© Open House Athens
DESIGN

Επιστρέφει το Open House, η διοργάνωση που υμνεί την αρχιτεκτονική

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της διοργάνωσης στην Αθήνα και τα κτίρια που ανοίγουν είναι περισσότερα και πιο ακριβοθώρητα από ποτέ. Πρώτα όμως ξεκινούν ξεκινούν οι παράλληλες δράσεις.

Όταν συμπληρώνονται «στρογγυλές» επέτειοι μιας διοργάνωσης, και ακόμη περισσότερο όταν το νούμερο τελειώνει σε μηδενικό, ανεβαίνουν κάπως αυτόματα οι προσδοκίες για ένα περισσότερο πλούσιο και δυνατό πρόγραμμα απ’ το συνηθισμένο. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι με το Open House Athens, πρέπει κανονικά να επιστρέψουμε στο 2014, όταν μέσα στα χρόνια της βαθιάς Κρίσης, σε μια εποχή γενικότερης απαξίωσης του κέντρου της πόλης, εκείνο φύτεψε τον σπόρο των δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, κατά το πρότυπο που έχει εγκαθιδρυθεί διεθνώς για τη διοργάνωση.

Τότε, το πρόγραμμα είχε περίπου 45 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τα οποία άνοιξαν τις πόρτες τους, υποδεχάμενα σχεδόν αποκλειστικά κόσμο από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Δέκα χρόνια μετά, το ετήσιο ραντεβού του Open House έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική ανοιχτή γιορτή για την πόλη, με τα πιο περιζήτητα κτίρια να γνωρίζουν πανηγυρική υποδοχή, βλέποντας το Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης να σχηματίζονται ουρές μπροστά από την είσοδό τους με κόσμο νεαρό, ηλικιωμένο, φοιτητές, παρέες, μόνους επισκέπτες και οικογένειες.

Περισσότερα από 70 κτίρια βρίσκονται αυτή τη χρονιά στο πρόγραμμα, τα 40+ από τα οποία ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο κοινό και ένα μέρος αυτών συγκαταλλέγεται στα πιο ακριβοθώρητα οικοδομήματα της πρωτεύουσας, που για πολλούς ήταν ένα μικρό απωθημένο. Ενδεικτικό παράδειγμα, το Μέγαρο Μελά στην πλατεία Κοτζιά, το κάποτε μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο της πόλης (σε σχεδιασμό του Τσίλερ) που χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες της όμορης Εθνικής Τράπεζας ενώ είναι γνωστό το υπέροχο υαλοσκεπές αίθριο που κρύβει εσωτερικά. Άλλα παραδείγματα είναι το Μέγαρο Διομήδη (έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας), το Παλιό Χρηματιστήριο και η κατοικία του Αλέκου Φασιανού.

Όλο το πρόγραμμα ξεναγήσεων του φετινού επετειακού Open House είναι δρομολογημένο για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Απριλίου (13-14/4), αλλά οι δράσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν από μια εβδομάδα νωρίτερα, με τα παράλληλα events και ξεναγήσεις που παραδοσιακά συναποτελούν την ταυτότητα της μεγάλης διοργάνωσης που είναι αφοσιωμένη στο να αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης.

Πιο αναλυτικά, για τις προσεχείς ημέρες σημειώνουμε τα εξής:

  • Ξενάγηση σε βιομηχανία χρωμάτων στον Ασπρόπυργο (5/4): Σε συνεργασία με τον χορηγό της δράσης, τη βιομηχανία χρωμάτων Vitex, για πρώτη φορά διοργανώνεται μια ειδική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, περιλαμβάνοντας και τη μεταφορά των συμμετεχόντων. Απαιτείται κράτηση.
  • Ξενάγηση στα Αρχοντικά της Κηφισιάς (6-7/4): Κάνοντας έναν περίπατο στο Στροφύλι της Κηφισιάς, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών που εφαρμόστηκαν στις αρχοντικές παραθεριστικές κατοικίες του βόρειου προαστίου κατά τους προηγούμενους αιώνες, ένας χαρακτήρας ο οποίος βάλλεται σήμερα από τις κατεδαφίσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
  • Ξενάγηση στη Φωκίωνος Νέγρη (6-7/4): Στη διαδρομή αυτή οι συμμετέχοντες θα ανατρέξουν στην ιστορία της περιοχής της Κυψέλης μέσα από την αρχιτεκτονική του δημόσιου και δομημένου χώρου της Φωκίωνος Νέγρη – ένας άξονας-καταλύτης για την ταυτότητα και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
  • Made in Athens (5-6/4): Η σταθερή παράλληλη δράση του Open House Athens προσφέρει μια επαφή γνωριμίας με το δημιουργικό δυναμικό της πόλης – ξεναγήσεις σε εργαστήρια όπως το AZ Creative Studio με τα κεραμικά, το Kypseli Print Studio και το κοντινό εργαστήριο κεντήματος Loop Around Studio περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Να επισημάνουμε ότι το θέμα της φετινής διοργάνωσης θα αναδείξει δύο καίρια ζητήματα του σήμερα, τα οποία άπτονται του αστικού σχεδιασμού και όχι μόνο – την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Έτσι, για πρώτη φορά περιλαμβάνεται και η δυνατότητα Live Stream Tour σε μια σειρά από κτίρια.