DESIGN

Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα που διατηρεί την ποιητική του διάσταση

Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η αγάπη για το κλασικό μετέτρεψαν αυτό το 230 τ.μ διαμέρισμα σε έναν άνετο και καλαίσθητο χώρο.

Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η αγάπη για το κλασικό μετέτρεψαν αυτό το 230 τ.μ διαμέρισμα σε έναν άνετο και καλαίσθητο χώρο.

«Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου αποτέλεσαν βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης καθορίζοντας τις υφές, τα υλικά, τη χρωματική παλέτα, τα σχήματα και τις γεωμετρίες εντός του χώρου», λέει το δίδυμο των Amalgama Architects που ανέλαβε να δώσει μια δεύτερη ζωή σε διαμέρισμα επί της οδού Χέυδεν, σε πολυκατοικία την οποία σχεδίασε ο εμβληματικός Έλληνας αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικίωνης μαζί με τον συνεργάτη του Νικόλαο Μητσάκη.

Η τετραώροφη πολυκατοικία όπου στεγάζεται το διαμέρισμα είναι ένα μοντέρνο για την εποχή του κτήριο, στο οποίο ο Πικίωνης είχε καταφέρει να εντάξει στοιχεία από διάφορες στιγμές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, σε λεπτομέρειες των όψεων, στη χρήση των υλικών αλλά και στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και επίπλων. Αυτά είναι στοιχεία που γοήτευσαν τους νέους ιδιοκτήτες και ήθελαν να μη χάσει ο χώρος την κλασική του αίσθηση, αλλά να μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες ανάγκες τους. Και το κατάφεραν με τη βοήθεια των Amalgama Architects.

Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό διαδραμάτισαν η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός μοντέρνου τρόπου ζωής που αναπόφευκτα οδήγησαν σε αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων, πάντα με σεβασμό στα βασικά χαρακτηριστικά του, τα οποία και διατηρήθηκαν ανέπαφα. Οι μόνοι δύο χώροι που άλλαξαν, τουλάχιστον σε επίπεδο κάτοψης, ήταν η κουζίνα, η οποίο χωριζόταν σε δύο μικρότερους μη λειτουργικούς χώρους και το λουτρό.

Έτσι, η κουζίνα ενοποιήθηκε τελικά με το καθημερινό δωμάτιο, με το οποίο πριν δεν επικοινωνούσε.

Από την άλλη στο υπάρχον wc δημιουργήθηκε ένα ντουζ και καθαιρέθηκε το πατάρι, ώστε να αποκτήσει ύψος. Στόχος των νέων αυτών χώρων είναι να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας των ιδιοκτητών.

«Στο καινούργιο λουτρό χρησιμοποιείται σκούρο κόκκινο μάρμαρο με την ίδια απόχρωση να καλύπτει και τον χώρο του ντουζ, ενώ η οροφή βάφεται βαθύ πράσινο, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Ο νιπτήρας και το πλαίσιο του καθρέφτη κατασκευάζεται από το ίδιο μάρμαρο του δαπέδου. Στο υφιστάμενο λουτρό χρησιμοποιείται λευκό μάρμαρο, ενώ το λευκό επιλέγεται σαν απόχρωση σε όλο τον χώρο δίνοντας μια αίσθηση καθαρότητας. Τα έπιπλα και οι καθρέφτες -από μέταλλο και ξύλο- είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο. Στα δωμάτια διατηρούνται οι υφιστάμενες ντουλάπες, ενώ μια ταπετσαρία σε βαθύ μπλε περιβάλει το κρεβάτι δίνοντας μια αίσθηση χαλάρωσης», σχολιάζουν οι Amalgama Architects.

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ανακαίνισης ήταν και οι επιλογές των χρωμάτων στους τοίχους.

Έτσι, στην είσοδο του διαμερίσματος το χολ βάφτηκε σε βαθύ πράσινο, ενώ ανοίγοντας τις συρόμενες ξύλινες πόρτες που ενώνουν το καθιστικό ενώνεται με το γραφείο, ένας κόκκινος τοίχος τραβά αμέσως την προσοχή, αναδεικνύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα έπιπλα από ξύλο, τα οποία οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διατηρήσουν. Ο διάδρομος που οδηγεί στους επιμέρους χώρους χρωματίζεται με δύο αποχρώσεις, αναδεικνύοντας τη γεωμετρία του. Στην κουζίνα επιλέγονται πράσινοι παστέλ τόνοι με πορτοκαλί λεπτομέρειες στον τοίχο.

Για την κρεβατοκάμαρα από την άλλη, οι Amalgama Architects αποφάσισαν μαζί με τους ιδιοκτήτες, να χρησιμοποιήσουν το βαθύ μπλε χρώμα, που δένει αρμονικά με το καφέ των πατωμάτων και της ντουλάπας.

Θέλοντας να αναδείξουν τα στοιχεία που έκαναν το διαμέρισμα αυτό μοναδικό, οι Amalgama Architects διατήρησαν και αποκατέστησαν όλα τα δάπεδα και το μωσαϊκό, όπως και τις ξύλινες πόρτες που διαχωρίζουν πολλούς από τους χώρους.

AMALGAMA ARCHITECTS