unsplash
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

4 εκθέσεις φωτογραφίας που αξίζει να δεις στην Αθήνα

Από τον πολυχώρο του Φουάρ και τον χώρο σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space μέχρι το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, οι φωτογραφικές εκθέσεις που τρέχουν αποτελούν μια διαφορετική πρόταση για έξοδο στην πόλη.

Η δύναμη της φωτογραφίας βρίσκεται στην ικανότητά της να πυροδοτεί συναισθήματα πέρα από τα εμπόδια της γλώσσας και του πολιτισμού. Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν τις φωτογραφικές μηχανές τους ως εργαλεία εξερεύνησης, διαβατήρια για τα άδυτα αλλά και όργανα που επιφέρουν μια αλλαγή. Πέρα από τον εξοπλισμό και τα κόλπα και τις συμβουλές, η φωτογραφία είναι, στην πιο αγνή της μορφή, ένας σιωπηλός καταγραφέας της ανθρωπότητας για όσο καιρό υπάρχει.

Από μοναδικές στιγμές που καταγράφουν τη ζωή σε μια αστική μητρόπολη, καθοριστικές στιγμές της ιστορίας, μέχρι πράξεις ατομικής γενναιότητας και θάρρους, απελπισίας, αγάπης και ευτυχίας – η τέχνη και η επιστήμη της φωτογραφίας τα έχει καταγράψει όλα.

Στην Αθήνα, παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις, από τον πολυχώρο του Φουάρ και τον χώρο σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space μέχρι το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, προσφέροντας μια διαφορετική πρόταση για έξοδο στην πόλη.

Escapism in Athens

εκθέσεις φωτογραφίας

Διερευνώντας ό,τι μας οδηγεί στην εκτόνωση, τη χαρά και την ονειροπόληση, τις μικρές δόσεις ευτυχίας μέσα στην πόλη, η FokiaNou Art Space, συνεχίζοντας τις ομαδικές εκθέσεις του Ιανουαρίου με θέμα την Αθήνα, πραγματοποίησε ακόμα μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες της πόλης, ζητώντας τους να αναδείξουν τις χαρακτηριστικότερες αθηναϊκές εκφάνσεις διαφυγής, σε οποιαδήποτε μορφή. Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης, παρουσιάζεται στην έκθεση Escapism in Athens που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 με τη συμμετοχή 25 εικαστικών σε επιμέλεια του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox.

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space είναι ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων εικαστικών, συνεισφέροντας στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα. Ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας ανοιχτό σε όλους όπου πραγματοποιούνται ομαδικές, διατομικές και ατομικές εκθέσεις, καθώς επίσης εργαστήρια και ομιλίες.

ESCAPISM IN ATHENS, FOKIANOU ART SPACE

Κοίταξε πίσω / Look back

εκθέσεις φωτογραφίας Νίκος Ζαφειρόπουλος

Το φωτογραφικό project του Νίκου Ζαφειρόπουλου Κοίταξε πίσω / Look back εξετάζει την ερήμωση και την εγκατάλειψη στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανική περιοχή της Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας και στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής χωριό Σκούπι Αχαΐας.

Το project, που παρουσιάζεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Κτίριο 3 / Σακη Καραγιωργα ΙΙ)  εξετάζει την ερήμωση και εγκατάλειψη πέρα από την ιστορική τους υπόσταση. Γεγονότα οριστικού ξεριζωμού όπως η Μικρασιατική καταστροφή, η εισβολή στην Κύπρο ή οι εκκενώσεις ορεινών χωριών κατά την περίοδο της Χούντας έχουν αναλυθεί και ερευνώνται ιστορικά ενώ οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες των διωγμένων κατοίκων τους έχουν εκτενώς παρουσιαστεί.

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, δεκαετίες μετά, με τον φωτογραφικό του φακό επιχειρεί να αποτυπώσει και αναδείξει το μετατραυματικό στρες εκείνων που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στη θέση να βλέπουν το σπίτι τους ή την προηγούμενη ζωή τους να καταρρέει σταδιακά και αναπόφευκτα. Μια συνέπεια ζωντανή, έντονη και σύγχρονη, που όμως δεν καταγράφεται με ιστορικούς όρους.

ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΙΣΩ/LOOK BACK, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πουθενά – παρακαλείται ο τελευταίος επιβάτης να επιβιβαστεί

εκθέσεις φωτογραφίας

Το φωτογραφικό project Πουθενά – παρακαλείται ο τελευταίος επιβάτης να επιβιβαστεί, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Magaze, στην Αιόλου και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς στα πολιτιστικά δρώμενα του Δημου Ερμούπολης, στη Σύρο. Οκτώ χρόνια μετά, η έκθεση του Λεωνίδα Βασιλόπουλου επανασυστήνεται με έναν διαφορετικό τρόπο και μια διαφορετική αισθητική, στον πολυχώρο Φουάρ, στο κέντρο της Αθήνας.

«Πριν από κάποια χρόνια κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τα κτίρια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Με στενοχώρησε αυτή η εγκατάλειψη. Εγώ από αυτό το αεροδρόμιο έχω αναμνήσεις. Ταξίδεψα ως παιδί. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της καλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο, της Ολυμπιακής. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που πήγαινε στον γιο της στην Αμερική. Μόνο με Ολυμπιακή ταξιδεύω, παιδάκι μου, έλεγε, να μείνουν τα λεφτά στην Ελλάδα» σημειώνει ο καλλιτέχνης.

ΦΟΥΑΡ RESTAURANT & BAR ATHENS
  • Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6, Αθήνα
  • Είσοδος ελεύθερη, Έως 22/01

Nelly’s (Προσεχώς)

Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) Η Ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska στην Ακρόπολη, Νοέμβριος 1930 / ©Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s)
Η Ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska στην Ακρόπολη, Νοέμβριος 1930

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και, με έντονο το αίσθημα ευθύνης, διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.

Η κατανομή του έργου της σε υποενότητες αποδίδει το πλούσιο εύρος των θεμάτων που απασχόλησαν τον φακό της κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο. Φωτογραφίες γνωστές από τις πολλαπλές δημοσιεύσεις τους στο παρελθόν συμπληρώνονται με νέες, άγνωστες έως σήμερα, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε και οι πολυάριθμες τεχνικές, ασπρόμαυρης αλλά και έγχρωμης φωτογραφίας, με τις οποίες πειραματίστηκε.

Η έκθεση πλαισιώνεται από περιοδικά, αφίσες και επιστολικά δελτάρια, συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της, από σπάνιο κινηματογραφικό υλικό και δείγματα του φωτογραφικού εξοπλισμού που μεταχειρίστηκε στην Ελλάδα και την Αμερική.

NELLY’S, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ