ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ένα διαμέρισμα του ’74 στον Πειραιά ανακαινίστηκε με απλές minimal γραμμές

Τα ζεστά υλικά και η cosy αίσθηση είναι δύο από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την ανακαίνιση που ανέλαβε η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Στέλλα Ανδρικόπουλου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΟΛΓΑ ΑΜΗΡΙΔΟΥ

Τα ζεστά υλικά και η cosy αίσθηση είναι δύο από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την ανακαίνιση που ανέλαβε η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Στέλλα Ανδρικόπουλου.

Τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών γνώρισε μια άνευ προηγουμένου άνθιση στην Ελλάδα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πόλεις όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς είδαν τη δομή τους να αλλάζει ριζικά. Τα χαμόσπιτα έδωσαν τη θέση τους σε πολυκατοικίες αρκετών ορόφων και μέσα σε λίγα χρόνια οι κάτοικοι βρέθηκαν να μένουν πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.

Οι πολυκατοικίες το λεκανοπεδίου είναι τόσο μοναδικές που έγιναν ακόμα και θέμα για ντοκιμαντέρ.

Ένα διαμέρισμα σε μια τέτοια τυπική πολυκατοικία στον Πειραιά, κλήθηκε να ανακαινίσει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Στέλλα Ανδρικοπούλου, καταφέρνοντας να χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα στο 1974 και το σήμερα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν πως θα μπορούμε να κρατήσουμε την αυθεντικότητα μιας παλιάς κατοικίας όπως το ψαροκόκαλο και τα γύψινα,
και να το φέρουμε στο σήμερα με απλές minimal γραμμές» εξηγεί η Στέλλα Ανδρικοπούλου για το 70 τ.μ. διαμέρισμα στον Πειραιά. Και φαίνεται πως τα κατάφερε.

Στόχος της σχεδιάστριας ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που να ταιριάζει απόλυτα μόνο στις καθημερινές ανάγκες των νέων ιδιοκτητών του, αλλά και στην αισθητική τους. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν γήινες και παστέλ αποχρώσεις στα υφάσματα και στα έπιπλα, που δημιουργούν μια cosy αίσθηση.

Τις εντυπώσεις κλέβει ο μεγάλος και ευρύχωρος γωνιακός καναπές, αλλά και το κυκλικό coffee table του σαλονιού που δένουν αρμονικά με τις κουρτίνες και το χαλί, αλλά και την τραπεζαρία, η οποία χωρίζεται από το καθιστικό από το έπιπλο της τηλεόρασης. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτοί οι δύο χώροι είναι ξεχωριστοί, ενώ στην ουσία παραμένει ένα ενιαίο δωμάτιο.

Τα βάζα σε ξεχωριστά σχέδια με τα πάντα φρέσκα λουλούδια, δίνουν την κατάλληλη δόση έντονων χρωμάτων, ενώ φέρνουν και τη φύση μέσα στο διαμέρισμα.

Στην κουζίνα ξεχωρίζουν οι συσκευές σε παστέλ φιστικί χρώμα, αλλά και η μεγάλη νησίδα με τις ξύλινες καρέκλες που δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού.

Μάλιστα, παρατηρώντας τα έπιπλα που διαμορφώνουν την ταυτότητα των χώρων, αλλά και τις διακοσμητικές πινελιές, θα δούμε πως κυριαρχούν οι ξύλινες επιφάνειες και οι retro looking αναφορές που μπλέκονται αρμονικά με τις μοντέρνες ηλεκτρικές συσκευές και τα εκλεπτυσμένα υφάσματα.

Οι ίδιες «ήσυχες» εικόνες συνεχίζονται τόσο στην κρεβατοκάμαρα, όσο και στο μπάνιο, στο πρωταγωνιστεί το λευκό μάρμαρο και οι μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες.