© iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Το value for money νησάκι δίπλα στην Αθήνα για σύντομη απόδραση

Μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, ένα καταπράσινο νησάκι θα είναι πάντα η λύση έκτακτης ανάγκης για γρήγορες αποδράσεις.

Δεν είναι άδικη η ζωή, όταν μία από τις λιγοστές επίσημες αργίες πάει και πέφτει Σάββατο; Δεν θα έπρεπε κανονικά να είχε θεσπιστεί απευθείας μετακίνηση της αργίας στην πρώτη εργάσιμη ημέρα, ακόμη κι αν αυτό σήμεναι ότι μπορεί να γιορτάζαμε την 25η Μαρτίου μια άλλη, διαφορετική ημερομηνία;

Τέτοιου είδους σκέψεις πιστεύω ότι τριβελίζουν το κεφάλι σου απ’ όταν είδες το ημερολόγιο αυτού του μήνα, αλλά όπως λέει κάθε οδηγός αυτοβελτίωσης «σταμάτα να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο» – έχει καλό, πολύ καλό καιρό και ανέκαθεν η Αθήνα είχε έναν άσσο στο μανίκι για όσους αναζητούσαν αποδράσεις μιας ή δύο ημερών.

Μιλάω για ένα τόσο δα νησάκι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια στους φοιτητές, επειδή προσφέρει όλο το πακέτο σε χαμηλές τιμές και μόλις μιάμιση ώρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά: είναι κατάφυτο, έχει παραλίες σπάνιας ομορφιάς που ειδικά τέτοια περίοδο διαφυλάσσουν την ησυχία τους, όπως και λίγα καλά μαγαζιά για να περάσεις ένα απόγευμα χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα στον Σαρωνικό.

Ο λόγος για το νησί του οποίου το όνομα, κατά πώς ο μύθος λέει, βγήκε επειδή σου αγκιστρώνει την καρδιά – το αγαπητό Αγκίστρι.

Απόδραση στο Αγκίστρι

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, το Αγκίστρι άρχισε να οικοδομείται με μανία για να εξελιχθεί σε θέρετρο μια ανάσα μακριά από την Αθήνα, οπότε ίσως όσοι έχουν επισκεφθεί βιαστικά το μικροσκοπικό νησί του Σαρωνικού, περπατώντας μονάχα στην περαντζάδα του οικισμού Σκάλα όπου βρίσκεται το λιμάνι, να έχουν μείνει με την εικόνα ενός νησιού πρόχειρα ανεπτυγμένου, λίγο αδιάφορου, ίσως κάπως μικροαστικού.

Αλλά η ομορφιά στο Αγκίστρι βρίσκεται στο κομμάτι που έχει μείνει ανέγγιχτο.

Εφόσον μιλάμε για απόδραση μιας-δυο ημερών, στο πλαίσιο της 25ης Μαρτίου φέτος, δύο είναι οι προορισμοί που πρέπει να αναζητήσεις: Α. Την Απόνησο που ομολογουμένως αποτελεί την πιο διάσημη παραλία του νησιού, όχι μόνο για τα κρυστάλλινα νερά αλλά και για την όμορφη θέα που προσφέρει, ίσως και την τυχαία συνάντηση με άλογα από τον όμιλο που εδρεύει εκεί κοντά, και Β. Τη Χαλκιάδα, μια κρυφή παραλία στην οποία φτάνεις, αφού πρώτα διασχίσεις μια χωμάτινη διαδρομή χαμηλής δυσκολίας μέσα σε πευκόδασος, ιδανική για χάζι στον Σαρωνικό.

Την ίδια αποστωμοτική θέα προσφέρει και το μπαλκόνι της Αλκυόνης, το οποίο θα συναντήσεις πριν το κεδρόδασος – ένα χαλαρό μαγαζί μεταξύ ρακάδικου και φαγάδικου, όπου θα βρεις θαλασσινά αλλά και μαγειρευτά σε τίμιες τιμές (διατίθενται και δωμάτια για ενοικίαση), ενώ τα βράδια γεμίζει από κόσμο. Άμα ψάχνεις τώρα το γευστικό μυστικό του νησιού, πρέπει να ξεστρατήσεις από τις παραδόσεις της ημέρα και να ψάξεις την πιτσαρία Αυλή στη Σκάλα: πίτσες με ζυμάρι ψιλό και τραγανό, φτιαγμένες σε ξυλόφουρνο.

Μια απόδραση, τρεις-τέσσερις στάσεις και πάλι πίσω. Και να μη βουτήξεις, θα νιώσεις ανανεωμένος.