Shutterstock
ΚΟΣΜΟΣ

Το Τελ Αβίβ είναι πλέον η πιο ακριβή πόλη στον πλανήτη – και υπάρχει λόγος

Η πόλη του Ισραήλ σκαρφάλωσε ξαφνικά στη λίστα με τις πιο ακριβές του πλανήτη. Τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο;

Κάθε χρόνο ο Economist Intelligence δημιουργεί μια λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, λαμβάνονται υπ’ όψιν το κόστος περισσότερων από 200 προϊόντων και υπηρεσιών.

Τη φετινή χρονιά, το Τελ Αβίβ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο το Παρίσι και τρίτη τη Σιγκαπούρη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Ισραήλ φτάνει στην κορυφή, ενώ η άνοδός της σημειώθηκε ραγδαία, μιας και πέρυσι, βρισκόταν μόλις στην πέμπτη θέση.

Πώς το Τελ Αβίβ έγινε η πιο ακριβή πόλη στον πλανήτη

Τελ Αβίβ Unsplash

Ο Economist Intelligence, στα πλαίσια της ετήσιας έρευνας Worldwide Cost Of Living, εξετάζει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ζωής των κατοίκων των πόλεων. Οι κυριότεροι αφορούν τους μισθούς, τη στέγαση, τη μεταφορά, τα βασικά αγαθά, την προσωπική φροντίδα, την ενέργεια, την ένδυση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την αναψυχή και τις ΔΕΚΟ.

Τι συνέβη, όμως, στην πρώτη πρωτεύουσα του Ισραήλ και γιατί ανέβηκε τόσες θέσεις μέσα σε μια χρονιά; Οι εκτιμητές εξήγησαν πως το Τελ Αβίβ έγινε η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, εξαιτίας της ταχείας ανόδου που πληθωρισμού, ελέω κορονοϊού, που είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τις τιμές στις μεταφορές και στα είδη παντοπωλείου, ενώ αξιοσημείωτες είναι και αυτές στην πώληση αλκοόλ, την προσωπική φροντίδα και την αναψυχή.

Πώς ο κορονοϊός αύξησε τις τιμές παγκοσμίως

Τη δεκάδα με τις πιο ακριβές περιοχές στον κόσμο συμπληρώνουν οι εξής πόλεις: Ζυρίχη, Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη, Γενεύη, Κοπεγχάγη, Λος Άντζελες και Οζάκα. Όπως παρατήρησαν οι μελετητές του Economist Intelligence, η πανδημία Covid-19 προκάλεσε ραγδαία άνοδο των τιμών παγκοσμίως, με το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού να αγγίζει το 3,5%, που αποτελεί ρεκόρ για την τελευταία πενταετία.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των τιμών -κυρίως στα βασικά προϊόντα- είχε να κάνει με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λυθεί και εξακολουθούν να επηρεάζουν την παραγωγή και το εμπόριο σε όλον τον κόσμο.

Ο επικεφαλής του Worldwide Cost Of Living του EIU, Upasana Dutt δήλωσε επί του θέματος: «Μολονότι οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου ανακάμπτουν, μετά την εμφάνιση εμβολίων για την Covid-19, πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να έχουν εξάρσεις κρουσμάτων και αυτό οδηγεί σε κοινωνικούς περιορισμούς που προκαλούν διαταραχή στην προσφορά των αγαθών. Φέτος είδαμε ξεκάθαρα τον αντίκτυπο στην άνοδο της τιμής της βενζίνης».

«Το επόμενο έτος αναμένουμε πως θα δούμε περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής σε πολλές πόλεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε διάφορους τομείς. Αναμένεται να δούμε, όμως, και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια, ώστε να περιορίσουν τον πληθωρισμό» κατέληξε.

Στην αντίπερα όχθη, οι πιο φθηνές πόλεις για να ζει κανείς είναι η Δαμασκός της Σύριας και η Τρίπολη της Λιβύης που αμφότερες αντιμετωπίζουν σειρά οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων.