Αλέξανδρος Μιχαηλίδης /SOOC
ΠΟΛΗ

Οι πιο φτηνές και οι πιο ακριβές περιοχές για να νοικιάσεις σπίτι στην Αθήνα

Η περιπέτεια όσων ψάχνουν σπίτι στην πρωτεύουσα μοιάζει ατελείωτη, με το τελευταίο report της ιστοσελίδας Spitogatos να δείχνει ότι οι αυξήσεις συνεχίζονται μετά το χτύπημα της πανδημίας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν ανοίξαμε τον ασκό του αιόλου για τα ακίνητα της Αθήνα στην μετα-Covid εποχή, συνειδητοποιώντας την πικρή αλήθεια ότι οι τιμές στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο δεν γίνεται παρά να συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού η ζήτηση είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την προσφορά, όπως εξήγησε ο διδάκτορας και ερευνητής Δημήτρης Μπαλαμπανίδης στο ρεπορτάζ.

Kαι να που τα επίσημα στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη: τόσο η αγορά όσο και η ενοικίαση κατοικιών καταγράφουν αύξηση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos για το 2022.

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης πανελλαδικά», σημείωσε ως γενική παρατήρηση ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO της ιστοσελίδας που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο εύρεσης κατοικιών, ειδικά στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, αποτελεί και το κύριο όργανο απεικόνισης της αγοράς.

Το τελευταίο report που δημοσιεύθηκε αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε γενικές γραμμές, «στις ιστοσελίδες του δικτύου μας είδαμε περισσότερες αγγελίες, περισσότερους ενεργούς χρήστες και πολύ περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε ο κ. Μελαχροινός.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν και αλλιώς: συγκεκριμένα για την περίπτωση της πρωτεύουσας, απ’ τον Ιούλιο του ’21 τα νούμερα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης έχουν ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι περιπέτειες του πλανήτη –δυο μήνες πόλεμος, ενεργειακή κρίση, ακινητοποιημένη Σαγκάη κ.ο.κ.– το σίγουρο που επιφυλάσσουν είναι ανατιμήσεις.

Τα νέα ενοίκια στην Αθήνα

 

Βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Μελαχροινού, αυτές οι παγκόσμιες εξελίξεις δεν έχουν φανεί ακόμη στις τιμές. Αυτό θα έρθει σε δεύτερο χρόνο, ίσως προς το τέλος του έτους. Προς το παρόν, η άνοδος που καταγράφηκε αφορά στο ξύπνημα της αγοράς ακινήτων μετά το χτύπημα της πανδημίας: μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, υπήρξε η τηλεργασία και η τάση αναζήτησης μεγαλύτερων κατοικιών σε προάστια με πράσινο, υπήρξε μεγάλος οικοδομικός αναβρασμός (τόσος που ξεπέρασε την τελευταία δεκαετία!), υπήρξε το Ελληνικό και άλλοι παράγοντες που άλλαξαν τις ισορροπίες στο real estate.

Πλέον, ένας υποψήφιος ενοικιαστής χρειάζεται τα ίδια ακριβώς χρήματα για ένα διαμέρισμα στη Νίκαια, ένα στη Νέα Μάκρη και ένα στα Ταμπούρια. Αλλά πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από τους δείκτες τιμών και τους πίνακες της ιστοσελίδας Spitogatos.

Πανελλαδική πρωτιά στις τιμές προσφοράς κατοικιών σημείωσε η αθηναϊκή Ριβιέρα, τα νότια προάστια της Αθήνας, με το ποσό που αναλογεί κατά μέσο όρο σε ένα τετραγωνικό μέτρο να ανέρχεται στα 2.977 €. Στις ακριβές θέσεις της Αθήνας, πέρα από τη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα και τη Βούλα, παραμένουν οι συνοικίες με κοσμικό χαρακτήρα και ανάλογη ιστορία, όπως η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, ενώ σε αυτή την εστέτ κατηγορία προστέθηκε μόλις το Ελληνικό, προφανώς λόγω της γιγαντιαίας ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Έξω από το κέντρο, προς τα προάστια και τον καθαρό αέρα κοιτάει σταθερά η Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Τα δεδομένα από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με εκείνο του 2021 έδειξαν μια εντυπωσιακή αύξηση στα ενοίκια περιοχών που παλαιότερα έμεναν στα αζήτητα.

Στα ανατολικά προάστια, ας πούμε, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,20%. Οι μεταβολές φαίνονται και από τις τιμές των πωλήσεων: τα Καμίνια ανέβηκαν κατά 18,2%, τα Βριλήσσια 16,6%, τα Σεπόλια μαζί με τον Λόφο Σκουζέ 16%, ενώ τη μεγαλύτερη μεταβολή προς τα πάνω κατέγραψε το Νέο Φάληρο με άνοδο 27,6%.

Υπάρχουν φθηνά σπίτια;

© iStock

Το Κέντρο της Αθήνας, παραδόξως, κράτησε χαμηλά την αύξηση στα ενοίκια σε σχέση με το 2021 (+1,50%), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο της αγοράς: στα 9 €/τ.μ. προκύπτει ο μέσος όρος για το νοίκι, ενώ στα 1.667 €/τ.μ. ανέβηκε η αξία των ακινήτων (+ 7,10%).

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, βάσει των νέων δεδομένων, στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται οι εξής: η Αγία Βαρβάρα, το Κερατσίνι και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία στον Πειραιά.

Οι δείκτες στους πίνακες του Spitogatos είναι κατά βάση πράσινοι, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που εμφάνισαν πτωτική πορεία στην αγοραστική αξία: σε αυτές τις εξαιρέσεις βρίσκουμε το Πέραμα στον Πειραιά (-8,5%), μακρινές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως η Παιανία (-3,6%), αλλά και ζώνες χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, όπως το Κορωπί (-4,3%).