AP Photo Francisco Seco
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Βέλγιο: Γιατί o τεράστιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό δεν λέει όλη την αλήθεια

Προφανώς και το Βέλγιο περνάει πολύ δύσκολα στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Οι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα την πλήρη αλήθεια.

Εδώ και βδομάδες, κάθε μέρα στο Βέλγιο γράφεται μια τραγωδία. Χθες έχασαν τη ζωή τους 170 άνθρωποι λόγω του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι εξαιρετικά υψηλός δεδομένου του πληθυσμού της χώρας (λίγο πάνω από 11,5 εκατομμύρια κάτοικοι). Παρόλα αυτά δεν είναι καν ο υψηλότερος αν συνυπολογίσουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 345 θάνατοι, κάτι που πιθανόν να αντανακλά το ρεκόρ των 23.932 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στις 30 Οκτωβρίου. Τι συμβαίνει όμως και γιατί αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί δεν λένε την πλήρη αλήθεια;

Προφανώς τα πράγματα δεν είναι καλά για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε πολλούς και τελείως διαφορετικούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί η χώρα πληρώνει μια ασυνεννοησία μεταξύ της κεντρική διοίκησης και των τοπικών διοικήσεων (ως γνωστόν το Βέλγιο χωρίζεται σε τρεις ομόσπονδες περιοχές: H Περιοχή των Βρυξελλών, η Φλαμανδική Περιοχή και η Βαλλωνική Περιοχή). Ταυτόχρονα, υπήρξαν και προβλήματα με τη διαδικασία της ανίχνευσης των κρουσμάτων αλλά και με τα τεστ.

Η πορεία μιας πανδημίας βέβαια δεν είναι μόνο ζήτημα της πολιτικής της διαχείρισης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια χώρα όπως το Βέλγιο είναι πολύ πιο δύσκολη ούτως ή άλλως. Πρώτα από όλα λόγω της θέσης της στον χάρτη αλλά και της ιδιαίτερης δυσκολίας να ελεγχθούν τα σύνορά της. Το Βέλγιο βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της Ευρώπης με την έννοια ότι συνορεύει με Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Υπάρχουν άνθρωποι που πιθανόν να πηγαινοέρχονται καθημερινά ανάμεσα στις χώρες αυτές, ακόμα και γιατί μπορεί να δουλεύουν για παράδειγμα στην Ολλανδία. Ταυτόχρονα, μιλάμε για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης. Ξέρουμε ότι ένας ιός όπως αυτός, κυρίως εξαπλώνεται σε μεγάλες αστικές περιοχές.

Οι αριθμοί που δεν λένε πάντα την αλήθεια

Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο αλλά και μια ακόμα απόδειξη ότι οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε ποτέ την αλήθεια. Τείνουν μάλιστα να τη διαστρεβλώνουν, όταν δεν διαβάζονται με τον σωστό τρόπο. Το Βέλγιο, λοιπόν, πράγματι βρέθηκε σε μια δραματική κατάσταση και την περασμένη Άνοιξη. Οι αρχές και οι ειδικοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν δικό τους τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό. Στόχος ήταν να υπάρχει μια όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αλλά και ακριβής εικόνα της κατάστασης.

Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, υπολογίζει στους θανάτους και κάθε περίπτωση την οποία ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να συσχετιστεί με τον κορονοϊό. Ακόμα και κρούσματα που μπορεί να ταιριάζουν στην συμπτωματολογία αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί με κάποιο τεστ. Το αν είναι ακριβέστερη η καταγραφή ή όχι δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι είναι διαφέρει σημαντικά και μπορεί να αυξάνει τον αριθμό των θανάτων από COVID-19 εν συγκρίσει με τον τρόπο καταγραφής στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Tελικά τι συμβαίνει στο Βέλγιο;

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Βέλγιο ζει κάθε μέρα μια τραγωδία με συνολικούς θανάτους που το ίδιο υπολογίζει στους 15.618. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι ο μεγαλύτερος στον πλανήτη τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αν συνυπολογίσουμε τον πληθυσμό (1345 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους). Ελπίζουμε ότι η τάση μείωσης των κρουσμάτων μετά το πολύ αυστηρό lockdown θα συνεχιστεί, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν πάντα τραγωδίες. Μαζί και ανθρώπινες ζωές.

Στο νέο επεισόδιο του Oneman Uncut, o Μάκης Παπασημακόπουλος προσπαθεί να ερμηνεύσει τη δήλωση του Πέτρου Κωνσταντινέα, αναλύει το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια και θυμάται μια προσωπική ιστορία με τον Έλληνα Bob Ross, Χρήστο Δημόπουλο.