FITNESS

Το surf και πώς θα το κάνεις σαν πρωταθλητής

Συμβουλές από τον Έλληνα πρωταθλητή, Στέλιο Διονυσόπουλο και ασκήσεις για να δαμάζεις ακόμα μεγαλύτερα κύματα.

Είναι αυτή η εποχή που τα μελτέμια κυριαρχούν στη χώρα μας. Η εποχή είσαι στην παραλία και βλέπεις μεγάλα κύματα και – είτε είσαι σχετικός είτε άσχετος με το άθλημα – σκέφτεσαι “Να είχα τώρα μια σανίδα, να έκανα λίγο σερφ”.

Σανίδα εμείς δεν έχουμε να σου δώσουμε αλλά μπορούμε να σου προσφέρουμε χρήσιμες συμβουλές από τον πρωταθλητή του σερφ, Στέλιο Διονυσόπουλο.

“Ξεκίνησα να κάνω surf στην ηλικία των έξι ετών στην Ικαρία, όπου είχαμε πάει διακοπές με τους γονείς μου. Ο πατέρας μου, που είναι και αυτός surfer, μου έδειξε τα πρώτα βήματα. Τώρα είμαι 17 και το πάθος μου για το άθλημα ολοένα και αυξάνεται. Με τη βοήθεια των Quiksilver gr, Cohete Surfboards και Philos συνεχίζω ακάθεκτος των πρωταθλητισμό”.

(Οι φωτογραφίες του Στέλιου είναι από το προσωπικό του αρχείο)

Το surf για τους πιο πολλούς είναι τρόπος ζωής. Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, λειτουργεί ως διαφυγή από την καθημερινότητα και τις κακές σκέψεις. Όταν μπαίνεις στο νερό το μόνο που σε απασχολεί είναι να βρεις και να δαμάσεις το κύμα. “Έκτος από εκγύμναση του σώματος αλλά και του νου, για μένα το surf είναι ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη επαφή με τη φύση. Είναι κάτι μαγικό, που μόνο ασχολούνται με το νερο μπορούν να το καταλάβουν”, εξομολογείται ο Στέλιος.

Στη χώρα μας, το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι οκόμα οργανωμένο. “Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν διοργανώνονται αγώνες surf στους οποίους θα μπορούσα να πάρω μέρος. Παρόλα αυτά, όταν τελειώσω το σχολείο, έχω σκοπό να διαγωνιστώ σε θάλασσες του εξωτερικού. Έχω κάνει ηδη surf σε spots όπως η Πάργα, ο Λαγκούβαρδος, το Καλό Νερό και η Λυγιά, αλλά και στην Τήνο και στη Σαντορίνη. Στο εξωτερικό έχω ταξιδέψει στην Πορτογαλία. Εκεί μπήκα για πρώτη φορά σε tube (μέσα στο κύμα). Αυτό είναι και το πιο όμορφο συναίσθημα που έχω νιώσει ως τώρα. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω κι ένιωσα απίστευτη ικανοποίηση όταν το έκανα”.

Το surf είναι ένα άθλημα που θέλει αρκετή προσπάθεια και επιμονή. Αυτό που σου δίνει όμως είναι κάτι μοναδικό, ανεκτίμητο, οπότε αξίζει κάθε δευτερόλεπτο προσπάθειας για να τα καταφέρεις. Για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει, καλό θα ήταν να επιλέξει μια μέρα η οποία δεν θα έχει μεγάλα κύματα και μια αμμώδη παραλία η οποία δεν παρουσιάζει κινδύνους. Καλή επιλογή είναι ο Λαγκούβαρδος στην Πελοπόννησο. Για να είσαι πάντα προετοιμασμένος, πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς την πρόγνωση του καιρού και των ανέμων.

Η προπόνηση ενός surfer

(Φωτογραφίες του Βαγγέλη: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Πρiν από ένα surf session καλό θα είναι να κάνεις καλές διατάσεις και ασκήσεις κινητικότητας με έμφαση την πλάτη και τους ώμους. Οι παρακάτω ασκήσεις θα βοηθήσουν το σώμα σου να δυναμώσει και να προετοιμαστεί για την επιβάρυνση που θα δεχτεί πάνω στην σανίδα.

Άσκηση #1: Ραχιαίοι

Προσπάθησε να την κάνεις για 1 λεπτό. Σήκωνε αντίθετο χέρι με πόδι.

Άσκηση #2: Κάμψεις

Τοποθέτησε το ένα χέρι σε μια ελβετική μπάλα και όταν κάνεις μια κάμψη μετάφερε την μπάλα στο άλλο χέρι. Κάνε 10 επαναλήψεις.

Άσκηση #3: Chops

Σήκωσε την μπάλα πάνω από το κεφάλι και μετά φέρε την προς τα πλάγια. Κάνε το για 45 δευτερόλεπτα.

Άσκηση #4: Swings με ένα χέρι

Προσπάθησε να φέρεις το kettlebell πίσω, τραβώντας προς τα πίσω τα ισχία. Κάνε το για 1 λεπτό.

Άσκηση #5: Καθίσματα στο ένα πόδι

Πιάσε το TRX και ρίξε το βάρος προς τα πίσω. Λύγισε το πόδι 90 μοίρες. Κάνε 10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Άσκηση #6: Σχοινάκι

Κάνε σχοινάκι για 1 λεπτό όσο πιο γρήγορα μπορείς.

(Ευχαριστούμε το το Ακάνθους Beach Bar στον Άλιμο για τη φιλοξενία, την Quicksilver για τα ρούχα και την Oakley για τα γυαλιά ηλίου)