© Line
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

14 νέα μαγαζιά που μόλις προσγειώθηκαν στην Αθήνα

Οι ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις της πόλης που θα γεμίσουν το ημερολόγιό σου.

Η διαδικασία μέσα από την οποία βγαίνουμε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως ένα πράγμα είναι πάντα κοινό: Όταν ανοίγει ένα καινούργιο μαγαζί, όλοι θέλουν να το επισκεφτούν, να το δοκιμάσουν και να έχουν γνώμη για αυτό. Τους τελευταίους μήνες στην πόλη είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις που πρέπει να επισκεφτείς.

 Ίσως να δυσκολευτείς να αποφασίσεις ποιο από τα μαγαζιά θα γίνει το νέο σου στέκι, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Μπορούμε όμως να σε αφήσουμε να διαλέξεις. 

Line Athens

Ένα μαγαζί που σίγουρα όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί ούτε στην Αθήνα, αλλά ίσως ούτε και σε όλο τον κόσμο. Ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νικος Μπάκουλης από το The Clumsies ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Δημήτρη Νταφόπουλο από τα Three Cents και δημιούργησαν έναν χώρο όπου το κρασί δεν είναι κρασί όπως το έχεις συνηθίσει, το ψωμί δεν είναι το ψωμί που τρως καθημερινά και τα ποτά δεν είναι τα ποτά που θα βαρεθείς.

Για να καταλάβεις καλύτερα, στο Line δημιουργούν τα δικά τους κρασιά, όχι από σταφύλι αλλά από άλλους καρπούς φρούτων, φτιάχνουν από αυτά τα κρασιά vermouth που χρησιμοποιούν στα cocktails τους, τα απομεινάρια τα χρησιμοποιούν στα ψωμιά τους και όχι μόνο στην υπέροχη κουζίνα τους και γενικά δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Όλα αυτά σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο στα Κάτω Πετράλωνα που κάτι μου λέει ότι θα γίνει η νέα πιάτσα της Αθήνας. 

Rumble in the jungle 

 

Έχει στοιχεία speakeasy, λονδρέζικο αέρα, μοναδική διακόσμηση και ίσως -επειδή αυτά είναι γούστα- τα καλύτερα ποτά στην πόλη αυτή την στιγμή. Το Bar in front of the bar το γνωρίζεις. Τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις ποιο είναι το bar που βρίσκεται πίσω. Rumble τα παιδιά, παιδιά το Rumble. Κι όμως η πρώτη σου γνωριμία μαζί του ίσως και να είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.

Μόλις περάσεις την πράσινη νέον επιγραφή, νιώθεις ότι δεν είσαι πια στην Αθήνα αλλά σε ένα high end bar μιας από τις κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το Rumble in the jungle πήρε το όνομά του από έναν αγώνα του Muhammad Ali με τον George Foreman και τα ποτά του έχουν ονόματα με όρους πυγμαχίας. Αυτά όλα τα ξεχνάς μόλις φτάσουν μπροστά σου και τα μυρίσεις ή τα δοκιμάσεις. Δεν θα σου μιλήσω για τα cocktails του καταλόγου τα οποία είναι ένα κι ένα, αλλά θα σου μιλήσω για το gin tonic του το οποίο προσφέρεται σε παγωμένο ποτήρι, με παγωμένο gin, κρύσταλλο πάγο και είναι πραγματικό νέκταρ θεών. Δοκίμασε και θα καταλάβεις. 

Te Kila

Εκεί που βρισκόταν κάποτε το Κεντρικόν, απέναντι δηλαδή από το 42, στη στοά Μπολάνη, στην καρδιά της Αθήνας άνοιξε το Te Κila. Ένα εστιατόριο που σε ταξιδεύει στο Μεξικό. Fun, ωραίο φαγητό, νόστιμα και μεξικάνικα (όχι μονο) cocktails, μα πάνω από όλα ένα μαγαζί που μόλις μπεις μέσα ξέρεις ότι θα περάσεις καλά. Η μεγάλη μπάρα κεντρίζει το βλέμμα αλλά περισσότερο θα εντυπωσιαστείς από τα cocktail και τα πιάτα που υπάρχουν στον κατάλογο. Σαλάτες και tacos, fajitas που αχνίζουν στο μαντέμι, black angus κοπές από την Αργεντινή, al pastor με αυθεντική μεξικάνικη συνταγή και παραδοσιακά γλυκά, είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα βρεις. 

Naked athens

Την πλατεία Αγίας Ειρήνης τη μάθαμε πριν μερικά χρόνια και από τότε βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Με τα πάνω της και τα κάτω της, πάντα ήθελες να περάσεις για να τσεκάρεις τι συμβαίνει. Τώρα όμως, ήρθε ένα μαγαζί που θα σε κάνει να περάσεις και να κάτσεις πολλές φορές στις εξόδους σου. Εκεί που είχες συνηθίσει να βρίσκεται το Throubi, τώρα ηγεμονεύει το ολοκαίνουργιο και πανέμορφο Naked bar, το οποίο δεν είναι καθόλου γυμνό.

Ήρθε με την αύρα του, τον χαρακτήρα του, τα cocktails του και τα φαγητά του να μας βάλει την πονηράδα και να παίξει με το μυαλό μας. Η διακόσμηση είναι υπέροχη και ακόμα πιο υπέροχα είναι τα ποτά από τα χέρια του Θάνου Κριμπούρα. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ στην πλατεία όπως παλιά, το μεσημέρι για φαγητό από τα χέρια του Levis Kodhimaj και το βράδυ για υπέροχα cocktails και άραγμα στα όμορφα σημεία του.

Barney

To νέο στέκι του Νέου Ηρακλείου ακούει στο όνομα Barney. Είναι φωτεινό, πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο και ξεχωριστό. Τώρα θα μου πεις τι σημαίνει παιχνιδιάρικο για ένα μαγαζί. Θα μπορούσα να σου πω πήγαινε και θα καταλάβεις αλλά ας σου δώσω μια γεύση. To Barney παίζει μαζί σου ό,τι κι αν ζητήσεις και διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αποστάγματα από όλο τον κόσμο. Την cocktail list επιμελήθηκε η ομάδα του Barney και ειναι εμπνευσμένη απο κλασικές συνταγές.

Χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι τα long drinks που ξεχωρίζουν όπως η Bubblecum paloma με Tequila blanco, mezcal, lime και homemade bubblegum soda, το Dark and Corny με pop corn infused rum, lime, peach liqueur και gingerbeer, και το Cucu Chanel με vodka και μια σόδα που φτιάχνεται με γεύση αγγούρι και φράουλα. Από τη λίστα με τα cocktail ξεχωρίζουν η deep purple margarita με Tequila, lime και ελαιοζάχαρα μωβ καρότου, gin n detox που είναι ο συνδυασμός φυστικοβούτυρου με gin πράσινο μήλο, αγγούρι, πορτοκάλι και μαϊντανό και το whitecap negroni που είναι μια παραλλαγή του κλασικού Negroni, αλλα η διαφορά εδώ είναι ότι είναι λευκό και μαγειρεμένο στο sous vide με αποξηραμένα βερύκοκα. Όπως κάθε all day που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει κουζίνα από brunch μέχρι burger. Ειδικά το burger του επιβάλλεται να το δοκιμάσεις. 

Λίνου Σούμπασης και σία 

Αν εκεί που κοιτάς τα stories σου στο Instagram ξαφνικά σου πεταχτούν κεριά και μανουάλια μην παραξενευτείς, για φαγητό πήγαν οι φίλοι σου. Αν τώρα το βλέπεις συνέχεια δεν έχεις κάποιο πρόβλημα, απλά το νέο γαστρομπιστρό της Αθηνάς της Μυρσίνης Λινού και του Γιώργου Σουμπάση που άνοιξε στου Ψυρρή πριν από ένα μήνα έχει κάνει μεγάλο χαμό.

Εκτός από το φαγητό για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο, πουλάει φυσικά κεριά ενώ βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με μια δισκογραφική εταιρεία κι έναν εκδοτικό οίκο. Αυτό δεν το αναφέρω τυχαία. Στην ανοιχτή κουζίνα του που μπορείς να κάτσεις και να την χαζεύεις και απ’ έξω, θα βρεις έναν πολλά υποσχόμενο σεφ, τον Λουκά Μάιλερ, ο οποίος με την απλότητά του και την μαεστρία που χειρίζεται τα αγνά υλικά που διαθέτει κερδίζει τις εντυπώσεις. Αυτό το μαγαζί με το περίεργο όνομα ήρθε για να μας πει ότι η δημιουργικότητα δεν έχει περιτυλίγματα και φυσικά δεν έχει όρια.

Warehouse Assemblage

Τα Warehouse δεν θέλουν και πολλές συστάσεις. Όλοι το αγαπήσαμε από την ναυαρχίδα στα Εξάρχεια, ήπιαμε τις αγαπημένες μας φυσαλίδες στο Warehouse CO2, φάγαμε νόστιμο πρωινό στο Warehouse Edge μετά την βόλτα στο Νιάρχος και τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσουμε μοναδικά κρασιά και άλλα καλούδια στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία της Μητρόπολης.

Καφές, κρασί και deli σε έναν πολυχώρο που έχει θέα στην πιο ωραία πλατεία του κέντρου που φιλοδοξεί να ξαναδώσει πνοή σε αυτό το κομμάτι της πλατείας. Αν αναρωτιέσαι γιατί Assemblage, τότε μάθε ότι είναι ένας όρος της οινοποίησης που αφορά στη σύνθεση κάποιου κρασιού μέσα από πολλές ποικιλίες. Το Assemblage, όπως και όλα τα Warehouse, λατρεύει το κρασί και διαθέτει γύρω στις 1000 ετικέτες από ελληνικό αλλά και διεθνή αμπελώνα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ωραία συνοδευτικά πιάτα για το κρασί και όλα αυτά τα πολύ προσεγμένα έχουν τοποθετηθεί μέσα σε ένα κλίμα απλότητας που η παρέα μπορεί να απολαύσει την στιγμή, τη γεύση και τα αρώματα. Μην ξεχάσεις να πάρεις γλυκό στο τέλος γιατί θα χάσεις. 

Fika

Εκεί κάτω από την Ακρόπολη δεν βρίσκεις μόνο πορτοφόλια όπως λέει η παροιμία αλλά και υπέροχα, βουτυράτα, πεντανόστιμα, τραγανά και αφράτα χειροποίητα κρουασάν και specialty καφέ. Το Fika Athens που άνοιξε πρόσφατα, πήρε το όνομά του από την σουηδική λέξη fika που αποδίδεται ως «μια στιγμή μέσα στην μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα».

Έχει την δική του ιστορία στα κρουασάν, αφού η ιδιοκτήτριά του προέρχεται από το μεγάλο σχολείο του Ρίζου λίγο πιο κάτω και τώρα είπε να μας προσφέρει με την δική της αισθητική και τις δικές της ιδέες μοναδικές δημιουργίες. Και ξέρεις και κάτι άλλο; Ο καφές μαζί με το κρουασάν είναι τέλειοι φίλοι. Αμα δοκιμάσεις τον συνδυασμό του Fika θα το ερωτευτείς με την πρώτη μπουκιά. Το λιλιπούτειο Fika βγάζει και άλλα καλούδια τα οποία επιβάλλεται να δοκιμάσεις αν πας βόλτα στο Κουκάκι ή στην Ακρόπολη. 

Begg for egg

Είναι μικρό αλλά θαυματουργό. Ίσως να το έχεις παρατηρήσει στο Wolt ή στο e-food να σου κλείνει το μάτι τις πρωινές ώρες. Το νέο στέκι στην οδό Περικλέους ακούει στο όνομα Begg for egg και ήρθε για να αποθεώσει το αυγό σε κάθε του μορφή. Άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες και προσφέρει 17 διαφορετικές επιλογές αυγού. Από τα σάντουιτς με ψωμί μπριός, μέχρι συνθέσεις που έρχονται σε μικρά γυάλινα βαζάκια. Αν λατρεύεις το αυγό -ποιος δεν το λατρεύει;- τότε αυτό το μέρος θα γίνει ο ναός σου και το delivery θα πάρει φωτιά.  

Forte

Στη Χάρητος, εκεί όπου έχουν μεγαλουργησει το City, το Baila, το Esquina αλλά και τόσα άλλα μαγαζιά, άνοιξε ένα restaurant που δεν του αρέσει ο αυστηρός τόνος και οι τυπικότητες και ακούει στο όνομα Forte. Αυτό ίσως γιατί του αρέσει να παίζει δυνατά μουσική, οι γεύσεις του είναι επίσης δυνατές και ο κόσμος περνάει πάντα καλά. Η διακόσμηση κινείται σε boho chic ύφος, ενώ οι μουσικές παίζουν δυνατά με τα φόρτε του μαγαζιού να είναι τα ελληνικά hits. Εκεί όμως που το μαγαζί παίζει σε ακόμα υψηλότερους τόνους είναι στην κουζίνα όπου το μενού υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος (που ίσως τον θυμάσαι από το MasterChef) και απαρτίζεται από πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού και συνδυάζουν ελληνικά και ανατολίτικα στοιχεία.

Cornell

Ας κινηθούμε ακόμη πιο βορεία και συγκεκριμένα στον Χολαργό. Εκεί όπου εδώ και μερικούς μήνες βρίσκεις το Cornell, το οποίο ίσως να έχεις πετύχει σε κάποιο story στο Instagram αφού έχει ιδιαίτερη pop αισθητική, μοντέρνες πινελιές και funky διάθεση. Το Cornell έχει τον τρόπο να σε κρατάει κοντά του, αρχικά με τον καφέ του που είναι Area 51, στη συνέχεια με το brunch του και τέλος με τον κατάλογό του με cocktails, aperitivos και κρασιά. Μιάς και αναφέραμε το brunch του, να πούμε ότι μπορείς να δοκιμάσεις πεντανόστιμα bao bans, tacos, flatbreads, ενώ αν σου αρέσουν τα γλυκά να δοκιμάσεις το millefeuille και το σοκολατένιο cheesecake. 

Coal mine

Στη Δύση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάντα ήταν διαφορετικά. Αυτό ήρθε να μας υπενθυμίσει το Coal Mine, το νέο στέκι του Περιστερίου. Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο του Περιστερίου, όπου παλιά ήταν τα ανθρακωρυχεία και αυτή την ιστορία την τιμά σε κάθε του πτυχή. Καθαρόαιμο bar, από εκείνα που μας λείπουν, με όμορφη μπάρα και ενδιαφέρουσα κάβα, είναι το ιδανικό μέρος για να κλείσεις μια κουραστική μέρα ή για να απολαύσεις μια χαρούμενη Κυριακή. Ο Σπύρος Κατσίβελης μαζί με τους συνεργάτες του κατάφεραν να φτιάξουν ένα bar σαν αυτά που μας αρέσουν. 

Snob

Το νέο all day στην αυλή του boutique ξενοδοχείου Snob Athens, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ταπετσαρίες, άνετα καθίσματα και μία μεγάλη μπάρα είναι η πρώτη εικόνα που θα δεις μόλις μπεις μέσα. Στο Snob όλα είναι ωραία και όμορφα αλλά ενδιαφέρον σε αυτό το all day bar έχει και η κουζίνα του. Ανοιχτό από τις 8 το πρωί με πρωινό και brunch, το μεσημέρι για γεύμα και το βράδυ για ένα ωραίο casual δείπνο.

Εμείς δοκιμάσαμε το brunch του, με αξιόλογα να είναι τα viennoiseries τους, με τάρτες και κρουασάν όπως το χορταστικό αλμυρό κρουασάν με πατάτα, μπέικον και μπεσαμέλ, ενώ από αυγά θα βρείτε scrambled, τηγανιτά και λευκή ομελέτα με αγαπημένα μας τα benedict, με prosciutto και καλοφτιαγμένη σάλτσα hollandaise. Το Snob δεν είναι καθόλου snob όπως λέει το όνομά του, τουναντίον, είναι ένα στέκι που θα το δείς όλο και πιο συχνά να ανεβαίνει στο Instagram. 

La Cigale

Ο Τζίτζικας (στα γαλλικά cigale) είναι το όμορφο wine bar-μεζεδοπωλείο που μόλις άνοιξαν δύο Γάλλοι, με νόστιμα πιάτα που παίρνουν έμπνευση από την Προβηγγία. Αν όλα αυτά δεν σε έχουν πείσει ακόμα, τότε κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά. Το Cigale δεν είναι γαλλικό εστιατόριο αλλά προσφέρει γαλλική κουζίνα. Δεν είναι γαλλικό wine bar γιατί προσφέρει και ελληνικά κρασιά. Δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπεράσεις γι’ αυτό επιβάλλεται να το επισκεφτείς, να πιεις υπέροχα κρασιά και να δοκιμάσεις τα πεντανόστιμα συνοδευτικά που προσφέρει. Και όλα αυτά μαζί με ωραίες μουσικές.