DESIGN

L-A-V Apartment: Πώς ένα διαμέρισμα του 1964 μεταμορφώθηκε σε έναν χώρο με ζωηρή ατμόσφαιρα

Το Isola Studio ανέλαβε να μετατρέψει ένα τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα σε έναν σύγχρονο χώρο που θα ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες της νεαρής ενοίκου του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Το Isola Studio ανέλαβε να μετατρέψει ένα τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα σε έναν σύγχρονο χώρο που θα ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες της νεαρής ενοίκου του.

«Η αρχική κάτοψη του διαμερίσματος περιλάμβανε δύο υπνοδωμάτια, μια μικρή  αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κοινόχρηστο χώρο κουζίνα, μια αποθήκη, ένα λουτρό,  καθιστικό και αρκετούς διαδρόμους που διέκοπταν την ελευθερία κίνησης και εμπόδιζαν  την αλληλεπίδραση και διάδραση μεταξύ των διαφορετικών χώρων. Οι υπάρχουσες  εγκαταστάσεις και παροχές ήταν παρωχημένες και ήταν επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης  και αναβάθμισης τους», λένε οι Χάιδω Καπρούλια και Εύα Λαβράνου του Isola Studio για το  L-A-V Apartment, ένα διαμέρισμα 78 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο και κλήθηκαν να ανακαινίσουν.

«Βασικός άξονας της μελέτης ανακαίνισης ήταν η αναδιοργάνωση  της κατανομής των λειτουργιών του διαμερίσματος, μεγιστοποιώντας και ενοποιώντας  τους κοινόχρηστους χώρους, στρέφοντας τους προς τη βεράντα που βλέπει προς το Νότο  ώστε να αξιοποιείται κατά το μέγιστο δυνατό το φυσικό φως», εξηγούν.

Το Isola Studio εκμεταλλεύτηκε τις επιφάνειες που καταλαμβάνονταν από τους μη λειτουργικούς διαδρόμους και δημιούργησε νέους χώρους συνάθροισης και μελέτης. Τα υλικά και οι υφές που επιλέχθηκαν, αγκαλιάζονται από το άμεσο φυσικό φως που λαμβάνει ο χώρος και υποδέχονται την ένοικο και τους επισκέπτες της με μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς.

«Η ένοικος περνά πολλές ώρες της μέρας μελετώντας  και δουλεύοντας από το σπίτι οπότε ήταν απαραίτητη η διαμόρφωση ενός χώρου  κατάλληλου για πολλές ώρες συγκέντρωσης και εργασίας», αναφέρουν η  Χάιδω Καπρούλια και η Εύα Λαβράνου.  Κατά την είσοδο στο διαμέρισμα θα συναντήσει κανείς μια κατασκευή από ξύλο  κάτω από ένα παράθυρο. Ο διάδρομος της εισόδου μετατράπηκε σε χώρο μελέτης με ένα  μεγάλο γραφείο και μια κρυμμένη παπουτσοθήκη στο κάτω μέρος τα οποία έχουν  σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο αντικείμενο.

Όσο για την κουζίνα, αυτή αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα στο L-A-V Apartment, καθώς οι δύο αρχιτεκτόνισσες αποφάσισαν μαζί με την ένοικό του, να ρίξουν τους τοίχους του υπνοδωματίου που βρισκόταν στο χώρο  και να μετακινήσουν στη θέση του την κουζίνα ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία και η  οπτική επαφή με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι και την  τραπεζαρία.

«Η τοποθέτηση αυτή όχι μόνο μεγαλώνει τον χώρο της κουζίνας αλλά και  παρέχει άμεση πρόσβαση στη βεράντα του διαμερίσματος. Η νησίδα από μάρμαρο Roso Portogallo κυριαρχεί στον εσωτερικό χώρο και περιστοιχίζεται από λευκά, ξύλινα  ντουλάπια. Καθώς η νέα κουζίνα αναπτύσσεται προς τους κοινόχρηστους χώρους και το  μπαλκόνι, μετατρέπεται σε έναν χώρο όπου η προετοιμασία του φαγητού αποκτά  κοινωνικό χαρακτήρα», σημειώνουν.

Οι χώροι που προηγουμένως αποτελούσαν την τραπεζαρία και το καθιστικό, τελικά ενοποιήθηκαν, ώστε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους και να διευκολύνεται η μετακίνηση από τον έναν στον άλλο. Όσο για το λουτρό, εκείνο τελικά χωρίστηκε στα δύο, προκειμένου να μπορέσει να δημιουργηθεί και ένα ακόμα μικρότερο για το κύριο υπνοδωμάτιο, το οποίο παρέμεινε στην αρχική του θέση.

Η προηγουμένως μικρή και δύσχρηστη κουζίνα και η αποθήκη ενώθηκαν και μετατράπηκαν στο δεύτερο υπνοδωμάτιο του σπιτιού το οποίο  λειτουργεί ως ξενώνας. Στα δύο υπνοδωμάτια διαμορφώθηκαν κεφαλάρια όπου πάνω τους μπορούν να τοποθετηθούν διακοσμητικά αντικείμενα που προσθέτουν χρώμα, υφές και τον προσωπική χαρακτήρα των ενοίκων. 

Εκτός όμως από τις αλλαγές στους χώρους, αυτό που ξεχωρίζει στο L-A-V Apartment, είναι τα έπιπλα, καθώς πολλά ήταν εκείνα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το διαμέρισμα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το τραπέζι, η κρεμαστή βιβλιοθήκη και το μεταλλικό μπαρ σε χρώμα μπλε του κοβαλτίου. «Τα ξύλινα τελειώματα, οι  λευκές αποχρώσεις με μερικές πινελιές ροζ, κίτρινου και μπλε συνδράμουν στη δημιουργία μιας ζεστής και οικείας ατμόσφαιρας. Το χνουδάτο λευκό χαλί και ο παλ ροζ  καναπές έρχονται σε αντίθεση με το γυάλινο τραπεζάκι και τον καθρέφτη. Για το πάτωμα  επιλέχθηκε ένας θερμός τόνος δρυ», σημειώνει το Isola Studio.

Τέλος, το σύστημα θέρμανσης και ψύξης εντάχθηκε κρύφτηκε στην ψευδοροφή μαζί με τον κρυφό φωτισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στην ένοικο να επιλέξει διάφορα σενάρια φωτισμού για τον χώρο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης, ενώ για το μπαλκόνι, το Isola Studio επέλεξαν να διατηρήσουν το παλιό μωσαϊκό γυαλίζοντάς το και επισκεύασαν τα κιγκλιδώματα και τους υαλοπίνακες. Μια μεταλλική πέργκολα και  δύο παρτέρια ένα σε κάθε πλευρά της βεράντας ενθαρρύνουν τις συναθροίσεις στον εξωτερικό χώρο.

ISOLA STUDIO