© Lamda Development
ΠΟΛΗ

Little Athens, η νέα γειτονιά του Ελληνικού μέσα από 10 αριθμούς

Σκιαγραφούμε τον χαρακτήρα και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της πρώτης οικιστικής γειτονιάς που θα παραδοθεί από την ανάπλαση στο Ελληνικό.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα από το μέτωπο του Ελληνικού, φαίνεται πως είναι απόλυτα εφικτό να τρέξεις συντονισμένα μια αστική ανάπλαση, ακόμη και τέτοιου μεγέθους, ακόμη και με το δεδομένο της διετίας του κορωνοϊού, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές: το πρώτο κομμάτι της επένδυσης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, παραμένει να προβλέπεται ολοκληρωμένο το έτος 2026.

Τα στάδια που επί του πρακτέου είναι πάντα πιο χρονοβόρα στις αναπλάσεις, όπως οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες, έχουν ήδη γίνει και τα εργοτάξια τα οποία αφορούν έργα της πρώτης φάσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην παράκτια έκταση.

Συγκεκριμένα, μερικά από τα έργα-ορόσημα της πρώτης φάσης που υλοποιούνται είναι το κολοσσιαίο έργο ανέγερσης του Riviera Tower (του, μελλοντικά, υψηλότερου οικιστικού ουρανοξύστη της Μεσογείου), τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Τραχώνων (βασικό στάδιο για την προστασία του Ελληνικού), ενώ σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, η θεμελίωση του Marina Tower, αλλά και οι εργασίες για την οικοδόμηση του Little Athens.

Little Athens

Τι είναι το Little Athens; Πρόκειται για την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί προς χρήση από το μεγάλο master plan του Ελληνικού. Ένα σύνολο από κατοικίες και καταστήματα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής με την υπογραφή κορυφαίων γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα bullets που ακολουθούν, σκιαγραφούμε τον χαρακτήρα και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του οικισμού αυτού, μέσα από 10 αριθμούς:

  • Το Little Athens θα αναπτύσσεται σε έκταση 10 οικοδομικών τετραγώνων, τα οποία βρίσκονται πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην πλευρά προς τον Άλιμο και το Ρέμα Τραχώνων. Όσον αφορά το σύνολο της έκτασης όπου υλοποιείται η ανάπλαση της Lamda Development, θα βρίσκεται στο κέντρο-αριστερά και σε κοντινή απόσταση τόσο από το πάρκο όσο και η θάλασσα. Το πράσινο θα κυριαρχεί.
  • Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα στο Ελληνικό που θα ενσαρκώσει το μοντέλο της γειτονιάς των 15 λεπτών – ένα μοντέλο πολεοδομικού σχεδιασμού που αποδίδεται στον Γάλλο-Κολομβιανό ακαδημαϊκό Carlos Moreno και περιγράφει τη διαμόρφωση μιας περιοχής με κριτήριο να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων εντός 15 λεπτών, είτε με τα πόδια είτε με ήπιες μορφές μετακίνησης. Εντός αυτής της εμβέλειας πρέπει να καλύπτονται ανάγκες περίθαλψης, αναψυχής, εμπορίου, επαφής με τη φύση κοκ.
  • Η πρώτη γειτονιά του Ελληνικού θα περιλαμβάνει ένα σύνολο από κτίρια τόσο ψηλής όσο και χαμηλής δόμησης, χωρίς να περιλαμβάνεται ουρανοξύστης. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση του έργου θα κατασκευαστούν 1.115 διαμερίσματα και 115 καταστήματα λιανικής σε ισόγεια κτιρίων. Η συνολική τους επιφάνεια αγγίζουν τα 153.000 τ.μ.
  • Το πιο εμβληματικό από τα κτίρια κατοικίας, τα οποία θα ανεγερθούν, είναι το Park Side στο κέντρο του Little Athens, σε σχέδια του Δανού Bjarke Ingels: ένα κονστρουκτιβιστικό, πολύ εντυπωσιακό οικοδόμημα, που αποτελείται από δύο ενοποιημένα κτίρια ύψους 50 μέτρων – το πρώτο με 12 ορόφους και το δεύτερο με 8, ενώ όλα τα σημεία θα απολαμβάνουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα αλλά και τα βουνά. Στο σύνολο, θα περιλαμβάνει 88 διαμερίσματα, από τα οποία έχουν ήδη πωληθεί τα 30. Οι τιμές τους ξεκινούν από 6.500 ανά τ.μ.
  • Τα υπόλοιπα συγκροτήματα στο Little Athens θα είναι τα εξής: ένα συγκρότημα 7 κτιρίων το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία 314 Architecture Studio, ένα συγκρότημα 9 κτιρίων που διακρίνεται από τα φουτουριστικής αισθητικής στρογγυλά μπαλκόνια (επίσης, από 314 Architecture Studio), ένα συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects, αλλά και ένα συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή του γραφείου Tsolakis Architects.
  • Όσον αφορά την έκταση των επιμέρους διαμερισμάτων, υπάρχουν όλες οι επιλογές: συγκεκριμένα, σχεδιάζονται κατοικίες από 55-60 τ.μ. έως 200-300 τ.μ.
  • Στα μικρότερα διαμερίσματα, οι τιμές αγοράς ξεκινούν από 350.000 ευρώ. Πρόκειται για την περιοχή που προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές στο master plan του Ελληνικού.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα υπό σχεδιασμό νέα διαμερίσματα θα αποφέρουν στην εταιρεία μικτό έσοδο περί τα 1,1 δισ. ευρώ και κέρδος 447 εκατ. ευρώ.
  • Το πλάνο που ακολουθά σταθερά η Lamda Development για την αγορά των ακινήτων είναι η σταδιακή αποδέσμευση: το 2023 και το 2024, συγκεκριμένα μέσα στο προσεχές δίμηνο, θα λανσαριστούν περίπου 190 διαμερίσματα από την περιοχή του Little Athens. Προς το παρόν έχουν διατεθεί τα πρώτα 30 από το Park Rise.
  • Το Little Athens αναμένεται να παραδοθεί το 2027. Δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να προστεθούν παραπάνω κτίρια στην περιοχή.

Θα είναι μια γειτονιά προσβάσιμη σε όλους, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda. Καλύτερη εικόνα για τη γειτονιά Little Athens θα πάρεις, κάνοντας μια επίσκεψη στο Experience Centre στο πάρκο του Ελληνικού, όπου παρουσιάζεται όλο το πλάνο ανάπλασης σε μακέτα με διαδραστικό τρόπο.