unsplash
ΣΠΙΤΙ

Το χρώμα του 2021 το έχεις ήδη στο σπίτι σου

Το χρώμα που θα επικρατήσει στο design, στην τέχνη, στην μόδα από την επόμενη χρονιά, ήδη το ψηλαφίζεις, ήδη βρίσκεται στο πεδίο της όρασής σου καθώς διαβάζεις αυτό το κείμενο.

Κάποτε οι ταινίες με έντονα μεταλλικά χρώματα και industrial soundtrack από τον Marilyn Manson και τους Nine Inch Nails μπορούσαν να μας εξάψουν την φαντασία και να μας εκτοξεύσουν σε ένα κόσμο δυστοπικό, στα όρια της φαντασίας και της λογικής. Κάτι σαν το Matrix 4, που κατάφερε να ολοκληρώσει γυρίσματα μέσα στην πανδημία.

Στο κυνικό παρόν του πανδημικού 2020, η Shutterstock μέσα από μια σειρά ανάλυσεων ψηφιακών δεδομένων, εντόπισε ποιο θα είνα το απόλυτο χρώμα του 2021. Περιμέναμε κάτι πολύ δυστοπικό και σκοτεινό. Το αποτέλεσμα ήταν ό,τι πιο γλυκό και τριανταφυλλένιο έχεις δει σε χρωματική τριπλέτα.

Η Shutterstock πέρα από το να τροφοδοτεί την καθημερινότητα μας με άβολες, ‘μηχανικές’ φωτογραφιες stock, είναι μια εταιρεία που ασκεί παγκόσμια επιρροή στην διαμόρφωση των εικαστικών τάσεων μέσα από τις φωτογραφικές συλλογές που βρίσκονται στην τεράστια βάση δεδομένων της.

Πρόσφατα, όπως διαβάσαμε στο Apartment Therapy, κυκλοφόρησε τo ετήσιο Colour Trends Report, που προβλέπει ποια χρώματα θα κυριαρχήσουν στην μόδα, στο design και στις τέχνες μέσα στο 2021. Το σχετικό πόρισμα, προήλθε από μια καταμέτρηση και κατατάξη των πιο δημοφιλών κωδικών downloads της χρονιάς, από μια βάση κοινού αποτελούμενη από επισκέπτες προερχόμενους από 20 διαφορετικές χώρες.

Ποια είναι τα χρώματα του 2021

Έβγαλες χαρτί να σημειώσεις;

  • Fortuna Gold (#DAA520)

unsplash

Αυτό το έντονο χρυσαφί “αντιπροσωπεύει τα συμβάντα της τύχης και τις όμορφες συμπτώσεις που συμβαίνουν στη ζωή”, όπως υποστηρίζει η Shutterstock. Το όνομα ‘Fortuna’ προέρχεται όχι από το χρώμα των ματιών του Michael Jordan (ευτυχώς!), αλλά από την Θέα της Καλής Τύχης και του Πεπρωμένου, όπως αυτή αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους.

  • Set Sail Champagne (#FAEBD7)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα λευκό που ίσως ήδη το βλέπεις στο σαλόνι σου, ίσως και όχι, αλλά σίγουρα θα χαϊδέψει την σαραβαλιασμένη σου καρδιά και θα σε κάνει να πιστέψεις πως μετά το Lockdown σε περιμένουν αγροί και λιβάδια γεμάτα σκορπισμένες χαρές. Δεν το λέω εγώ, αλλά το δελτίο Τύπου της Shutterstock που το περιγράφει ως “μια απαλή, λαμπερή λάμψη λευκού χρώματος που πυροδοτεί την επιθυμία μιας απόδρασης, ρίχοντας άγκυρες για ένα νέο ταξίδι”. Πες μου ότι δεν είσαι ήδη έτοιμος να βγάλεις εισιτήρια για κάποιο τροπικό νησί;

  • Tidewater Green (#2F4F4F)

unsplash

Πρόκειται για ένα γαλαζοπράσινο, με νότες κίτρινου και μπλε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Shutterstock, ένα χρώμα που “όπως η συνεχής εναλλαγή της παλίρροιας με την άμπωτη, θα μας θυμίσει πως η αλλαγή στις ζωές μας είναι πάντα αναμενόμενη”. Αυτό  μου ακούστηκε σαν μέτριο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά ΟΚ αγαπητή Shutterstock, αυτό είναι το γαλαζοπράσινο χρώμα των ονείρων μου.