DESIGN

Αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα στην οδό Προύσης φέρνει το 1965 στο 2024

Έντονα χρώματα, πλούσιες υφές και κλασικά έπιπλα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτό το αθηναϊκό σπίτι της δεκαετίας του 1960.

Έντονα χρώματα, πλούσιες υφές και κλασικά έπιπλα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτό το αθηναϊκό σπίτι της δεκαετίας του 1960.

Ένα χαρακτηριστικό των πολυκατοικιών της πρωτεύουσας των μέσων του προηγούμενου αιώνα, είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια που έδιναν οι χτίστες και οι τεχνίτες που τις έφτιαχναν. Πολλοί από αυτούς αν και δεν είχαν σπουδάσει κάτι αντίστοιχο, ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχοι στη χρήση υλικών όπως είναι το παρκέ, το μάρμαρο και το μωσαϊκό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά από εκείνα τα διαμερίσματα διατηρούνται έως και σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν έχουν χάσει την αλλοτινή τους αίγλη, παρά τις όποιες φθορές που έφερε μαζί του το πέρασμα του χρόνου.

Ένα τέτοιο διαμέρισμα του 1965 στην οδό Προύσης, ανέλαβε να ανακαινίσει το γραφείου του Κώστα Χατζηγιάννη, που με σεβασμό στην ιστορία του, κατάφερε να διατηρήσει τα στοιχεία που το έκαναν μοναδικό, χαρίζοντας του παράλληλα έναν μοντέρνο αλλά και κλασικό χαρακτήρα.

Στο ανακαινισμένο διαμέρισμα της οδού Προύσης ξεχωρίζουν τα έντονα χρώματα, με το μοβ που βλέπουμε στα πλακάκια κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας να ξεχωρίζει, αλλά και οι πλούσιες υφές που συναντάμε στα υφάσματα των επίπλων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κεραμιδί βελούδο που χρησιμοποιήθηκε για τον καναπέ του καθιστικού, αλλά και το γαλάζιο του χαλιού της κρεβατοκάμαρας, όπως και οι γκρι-γαλάζιες πόρτες της ντουλάπας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, όσο περνά η ώρα και το φως αλλάζει, οι πόρτες μοιάζουν να αλλάζουν χρώμα.

Ο Κώστας Χατζηγιάννης όμως επέλεξε να διατηρήσει και πολλά από τα αρχικά στοιχεία του σπιτιού. Ένα από αυτά είναι τα κίτρινα πλακάκια που βλέπουμε στο τοίχο της κουζίνας, αλλά και το παρκέ των πατωμάτων, οποίο επισκευάστηκε.

«Πριν πουληθεί, το διαμέρισμα ανήκε στην ίδια οικογένεια από το 1965. Φυσικά, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες έκαναν κάποιες τροποποιήσεις και ανακαινίσεις με τα χρόνια, αλλά η τελευταία ήταν τη δεκαετία του 1990. Έτσι, συνολικά, επικρατούσε μια αίσθηση ξεπερασμένης αισθητικής όσον αφορά τα χρώματα και τα υλικά. Ευτυχώς, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες αγαπούσαν τα μαρμάρινα και παρκέ δάπεδα και έτσι τα διατήρησαν σε πολύ καλή κατάσταση με τη βοήθεια πολύ εξειδικευμένων τεχνιτών, οπότε και μπόρεσα να τα επαναφέρω στο προηγούμενο μεγαλείο τους. Η μόνη δομική αλλαγή που έκανα στο διαμέρισμα, ήταν η κατεδάφιση του δωματίου της υπηρεσίας που βρισκόταν δίπλα στην κουζίνα. Κατεδαφίζοντας έναν τοίχο, καταφέραμε να φτιάξουμε μια μεγαλύτερη κουζίνα με δύο μπαλκονόπορτες που οδηγούν στη μεγάλη βεράντα. Νομίζω ότι αυτή ήταν μια καίρια αλλαγή που έκανε το διαμέρισμα να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο», δήλωσε σε συνέντευξή του σε κινέζικο περιοδικό ο αρχιτέκτονας Κώστας Χατζηγιάννης.

Εκείνο όμως που κάνει το διαμέρισμα της οδού Προύσης ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι η 40 τ.μ βεράντα του. Ιδανική για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο ήλιος και το φως του υπάρχουν σε αφθονία, ακόμα και τις μέρες του χειμώνα. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια πιο παιχνιδιάρικη αίσθηση στη βεράντα, τοποθετώντας ημιδιάφανα υφάσματα στις μεταλλικές ράγες και επιλέγοντας έπιπλα που θυμίζουν τόσο την απλή ζωή ενός χωριού όσο και το σύγχρονο design. Ο εξωτερικός πάγκος και η τραπεζαρία είναι κατασκευασμένα από μια ελληνική εταιρεία που παράγει έπιπλα από ανακυκλωμένα πλαστικά που βρέθηκαν στη θάλασσα. Μια φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα πολύ δημιουργική ιδέα».