ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Αττική στον εφιάλτη της πυρκαγιάς

Δυστοπικές εικόνες από έναν νομό που δεν μπορεί να ανασάνει και προσπαθεί να σώσει ο, τι σώζεται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC / AP PHOTOS / AFP

Διανύουμε ένα ακόμα καλοκαίρι, όπου ο ουρανός έχει βαφτεί κόκκινος, όχι λόγω ενός εντυπωσιακού ηλιοβασιλέματος, αλλά επειδή οι πυρκαγιές έχουν ζώσει τη χώρα. Κάθε μέρα φτάνουν στις οθόνες μας νέες εικόνες δυστοπίας με ανθρώπους -πυροσβέστες και μη- να προσπαθούν να σώσουν ο, τι μπορούν κι εμείς μοιάζουμε να κοιτάμε αποσβολωμένοι την καταστροφή να έρχεται. Μουδιασμένοι και ευτυχώς όχι ακόμα αποκτηνωμένοι με τις καθημερινές εικόνες καταστροφής.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, νέες εστίες φωτιάς ξεπηδούν σε όλη τη χώρα. Δάση εξαφανίζονται, ζώα τρέχουν να σωθούν, άνθρωποι κατατρεγμένοι χάνουν τη ζωή τους στις φλόγες.

Όσοι ζούμε στην Αθήνα, ξυπνήσαμε χτες με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και τον ήλιο να μην μπορεί να ξεπροβάλει.

Όχι, επειδή είχε συννεφιά, αλλά επειδή Αγ. Παρασκευή, Μενίδι, Πάρνηθα και Φυλή είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Περιοχές που φαίνεται να μην μπορούν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη της πυρκαγιάς, τον οποίο αντιμετωπίζουν πια με βεβαιότητα κάθε καλοκαίρι.

Στην πολύπαθη Πάρνηθα, μια απροσδόκητη φυσική έκρηξη, το φαινόμενο της καμινάδας, με αποτέλεσμα η φωτιά να οδηγηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε νέες κατευθύνεις, κάνοντας το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής ακόμα πιο δύσκολο. Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που είχε συμβάλει στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χαβάη.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών: «Το φαινόμενο της καμινάδας δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς – είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να σβήσει τη φωτιά σε ένα τζάκι, ξεκινώντας από την καμινάδα».

Πριν λίγο, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ανακοίνωσε πως στην περιοχή έχουν ξεσπάσει 11 εστίες φωτιάς, η μία μετά την άλλη. «Ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση».

«Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μια φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8:06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μια εστία. Ευτυχώς, κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν».

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους άνδρες της πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Τη φρίκη όμως, δε βιώνουν μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, αλλά και τα ζώα που τρέχουν να βγουν από σπίτια που φλέγονται ή που βλέπουν το φυσικό τους περιβάλλον να καταστρέφεται.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ελαφιού που κατέβηκε από τον δρυμό της Πάρνηθας, στην κατοικημένη Φυλή, μην έχοντας που αλλού να πάει, ενώ στον δήμο Αχαρνών κάτοικος της περιοχής φρόντισε κατσικάκι με εμφανή εγκαύματα.