DESIGN

Στην ανακαινισμένη κατοικία στα Νότια Προάστια πρωταγωνιστεί το φυσικό φως

Από το 1967 στο 2024. Οι INSiDE Architects κατάφεραν με καίριες παρεμβάσεις να δώσουν σε πνοή σε μια κατοικία 97 τ.μ. για να ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες των νέων της κατοίκων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Από το 1967 στο 2024. Οι INSiDE Architects κατάφεραν με καίριες παρεμβάσεις να δώσουν σε πνοή σε μια κατοικία 97 τ.μ. για να ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες των νέων της κατοίκων.

«Η συγκεκριμένη κατοικία, συνολικού εμβαδού 97τμ., κατασκευασμένη το 1967, αποτελούσε χώρο διαβίωσης των προηγούμενων γενεών της οικογένειας. Κύριο στοιχείο της ήταν ο μακρύς και στενός διάδρομος (χολ), σε συνδυασμό με τα υποφωτισμένα και ανεπαρκούς μεγέθους δωμάτια, χαρακτηριστικό παράδειγμα τυπολογίας κατοικιών εκείνης της εποχής», λένε οι INSiDE Architects αναφορικά με το έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας στα Νότια Προάστια.

Συνεχίζουν λέγοντας πως, «υπήρχε εξωτερική σκάλα στον ακάλυπτο που συνέδεε την ταράτσα με την υπόλοιπη κατοικία. Με αυτά τα δεδομένα ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να ανακαινιστεί πλήρως η μονοκατοικία, με σκοπό να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας και να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, επηρεασμένο από τη φωτεινότητα, τη λειτουργικότητα και τη λιτότητα».

Για να δώσουν μια νέα πνοή στο σπίτι και να γίνει πιο λειτουργικό, πραγματοποιήθηκε καθαίρεση όλης της εσωτερικής τοιχοποιίας και οργανώθηκε η κάτοψη της κατοικίας εκ νέου. Βασική αρχή της αρχιτεκτονικής λύσης, ήταν η ενοποίηση των χώρων και η απλοποίηση της κίνησης σε αυτούς.

Οι βασικές σχεδιαστικές αρχές σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό της κατοικίας, ήταν η μεταφορά και ενοποίηση της κουζίνας, με το καθιστικό – τραπεζαρία βελτιώνοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα και αισθητική των τριών αυτών κύριων χώρων. Απαραίτητη ήταν, η δημιουργία ενός δεύτερου συμπληρωματικού λουτρού στον προθάλαμο – είσοδο της κατοικίας.

Για να μπορέσει η κατοικία, που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής, να κουμπώσει στις ανάγκες των νέων της ενοίκων, προστέθηκε ένα νέο παιδικό υπνοδωμάτιο, διαμορφωμένο με custom ξύλινες κατασκευές, ενώ καταργήθηκε η εξωτερική σκάλα του ακάλυπτου για λόγους ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε επέκταση του κεντρικού κλιμακοστασίου με νέα απόληξη στην τελική πλάκα της ταράτσας, όπου διαμορφώθηκε το roof garden.

«Παράλληλα με το επίπεδο της κάτοψης, αναδιαμορφώθηκαν και οι όψεις της οικίας. Στην πρόσοψη, κατά μήκος της οποίας χωροθετείται το καθιστικό – τραπεζαρία – κουζίνα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο τρίφυλλο επάλληλα συρόμενο άνοιγμα με θέα στο πάρκο, δίνοντας έμφαση στη ρέουσα σύνδεση με το εξωτερικό τοπίο», σημειώνουν οι INSiDE Architects.

Επιπλέον, το μεγάλο δεύτερο άνοιγμα που υπήρχε στον ίδιο χώρο επιμερίστηκε σε 2 μικρά κατακόρυφα, δημιουργώντας ένα σκηνογραφικό φόντο στο καθιστικό. Ένα τρίτο άνοιγμα προστέθηκε στη βορινή πλευρά της κουζίνας για την ενίσχυση του έμμεσου φωτός και της διαμπερότητας.

«Στόχος των επεμβάσεων στις όψεις της οικίας ήταν η ομοιόμορφη διάχυση του φυσικού φωτός, το οποίο με τη σειρά του συντελεί στην ενοποίηση των χώρων, επιτρέποντας την αύξηση της φωτεινότητας συνολικά στο διαμέρισμα», σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Η αρχιτεκτονική λύση ενισχύεται από την επιλογή των υλικών στοχεύοντας στη σαφήνεια των γεωμετριών.

Η επιλογή κοινού ξύλινου δρύινου πατώματος σε όλο το διαμέρισμα εκτός των μπάνιων σε συνδυασμό με τις παστέλ επιλογές χρώματος στην τοιχοποιία, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό φόντο για την υποδοχή των χειροποίητων ξύλινων κατασκευών της εισόδου, της κουζίνας, της τραπεζαρίας και των ντουλαπών των υπνοδωματίων.

Η στρατηγική επιλογή των πλακιδίων στην κουζίνα και στα μπάνια δίνουν έμφαση στη μικρή κλίμακα και στη λεπτομέρεια της εναλλαγής των υλικών. Οι λινές κουρτίνες γήινων χρωμάτων, η στρογγυλή αναπαλαιωμένη τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα αντικείμενα διακόσμησης συνεχίζουν την αφήγηση της συνθετικής ιδέας.

Έτσι, οι προαναφερόμενοι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί συντελούν στη δημιουργία ενός ήσυχου, φυσικού, οικείου και χειροποίητου περιβάλλοντος, πλαισιώνοντας το όλο σκηνικό κατοίκησης.

INSIDE ARCHITECTS