ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
BUZZ

Χείμαρροι και καταρράκτες: Ασύλληπτες εικόνες από την πλημμυρισμένη Αθήνα

Το «τι ζήσαμε» χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας από την επέλαση της κακοκαιρίας είναι λίγο, πολύ λίγο, για να το περιγράψει. Ξεκάθαρα, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Ο χείμαρρος της Βασιλίσσης Σοφίας, το ποτάμι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ιπποκράτους, οι καταρράκτες στο Μετρό Ευαγγελισμός, η πισίνα του Μετρό Μοναστηράκι. 

Άνθρωποι να προσπαθούν να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να κρατιούνται αλυσίδα· να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και να μην μπορούν να σταματήσουν, από κάπου να πιαστούν, για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να σωθούν, να μην πνιγούν στον πιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας. 

Τραπεζοκαθίσματα να πλέουν στη θάλασσα του Μοναστηρακίου. Φρεάτια να δημιουργούν αυτοσχέδια συντριβάνια. Αυτοκίνητα να κάνουν μακροβούτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. 

Το «τι ζήσαμε» χθες στην Αθήνα από την επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ είναι λίγο, πολύ λίγο, για να το περιγράψει. 

Οι φωτογραφίες χάους και τα απόκοσμα βίντεο που ανακυκλώνονται από το απόγευμα της Τετάρτης και θυμίζουν sci-fi ταινία καταστροφής ή τέλος πάντων, εικόνες που συνηθίζαμε να βλέπουμε τουλάχιστον μέχρι χθες σε κάποια πολιτεία της Αμερικής ή σε κάποια χώρα της Ασίας, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. 

Μιλάμε για το κέντρο της πρωτεύουσας που μετατράπηκε από τους πιο κεντρικούς του δρόμους ως τα στενά σε ένα απέραντο, ορμητικό ποτάμι που παρέσερνε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του – αντικείμενα, κλαδιά, δέντρα, αυτοκίνητα, ανθρώπους, θα το ξαναγράψω, ανθρώπους. 

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά χρήστης στο Twitter, «Ποτάμι που παρασέρνει ανθρώπους η Λ. Αλεξάνδρας. Ευτυχώς την έπιασε το αγόρι».

Ξεκάθαρα, από τύχη δηλαδή δεν θρηνήσαμε θύματα.

Και όχι, δεν φταίει μόνο η κλιματική κρίση που είναι ήδη στο κατώφλι μας (βασικά, της ανοίξαμε την πόρτα και την καλωσορίσαμε), αλλά και ο για ακόμα μία φορά ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός. Όταν τα νερά δεν έχουν διόδους διαφυγής, καθώς τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί, προφανώς και το αποτέλεσμα από τη σφοδρή βροχόπτωση θα είναι αυτό που βλέπουμε.

Σε άλλα νέα, συνέβη και αυτό στην πλημμυρισμένη Αθήνα χθες: Ενώ η κακοκαιρία κορυφωνόταν στην πρωτεύουσα, ενώ είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων, η προγραμματισμένη συναυλία της μπάντας Imagine Dragons διεξήχθη κανονικότητα με χιλιάδες κόσμου να παρευρίσκεται με αδιάβροχα και ομπρέλες στον ανοιχτό χώρο του ΟΑΚΑ. Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς σκέφτηκε η διοργανώτρια εταιρεία και δεν την ακύρωσε.

Θα αρκεστούμε στο παρακάτω meme.