© Αναστασία Καρεκλά / Eurokinissi
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Βόλος ζει μία -κυριολεκτικά- βιβλική καταστροφή

10 φωτογραφίες που δείχνουν τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη.

Πριν λίγο καιρό, γίναμε μάρτυρες μίας ασταμάτητης πυρκαγιάς που δεν άφησε τίποτα όρθιο στα περίχωρα του Βόλου. Οι εικόνες της κατεστραμμένης φύσης στον Αλμυρό, για όποιον περνά με το αυτοκίνητο από την περιοχή, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές – πόσο μάλλον για τους κατοίκους. Δυστυχώς, όμως, αποτελούν κοινό τόπο σε όλη την ελληνική επικράτεια μετά το φετινό καλοκαίρι.

Τότε, ο δήμαρχος της Πόλης είχε πει, όχι άδικα, τη χαρακτηριστική φράση «ο Βόλος μάνα καίγεται». Τώρα, η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας αλλά και η ευρύτερη περιοχή ζει μία καταστροφή χωρίς προηγούμενο εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, η οποία πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μας έρχονται από τον Βόλο και το Πήλιο θυμίζουν όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά βιβλική καταστροφή: πλημμυρισμένοι δρόμοι, τεράστιες τρύπες στα κράσπεδα, αυτοκίνητα και μηχανές να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά, οδηγοί να προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται.

Δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο τα σημερινά πλημμυρικά φαινόμενα σχετίζονται άμεσα με τις καλοκαιρινές φωτιές. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί. Είναι πάντως γενικά γνωστό ότι τα δάση συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό το νερό της βροχής. Όταν έχουν γίνει στάχτη, αυτό πέφτει πάνω μας με ορμή.

Μέχρι στιγμής, πέρα από τις ανυπολόγιστες ζημιές, υπάρχει και ένας νεκρός από κατολίσθηση. Παράλληλα οι κάτοικοι του Βόλου ήρθαν πριν λίγες ώρες αντιμέτωποι και με τον δήμαρχο της πόλης, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος τους έβαλε τις φωνές, επειδή τόλμησαν να μπουν στα αυτοκίνητά τους και να προσπαθήσουν να πάνε στις δουλειές τους.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μία φορά φαίνεται ότι όλο τον χρόνο σπέρνουμε ανέμους για να θερίσουμε θύελλες το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Πρώτα με φωτιές, μετά με πλημμύρες.

Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που ακολουθούν από τον Βόλο.

Βόλος © Αναστασία Καρεκλά / Eurokinissi

Βόλος © Αναστασία Καρεκλά / Eurokinissi

πλημμύρες © Αναστασία Καρεκλά / Eurokinissi

πλημμύρες © Σεβίνα Δαριώτου / Eurokinissi

Βόλος © Σεβίνα Δαριώτου / Eurokinissi

Βόλος © Σεβίνα Δαριώτου / Eurokinissi

Βόλος © Αναστασία Καρεκλά / Eurokinissi

Πλημμύρες © Σεβίνα Δαριώτου / Eurokinissi