© Ellinikon Experience Centre
ΠΟΛΗ

Μπήκαμε στο φουτουριστικό Experience Centre στο πάρκο του Ελληνικού

Είναι το μεγαλύτερο visitor’s center στον κόσμο, με πάνω από 20 διαδραστικές εφαρμογές: μια διασκεδαστική προσομοίωση για την πόλη που γεννιέται – είναι σαν να παίζεις video game, οδηγώντας σκάφος και ποδήλατο.

Μπροστά στην πελώρια, διαδραστική μακέτα, αποκτάς μια καλή εικόνα για τα πραγματικά μεγέθη πίσω απ’ τους αριθμούς: το πιο μεγαλόπνοο master plan παραλιακής ανάπλασης που εκτελείται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, με όραμα τη μεταμόρφωση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού σε μια τεχνολογικά προηγμένη και απόλυτα οικολογική, πράσινη πολιτεία, πρόκειται να μεταμορφώσει 6.200.000 τ.μ., συνδέοντας την Αργυρούπολη, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα και τον Άλιμο.

Για τις ανάγκες της αποτύπωσης σε κλίμακα 1 προς 625, χρειάστηκαν 45 τ.μ., δηλαδή όσο εκτείνεται ένα μικρό διαμέρισμα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μακέτα που έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα», αναφέρει κατά την έναρξη της παρουσίασης η Μελίνα Παΐζη από την Lamda Development, ως chief development officer για το πρότζεκτ στο Ελληνικό.

Στον κυρτό τοίχο από πίσω προβάλλεται παράλληλα η ιστορία του αεροδρομίου, έως ότου φτάσουμε στο σήμερα και την επαύριο της γιγαντιαίας ανάπλασης: τα χιλιάδες μικρά κομμάτια-κτίρια φωτίζονται τότε από τους προβολείς, ακολουθώντας τη ροή της αφήγησης – ο χάρτης υποδέχεται το πράσινο των 2.2 εκατ. τ.μ., το οποίο θα αγγίξει το πάρκο μόλις ολοκληρωθεί, ενώ ξεχωρίζουν οι πέντε ουρανοξύστες.

«Η λογική μας ήταν να μεταφέρουμε όλο το όραμα του Ελληνικού σε αυτό το νέο Κέντρο ως μία διαδραστική εμπειρία, προκειμένου να έρθει ο κόσμος ελεύθερα και να το ζήσει, να γίνει μέρος αυτής της μεγάλης ανάπλασης πριν το 2025 που θα παραδοθούν τα πρώτα κομμάτια», εξηγεί η Μελίνα Παΐζη.

Βρισκόμαστε μέσα στο θολωτό υπόστεγο Γ΄ της Πολεμικής Αεροπορίας εντός του πάρκου στο Ελληνικό, ένα κτίριο του έτους 1950, κηρυγμένο ως νεότερο διατηρημένο μνημείο από το ΥΠΠΟΑ, το οποίο μεταμορφώθηκε σε visitor’s center, για να εξυπηρετεί την ενημέρωση του κοινού – μια κίνηση απαραίτητη σε κάθε αστική ανάπλαση περιοχής, εφόσον μιλάμε για πνεύμα συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού.

Φυσικά, στην περίπτωση μιας τόσο φιλόδοξης αστικής επένδυσης, που έχει αναμοχλεύσει την αγορά ακινήτων απ’ όταν μπήκαν οι μπουλντόζες, δεν θα άρμοζε ένα απλό Κέντρο Επισκεπτών: το The Ellinikon Experience Centre είναι ένα φουτουριστικό «παρατηρητήριο», για το οποίο συνεργάστηκαν πάνω από 20 ομάδες διαφορετικών χωρών, συγκεντρώνοντας τεχνολογίες αιχμής.

Χρειάστηκαν 12 μήνες εργασιών: πρώτα αφαιρέθηκε η χαρακτηριστική μεταλλική στέγη του κτιρίου, αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε, κι έπειτα τα 4.800 τμ του κτιρίου υποδέχθηκαν 22 βιωματικά εκθέματα – από ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης, εικονικές περιηγήσεις, διαδραστικά εκθέματα και γενικότερα εμπειρίες προσομοίωσης που ποντάρουν στον εντυπωσιασμό. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για το μεγαλύτερο visitor’s center σε όλο τον κόσμο. Υπεύθυνη για τον συντονισμό στον σχεδιασμό είναι η διεθνής εταιρεία Media.Monks.

 

Μια διαδραστική εμπειρία

Το The Ellinikon Experience Centre είναι ένα έξυπνο happy place, που διαφημίζει την ανάπλαση με τον πιο ταιριαστό τρόπο: εύληπτα και απολαυστικά για όλους, σαν video game.

Τι εννοούμε με αυτή την παρομοίωση; Το τουρ για τους επισκέπτες περιλαμβάνει –δωρεάν, εννοείται, αλλά χρειάζεται προκράτηση– στατικό ποδήλατο με πετάλι προς εξερεύνηση των 50 χλμ ποδηλατόδρομου που θα διατρέχουν το πάρκο, βόλτα με σκάφος μπροστά σε κυρτό τοίχο προβολής προς ανακάλυψη της παράκτιας ζώνης από τον Άγιο Κοσμά μέχρι τη μαρίνα στη Riviera Galeria, όπως και εξερεύνηση της προσφυγικής ιστορίας του Ελληνικού, μέσα από διαδραστικά βιβλία.

Μέσα από αυτές τις χαλαρές, διασκεδαστικές εμπειρίες, βλέπεις μπροστά σου το αύριο της παράκτιας ζώνης – πώς θα είναι να περπατάς (πόσο μάλλον να ζεις) μέσα σε ένα τόσο μελετημένο σχέδιο μίνι πόλης, όπου επικρατεί η φιλοσοφία της γειτονιάς 15 λεπτών.

Όλα θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ο κύριος πεζόδρομος θα διασχίζει διαγώνια το πάρκο και την περιοχή, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη θάλασσα (μήκους 2,6 χιλιομέτρων), η λίμνη των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει παρατηρητήριο με κανό και βάρκες, ενώ μια όμορφη παραλία θα ανοίξει ελεύθερα για το κοινό.

Όλα αυτά τα σημεία πρόκειται να είναι έτοιμα στην πρώτη φάση παράδοσης, το 2025-2026: τότε θα δοθεί προς χρήση το παραλιακό μέτωπο, το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου, το εμπορικό κέντρο δίπλα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και ένα μέρος των κατοικιών.

Αλλά, εσκεμμένα, όπως πληροφορηθήκαμε, οι 9.000 συνολικά κατοικίες που έχουν δρομολογηθεί πρόκειται να αποδεσμεύονται τμηματικά στην αγορά – ήδη πάνω από το 60% βρίσκεται στα χέρια ιδιοκτητών, ενώ μελλοντικά θα υπάρξουν και οικήματα πιο συμβατικά, κοντά στις αγοραστικές τιμές των νοτίων προαστίων.

Η ποιότητα ζωής στο νέο Ελληνικό

Όλα τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί ώστε να αξιοποιούν πλήρως τον φυσικό φωτισμό και τον αερισμό, είναι καλυμμένα με φύτευση για να πετυχαίνουν φυσική δροσιά μέσω της εξάτμισης του νερού, ενώ είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά.

Μια ενδεικτική εικόνα για το εσωτερικό των σπιτιών θα πάρει ο επισκέπτης του Experience Center στον επάνω όροφο: το ιδιαίτερα προηγμένο επίπεδο της τεχνολογίας προωθείται συν τοις άλλοις από μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τους κατοίκους της νέας πολιτείας, μέσω της οποίας θα έχει καλύτερο και πιο ευσυνείδητο έλεγχο του σπιτιού, όπως και πλήρη εικόνα για τις αποστάσεις του πάρκου.

Η ποιότητα ζωής είναι το κλειδί σε κάθε πτυχή της ανάπλασης: όπως διαπιστώνει κάποιος από την αίθουσα Lining the Future, η περιοχή του Ελληνικού θα απολαμβάνει 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με τις γειτονιές περιοχές, ενώ η αποκατάσταση των ρεμάτων Τραχώνων και Ευρυάλης πρόκειται να δώσει στην παράκτια αυτή ζώνη το στοιχείο που λείπει από την υπόλοιπη Αθήνα – το νερό εντός του αστικού ιστού. Παράλληλα, αυτή η αποκατάσταση λειτουργεί ως βασικό αντιπλημμυρικό έργο.