© Lamda Development
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Riviera Tower, το ψηλότερο και πιο ανατρεπτικό κτίριο στην Ελλάδα

Ένα βήμα κοντύτερα στην υλοποίηση βρίσκεται το μεγαλόπνοο πρότζεκτ: άρχισαν να εκδίδονται οι άδειες για τη δόμηση του ουρανοξύστη ύψους 200 μ., που θα αποτελέσει σύμβολο για όλη την ανάπλαση στο Ελληνικό.

Γιατί χρειάζεται ένα τόσο ψηλό κτίριο; Η ασταμάτητη πύκνωση της πρωτεύουσας σε μόνιμους κατοίκους δεν αφήνει περιθώρια πια για τα στερεότυπα δόμησης, που ακολουθούν το συλλογικό ασυνείδητο.

Όπως έχει αποδείξει η διεθνής πρακτική του αστικού σχεδιασμού, απάντηση στη συνεχόμενη αστικοποίηση δίνουν ουρανοξύστες μακριά από τα κέντρα των πόλεων, σε εκτάσεις που σχεδιάζονται εξ αρχής με το δεδομένο της διάσπαρτης κάθετης δόμησης – τέτοια είναι η περίπτωση της ανάπλασης στο Ελληνικό από την Lamda Development.

Το πλάνο της γιγαντιαίας παράκτιας ανάπλασης έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, όπως θα διαπιστώσεις εάν κάνεις μια επίσκεψη στο Experience Centre του πάρκου: τα 6,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού μεταμορφώνονται σταδιακά σε μία πρότυπη πολιτεία, μια πόλη μέσα στην πόλη, όπου το ποσοστό πρασίνου θα ανέρχεται στο 70% – ένα τεράστιο πάρκο, δηλαδή.

Στο υπόλοιπο 30% συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και οι κατοικίες, οι πιο προνομιούχες εκ των οποίων αναπτύσσονται καθ’ ύψος στους έξι ουρανοξύστες που πρόκειται να ακροβολιστούν σε διαφορετικά σημεία, αποτελώντας τα νέα τοπόσημα της περιοχής.

Το σύμβολο για το Ελληνικό

Ο υψηλότερος και σχεδιαστικά πιο ανατρεπτικός όλων είναι ο «πράσινος» ουρανοξύστης στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά (με το χαρακτηριστικό όνομα Riviera Tower πλέον), «ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο, που θα προσδώσει το στίγμα της συνολικής ανάπλασης», όπως είχε επισημάνει παλιότερα ο Ζήσιμος Δανηλάτος από την Lamda Development.

Διακόσια μέτρα περίπου πάνω από τη γη, αυτός ο Πύργος θα είναι ο ψηλότερος στη χώρα, αλλά και μια αφορμή να σκεφτούμε την ψηλή δόμηση με εντελώς νέα, βιοκλιματικά κριτήρια. Διότι όπως φαίνεται και με ένα γρήγορο βλέμμα στις μακέτες, η εικόνα του δεν μοιάζει με κανένα γνωστό ψηλό κτίριο της χώρας.

«Στόχος ήταν να αποκτήσουμε τα δικά μας σύγχρονα σημεία αναφοράς, τη δική μας παγκόσμια αναγνωρισιμότητα», είχε αναφέρει στην πρώτη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού έργου ο Δανηλάτος.

Η υλοποίηση βρίσκεται πλέον ένα βήμα κοντύτερα: ξεκίνησαν να εκδίδονται οι άδειες για την ανέγερση, με το τρέχον πρόγραμμα να αναφέρει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2023 και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Για την αδειοδότηση χρειάστηκαν πάνω από 1.900 σχέδια, πάμπολλες επιμέρους εγκρίσεις, όπως κι ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που θα εξαιρεί την περιοχή του Ελληνικού από τα θεσμοθετημένα όρια δόμησης για την υπόλοιπη Αθήνα – θυμίζουμε ότι λίγα κτίρια έχουν ξεφύγει διαχρονικά από αυτό το όριο στην πόλη, με εξέχον παράδειγμα τον Πύργο των Αθηνών.

Ένας πράσινος, ανατρεπτικός Πύργος

Σε αντίθεση με τον αυστηρό, μονοκόμματο ουρανοξύστη που έχουμε γνωρίσει στο αθηναϊκό έδαφος, εδώ οι αρχές ανατρέπονται: το κτίριο ανοίγεται διάπλατα προς το εξωτερικό περιβάλλον, στο φως και τη διέλευση του αέρα, κάνοντας τους ενοίκους να αισθάνονται ένα με το περιβάλλον και τον Αργοσαρωνικό κόλπο που απλώνεται μπροστά τους.

Οι καμπύλες αντικαθιστούν τις ευθείες γραμμές, η βλάστηση ανεβαίνει μαζί με το κτίριο και έτσι τελικά ο ουρανοξύστης μοιάζει με κομψή σιλουέτα, η οποία ενώνεται με τη γη και τον ουρανό.

Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη του αρχιτεκτονικού γραφείο Foster and Partners, που ανέλαβε το πρότζεκτ κατόπιν διαγωνισμού, έχοντας στο ιστορικό του εμβληματικά έργα, όπως το Gherkin στο Λονδίνο, ο πύργος Hearst στη Νέα Υόρκη και το Reichstag στο Βερολίνο.

Τα τυπικά χαρακτηριστικά των σχεδίων αναφέρουν ύψος περί τα 198,85 μέτρων, 45 ορόφους και γύρω στα 200 διαμερίσματα διαφορετικών μεγεθών, όλα εκ των οποίων έχουν θέα στη θάλασσα.

Αλλά το στοιχείο εκείνο που κάνει τον Riviera Tower να διαφέρει ριζικά είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κτίσμα, αλλά για δύο πανομοιότυπα, τα οποία ενώνονται στη μέση με μια «πράσινη ραχοκοκαλιά», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής αρχιτεκτόνισσα Antoinette Nassopoulos-Erickson.

«Σχεδιάσαμε μια πράσινη σχισμή με κατακόρυφους κήπους και ενσωματώσαμε υπαίθριους χώρους καθ’ ύψος, έτσι που μεγιστοποιούνται φως και αέρα», όπως ανέφερε η ίδια.

Από αυτή την ευρηματική ιδέα, το κτίριο αποκτά φυσικό εξαερισμό και μαζί με την κάθετη φύτευση, όπως και το υδάτινο στοιχείο (πισίνες και σιντριβάνια), προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εμπειρία στον επισκέπτη.

Την πράσινη εικόνα του ουρανοξύστη συνοδεύει η πράσινη φιλοσοφία της κατασκευής του: στα μπαλκόνια έχουν τοποθετηθεί ειδικά συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων για την αξιοποίηση του νερού, υπάρχει πρόβλεψη στον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες των σχεδίων ο εξοπλισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζει 35% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας συνολικά.