shutterstock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τουβαλού, το νησιωτικό κράτος που βυθίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ο υπουργός Εξωτερικών του αναζητά νομικές οδούς για να παραμείνει αναγνωρισμένο κράτος εάν και εφόσον τελικά γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο: να βυθιστεί.

Το ότι από τα ζώα, τα φυτά, τα είδη προς εξαφάνιση θα περνούσαμε στα κράτη προς εξαφάνιση, λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη είναι κάτι για το οποίο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και χρόνια, όσο κι αν δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους. 

Το Τουβαλού, δυστυχώς, είναι μία τέτοια περίπτωση. Ένα νησιωτικό κράτος που με τα χρόνια βυθίζεται μέχρι που κάποια στιγμή, ο Ειρηνικός Ωκεανός θα το καταπιεί. Η πηγή του κακού που έχει πέσει πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του, που εξαναγκάζονται να μετοικήσουν ή να πεθάνουν βλέποντας τον τόπο τους να χάνεται, έχει όνομα: κλιματική κρίση.

Οι πολίτες του Τουβαλού φαντάζονται ήδη το χειρότερο σενάριο, κάτι που έγινε σαφές μέσα από τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών του νησιωτικού έθνους. «Στην πραγματικότητα φανταζόμαστε το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο εξαναγκαζόμαστε να μετεγκατασταθούμε ή ότι τα εδάφη μας βυθίζονται», δήλωσε ο Simon Kofe στο Reuters. «Ψάχνουμε νομικές οδούς όπου μπορούμε να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας στις θαλάσσιες ζώνες μας, να διατηρήσουμε την αναγνώρισή μας ως κράτος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά είναι τα βήματα που κάνουμε, κοιτάζοντας το δυστοπικό μας μέλλον», πρόσθεσε.

Η viral έκκληση του Kofe για τη βύθιση του Τουβαλού

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στο Reuters δόθηκε με αφορμή το βίντεο που γύρισε και απέστειλε στην COP26 (την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο εργασιών της στη Γλασκόβη της Σκωτίας, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες), εφιστώντας την προσοχή στον αγώνα του Τουβαλού ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αν και αρχικά, τουλάχιστον οπτικά, το βίντεο του Simon Kofe ήταν κάτι συνηθισμένο σαν εικόνα, μετά το τρίτο λεπτό της ομιλίας του, το πλάνο άνοιξε και αποκαλύφθηκε η τραγωδία που εξελίσσεται στο κράτος: στέκεται με κοστούμι και γραβάτα μέσα στη θάλασσα.

«Η δήλωση αυτή αντιπαραθέτει το σκηνικό της COP26 με τις πραγματικές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει το Τουβαλού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και υπογραμμίζει την τολμηρή δράση που λαμβάνει το Τουβάλου για να αντιμετωπίσει τα πολύ πιεστικά ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας για την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε στο μήνυμά του, που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Το βίντεο έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στο μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος που πιέζει για επιθετική δράση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν viral. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό και ελπίζουμε ότι θα μεταφερθεί το μήνυμα και θα τονιστούν οι ορατές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Kofe στο Reuters, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μέρος από το οποίο εκφώνησε την ομιλία του, ήταν κάποτε ξηρό.

Το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο

Tuvalu, το νησιωτικό κράτος που βυθίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής 2011, AP Photo/Alastair Grant, File

Μετά το Βατικανό και το Ναούρου και βάση της απογραφής του 2012, το Τουβαλού με 10.782 κατοίκους είναι το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο. Βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι, αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τ.χλμ. και η πρωτεύουσά του είναι η ατόλη Φουναφούτι. Εκεί, όπου γυρίστηκε το βίντεο-έκκληση του υπουργού. 

Το 2007, η κυβέρνηση του νησιωτικού έθνους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και επεσήμανε τον κίνδυνο να βυθιστούν τα νησιά στη θάλασσα εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης του 2011, από το 1993, η στάθμη της θάλασσας στο Τουβαλού ανεβαίνει περίπου 0,5 εκατοστά τον χρόνο.

Σε οδοιπορικό της στο κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού τον Μάιο του 2019, η Guardian είχε υπογραμμίσει ότι οι  επιστήμονες προβλέπουν ότι το Τουβαλού θα μπορούσε να καταστεί ακατοίκητο μέσα στα επόμενα 50 με 100 χρόνια.

Είχε φέρει επίσης στο φως ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του κατά τ’ άλλα εξωτικής ομορφιάς νησιού. Το έδαφος του έχει καταστεί πλέον εντελώς άγονο για καλλιέργεια, λόγω των μακρών περιόδων ξηρασίας, με αποτέλεσμα τα πάντα να εισάγονται. 

«Ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα, καθημερινά, από ώρα σε ώρα… Έχω μάθει ότι αυτά τα φαινόμενα είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικά μεγαλύτερων χωρών. Με θλίβει. Αλλά καταλαβαίνω ότι οι χώρες αυτές κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τους ανθρώπους τους. Εγώ είμαι από μία μικρή χώρα. Το μόνο που θέλω είναι οι μεγάλοι να μας σεβαστούν και να σκεφτούν τη ζωή μας, το μέλλον που όπως φαίνεται δεν θα έχουμε», είχε αναφέρει στην Guardian η 54χρονη Nausaleta Setani που γεννήθηκε στο Τουβαλού.