ως τροφή και ως φάρμακο. Ιδιαίτερα ως εργαλείο για τη μείωση της χοληστερόλης, της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης.

Παρασκευάζεται με ζύμωση ενός τύπου μαγιάς -ονομάζεται Monascus purpureus- πάνω από κόκκινο ρύζι. Περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες είναι παρόμοιες με τις στατίνες, όπως για παράδειγμα η monacolin K, που έχει την ίδια χημική σύνθεση με τη λοβοστατίνη.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν το κόκκινο ρύζι μαγιάς μειώνει τη χοληστερόλη, λόγω της χημικής ουσίας που μοιάζει με στατίνη ή άλλων παραγόντων που περιέχει, όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, οι ισοφλαβόνες και οι φυτοστερόλες.

Το θέμα είναι πως αποδίδει το σύστημα, πάντα εφόσον παρακολουθούμαστε από επαγγελματία υγείας. Δηλαδή, όπως κάθε άλλο συμπλήρωμα, είναι χρήσιμο να μην το δοκιμάζουμε γιατί είδε προκοπή ένας φίλος, αλλά επειδή μας το προτείνει ειδικός – αφότου, φυσικά, κάνουμε εξετάσεις που δίνουν την κατάσταση μας.