FITNESS

Το θαλάσσιο σκι είναι το σπορ που σου χρωστάς

Πόδια λυγισμένα, χέρια τεντωμένα και κρατήσου έξω από νερό. Το ξέρουμε, δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά είναι ιδανικό για το σώμα σου.

Ένα ακόμα θαλάσσιο σπορ το οποίο έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια είναι το θαλάσσιο σκι. Συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο, την ταχύτητα, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, και παράλληλα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας, το θαλάσσιο σκι γεννήθηκε γύρω στο 1900, από μια παρέα νεαρών που διασκέδαζε στα νερά μιας λίμνης των Η.Π.Α. Ο καπετάνιος της βάρκας που τους μετέφερε έριξε στο νερό ένα ξύλινο σκέπασμα κιβωτίου, το έδεσε με σχοινί στο σκάφος και, αφού ανέβηκαν πάνω του, τους ρυμούλκησε μέχρι την ακτή. Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα θαλάσσιου σκι. Από τότε όπως είναι φυσικό πολλά έχουν αλλάξει και οι αθλητές έχουν εξελίξει τόσο πολύ το άθλημα που μπορεί να τους χαζεύεις με τις ώρες να εκτελούν απίθανα άλματα και ακροβατικά.

Όπως έχω ξαναγράψει είμαι ολίγον άσχετος με το συγκεκριμένο σπορ. Έχω δοκιμάσει να κάνω δύο φορές και κατάφερα να σηκωθώ για μερικά μέτρα. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρέπει να βάζεις δύναμη σε πόδια και κορμό. Για να καταλάβει όμως καλύτερα ένας αρχάριος την τεχνική του αθλήματος ζήτησα από τον αθλητή Γρηγόρη Σαράντη να μας εξηγήσει τα βασικά χαρακτηριστικά.

“Ο ασκούμενος πρέπει να λάβει τη σωστή θέση μέσα στο νερό. Τα πόδια λυγισμένα, παράλληλα και κοντά στο στήθος και τα χέρια τεντωμένα. Είναι πολύ σημαντικό σε καμία στιγμή να μην λυγίζει τα  χέρια και να μη χαλάσει την θέση των ποδιών, ειδάλλως θα κάνει μια πολύ θεαματική βουτιά”.

Το θαλάσσιο σκι μπορεί να είναι διασκεδαστικό αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους τραυματισμών. “Στο θαλάσσιο σκι, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η εμφάνιση οσφυαλγίας εξαιτίας των δονήσεων και της καταπόνησης της μέσης, οι τραυματισμοί στο γόνατο εξαιτίας των ελιγμών”, μας εξηγεί ο Σαράντης.

Τέλος για να είναι το σκι διασκεδαστικό για όλους, κανείς ασκούμενος και εκπαιδευτής δεν πρέπει να ξεχνάει τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις. Ο ασκούμενος στο σκι πρέπει να γνωρίζει κολύμβηση και φοράει πάντα σωσίβιο, ο εξοπλισμός (σχοινί, πέδιλα, σκάφος) να είναι ο προβλεπόμενος και σε άριστη κατάσταση και να τηρούνται αυστηρά οι νόμοι για τα ταχύπλοα.

Ασκήσεις για δυνατό κορμό

Με το παρακάτω πρόγραμμα ασκήσεων θα δυναμώσεις μια από τις βασικότερες μυικές ομάδες ενός σκιέρ. Τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να γίνουν ισομετρικά, χωρίς κίνηση. Μια σημαντική συμβουλή, όση ώρα κάθεσαι στη θέση της άσκησης πρέπει να σφίγγεις τους μύες σου όσο πιο δυνατά μπορείς. 

ΑΣΚΗΣΗ 1 – ΣΑΝΙΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Λάβε την κλασική θέση σανίδας με το κορμό να είναι παράλληλος με το έδαφος. Σφίγγοντας δυνατά τον κορμό σου σήκωσε το αριστερό πόδι και μείνε σε αυτή την θέση χωρίς να χαλάς την γραμμή του κορμού για 20 δευτερόλεπτα. Μετά άλλαξε πόδι. Κάνε 4 συνεχόμενα σετ.

ΑΣΚΗΣΗ 2 – ΠΛΑΓΙΑ ΣΑΝΙΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Λάβε την κλασική θέση της πλάγιας σανίδας. Αφού ισορροπήσεις, σήκωσε το πάνω πόδι ψηλά και σφίξε δυνατά το πόδι που ισορροπεί και την κοιλιά σου. Πρόσεχε να μην χαμηλώνεις την λεκάνη σου. Μείνε σε αυτή την θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά άλλαξε πλευρά, κάνε 4 σετ.

ΑΣΚΗΣΗ 3 – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΜΨΕΩΝ

Λάβε την κλασική θέση κάμψεων. Αφού σιγουρευτείς ότι το σώμα σου είναι σε ευθεία γραμμή, σφίξε δυνατά την κοιλιά σου και σήκωσε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι. Φρόντισε τα άκρα να είναι σε ευθεία γραμμή με το σώμα. Μείνε σε αυτή την θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά άλλαξε άκρα. Κάνε 4 σετ.

ΑΣΚΗΣΗ 4 – ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΡΑΧΙΑΙΟΙ

Λάβε την κλασική θέση για ραχιαίους σε στρώμα γυμναστικής. Σήκωσε τα χέρια και τα πόδια στον αέρα και μείνε σε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα. Ξεκουράσου για 10” και επανάλαβε άλλες 3 φορές.