© GQ Investments
ΠΟΛΗ

Το φουτουριστικό κτίριο κατοικιών που ετοιμάζεται στο Παλαιό Φάληρο

Το υπερπολυτελές συγκρότημα Athens Sansevieria επί της Ποσειδώνος θα περιλαμβάνει 67 high-end διαμερίσματα και παροχές όπως αίθουσα σινεμά, εστιατόριο και κολυμβητικές πισίνες για τους ενοίκους.

Πόσο «Ντουμπάι» θα έχει αισθητικά και ταυτοτικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής σε λίγα χρόνια; Ενώ φουντώνει χωρίς προοπτική διεξόδου η στεγαστική κρίση στην πόλη, παρατηρούμε να παίρνει σάρκα και οστά ένα αλυσιδωτό σχέδιο μεταμόρφωσης του μετώπου από Αθήνα προς Σούνιο μέσω ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με χαρακτήρα φουτουριστικό, πολυτελή και φιλόδοξα κερδοφόρο.

Το πιο πρόσφατο κομμάτι που προστίθεται στο παζλ είναι το σχέδιο για το ακίνητο-φιλέτο 4,5 στρεμ. επί της Ποσειδώνος στο ύψος του Φλοίσβου, σε κοντινή απόσταση από το Ελληνικό, το οποίο έλαβε μόλις έγκριση επί της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Έχουν εγκριθεί οι οικοδομικές άδειες, οπότε οσονούπω ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Το επίμαχο οικόπεδο ανήκε κάποτε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το 2019 όταν με αδικαιολόγητα εσπευσμένες διαδικασίες η ΤτΕ προχώρησε στην εκποίηση του εξαιρετικά προνομιακού ακινήτου σε εταιρεία (κυρίως) ισραηλινών συμφερόντων. Ήταν η Gnosis Investments, πρότερα γνωστή με την επωνυμία BZPW Real Estate Development, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, μεταξύ άλλων, το καπνεργοστάσιο Κεράνη στον Πειραιά όπως και το ακίνητο-κόσμημα στη Μητροπόλεως και Υπατίας το οποίο προορίζεται για ξενοδοχείο.

Σφοδρές αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει τότε για την επικύρωση του διαγωνισμού, τόσο από τον Σύλλογο Συνταξιούχων της Τράπεζας (είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης) όσο και μέσα στους κόλπους στελεχών της διοίκησης της Τράπεζας. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ήταν πασιφανές πως το ακίνητο θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια την αντικειμενική του αξία, λόγω της γειτονικής ανάπλασης στο Ελληνικό.

Τελικά, κατοχυρώθηκε με τίμημα 12,5 εκ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, ποσό το οποίο σήμερα φαντάζει απίστευτο για τη θέση και τα δεδομένα του ακινήτου.

Πώς θα είναι το νέο συγκρότημα κατοικιών

© GQ Investments

Να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι από τα τελευταία αδόμητα στο παραλιακό μέτωπο και επειδή είναι γωνιακό απολαμβάνει ένα επιπλέον προνόμιο, αυτό του αυξημένου συντελεστή δόμηση που ανέρχεται στο 2,40. Με πρόχειρα μαθηματικά, ο συγκεκριμένος συντελεστής στο συγκεκριμένο εμβαδόν αποφέρει περίπου 11.000 οικοδομήσιμα τετραγωνικά μέτρα. Εντούτοις, το σχέδιο της Gnosis Investments αναφέρει 17.000 οικοδομήσιμα τετραγωνικά μέτρα, έχοντας λογικά αξιοποιήσει το μπόνους στα όρια δόμησης το οποίο προσφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός εφόσον εγκατασταθούν φυτεμένα δώματα.

Ειδικότερα, με την εμπλοκή της καταριανής εταιρίας GQ Investments στο στάδιο της ανάπτυξης του πρότζεκτ προοικονομείται ένα υπερπολυτελές, πεντάστερης φιλοσοφίας συγκρότημα κατοικιών δέκα ορόφων με τέσσερα υπόγεια. Η διάρθρωση θα περιλαμβάνει εσωτερικούς εξώστες, σοφίτες, κολυμβητικές δεξαμενές, φυτεμένες στέγες, σπα, εστιατόριο, αίθουσα κινηματογράφους και άλλες υπηρεσίες αποκλειστικά για τους ενοίκους. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία 67 high-end διαμερισμάτων, μεταξύ 120 και 700 τ.μ. (!) το καθένα.

Αισθητικά, το κυματιστό σχέδιο παραπέμπει άμεσα σε κάτι φουτουριστικό και φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού στούντιο 314. Το όνομα του συγκροτήματος θα είναι Athens Sansevieria, δανείζοντας το όνομά του από το δημοφιλές παχύφυτο. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Ποσειδώνος 47-49.