© Dainis Graveris / Unsplash
SEX

Το τέλος του OnlyFans ήταν θέμα χρόνου. Ή μήπως όχι;

H πλατφόρμα που εκτόξευσε τις μετοχές της κατά την περίοδο της καραντίνας, αποφάσισε αρχικά να βάλει τέλος στο ερωτικό της περιεχόμενο, για να πάρει αυτήν την απόφαση πίσω λίγες μέρες μετά.

Το 2019, το OnlyFans, μια πλατφόρμα συνδρομητικού περιεχομένου η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα, μετρούσε περίπου 120.000 εγγεγραμένους δημιουργούς στον ιστότοπό της. Ωστόσο, με την πανδημία του κορονοϊού να χτυπάει τον πλανήτη, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς εργασία, η τελευταία εκτόξευσε τις μετοχές της.

Η πλειοψηφία των δημιουργών περιεχομένου στο OnlyFans ήταν γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι απασχολούνταν στη βιομηχανία του σεξ. Από επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές, μέχρι ερασιτέχνες, που ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πλατφόρμα, βγάζοντας κάποια χρήματα.

Έτσι, με τον κόσμο να μένει σπίτι και να ψάχνει νέους τρόπους «διαφυγής» από την καθημερινότητα, οι 120.000 δημιουργοί του OnlyFans μετατράπηκαν σε 1 εκατομμύριο, ενώ ταυτόχρονα περίπου 90 εκ. άνθρωποι μπήκαν στην πλατφόρμα έστω μία φορά.

Πώς οδηγηθήκαμε στο «φαινομενικό» τέλος του OnlyFans

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσέφερε το OnlyFans στους δημιουργούς, ήταν η πλήρης ελευθερία κινήσεων. Μπορούσαν να ανεβάσουν ό,τι θέλουν και να χρεώσουν τη συνδρομή τους στο προφίλ τους, όσο πιστεύουν ότι αξίζει. Βέβαια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γνώριζαν εξαρχής πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει ημερομηνία λήξης.

Mάλιστα, η γνωστή Αμερικανή πορνοστάρ, Kimberly Kane, είχε σχολιάσει σε συνέντευξή της στους New York Times τον περασμένο Μάιο πως «δεν πρόκειται να διαρκέσει όλο αυτό. Θα μας το πάρουν. Είναι απλά θέμα χρόνου». Και φάνηκε αρχικά να έχει δίκιο.

Πριν από μερικά 24ωρα η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα απαγορεύσει οποιοδήποτε σεξουαλικό περιεχόμενο, προκειμένου να «συμμορφωθεί με τα αιτήματα των τραπεζικών εταίρων της», καθώς επιδιώκει να προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές. Την ίδια ώρα, το OnlyFans υπογράμμιζε με ένα «αστεράκι» πως θα παρέχει στους δημιουργούς του τη δυνατότητα να ανεβάζουν γυμνές φωτογραφίες και videos, τα οποία όμως θα συμμορφώνονται με τις νέες πολιτικές της πλατφόρμας. Κάτι που, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μπέρδεψε σχεδόν όλους τους χρήστες.

Όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας σύγχυσης σχετικά με τον τρόπο που οι δημιουργοί περιεχομένου αλληλεπιδρούν με το OnlyFans, μια εφαρμογή η οποία είναι γνωστή για το ακατάλληλο περιοεχόμενό της, αλλά η ίδια δεν θέλει να διαφημίζεται ως «εφαρμογή πορνό». Για να είμαστε πιο ακριβείς, λοιπόν, η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή δέχεται πιέσεις από εταιρείες όπως η Mastercard και η Visa, οι οποίες πέρυσι εφάρμοσαν πιο αυστηρές πολιτικές για τις τράπεζες, που επεξεργάζονται πληρωμές σε ιστοτόπους για ενήλικες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δημιουργοί έχουν παράσχει έγγραφα σχετικά με την ηλικία τους και έχουν λάβει συγκατάθεση από οποιονδήποτε άλλο εμφανίζεται στο περιεχόμενό τους. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες και με το Pornhub, τη διάσημη ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου. Το τελευταίο προχώρησε στη διαγραφή της πλειοψηφίας των videos πορνογραφικού περιεχομένου του (περίπου εννιά εκατομμύρια videos), αναστέλλοντας όλες τις μη επαληθευμένες μεταφορτώσεις, εν μέσω σάλου που ξέσπασε για παράνομο περιεχόμενο.

Και τώρα τι;

onlyfans Shutterstock

Βέβαια, αν και το PornHub αναγκάστηκε να σβήσει ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενό του, δεν άλλαξε τη φύση της ιστοσελίδας του. Η κατάσταση τώρα με το OnlyFans είναι πιο περίπλοκη. Σε περίπτωση που εξαφανιστούν σχεδόν όλοι οι δημιουργοί ερωτικού περιεχομένου από την πλατφόρμα, αυτοί που θα μείνουν θα είναι οι διάφοροι personal trainers, καθώς και οι Influencers και celebrities, που έχουν κατά καιρούς φτιάξει λογαριασμό. Καλώς ή κακώς, όμως, αυτοί αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό στην πλατφόρμα, η οποία -υπό κανονικές συνθήκες- από τον Οκτώβριο θα έχανε κοινό, δημιουργούς, αλλά και αξία στην αγορά.

Αυτή ήταν τουλάχιστον αρχικά η απόφαση της πλατφόρμας, η οποία όμως αποδεικνύει πως δεν είναι ακριβώς αξιόπιστη μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ποιες είναι αυτές;

Το συγκεκριμένο tweet είναι επίσημο και διασφαλίζει τη συνέχεια του ερωτικού περιεχομένου στο OnlyFans. Βέβαια, ήταν η ίδια η πλατφόρμα που μας τα έλεγε αλλιώς μέχρι και μερικές ώρες πριν.

Σε κάθε περίπτωση, βλέποντας όλο αυτό το μπέρδεμα που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δίνοντας στον κόσμο εναλλακτικές. Ένας από αυτούς είναι και ο διάσημος ράπερ Tyga, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία του Myystar, μιας πλατφόρμας που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του OnlyFans, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους «χαμένους» της υπόθεσης, να βρουν νέα στέγη.

Πότε ξεκινάει τη λειτουργία της; Τον προσεχή Οκτώβριο. Όταν, δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες το OnlyFans θα πατούσε stop στο -ας μην κοροϊδευόμαστε- πορνογραφικό του περιεχόμενο.