Μαρία Γοζαδίνου
ΠΟΛΗ

5 πράγματα για να κάνεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

Η ατζέντα για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει από πατινάζ μέχρι μουσικές βραδιές αφιερωμένες στον μεγάλο μάεστρο Ennio Morricone.

Ο Δεκέμβριος έφτασε και το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα αποτελεί την ιδανική αφορμή για να κάνεις ωραία πράγματα στην πόλη. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό σε χώρους πολιτισμού όπως το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο εγκαινίασε τις φωτεινές εγκαταστάσεις και το παγοδρόμιο.

Οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα έχουν επίσης την τιμητική τους, ενώ τρέχουν και ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε μουσεία και εκπαιδευτικούς φορείς – μια καλη ιδέα για να εξερευνήσεις κι άλλες περιοχές της Αθήνας.

Θα εκπλαγείς μάλιστα όταν μάθεις ότι κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα της λίστας είναι δωρεάν.

Cinema Paradiso Project στο Half Note Jazz Club

Petros Papapetropoulos

Οι Cinema Paradiso Project συναντούν τον Ennio Morricone στη σκηνή του Half Note Jazz Club για τρία βράδια (2,3,4/12). Ο πρωτότυπος, ανατρεπτικός αλλά και βαθιά μελωδικός Morricone άφησε το μουσικό του στίγμα βαθιά χαραγμένο.

Ανάμεσα σε ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας σε πάνω από 500 ταινίες, oι Cinema Paradiso Project διαμορφώνουν μια παράσταση που φωτίζει αυτήν ακριβώς την επιρροή του Morricone όχι μόνο στη μουσική του κινηματογράφου αλλά και στο έργο καλλιτεχνών από τον χώρο της pop, rock, latin αλλά και της jazz μουσικής όπως Hans Zimmer, Bruce Springsteen, Radiohead, Quincy Jones, Dulce Pontes, Eumir Deudato και Norah Jones.

HALF NOTE JAZZ

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ

Σαββατοκύριακο

Τα φώτα άναψαν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και κάπως έτσι, σήμανε ο ερχομός των Χριστουγέννων. Εκτός όμως από τις διάσημες πλέον φωτεινές εγκαταστάσεις, το ΚΠΙΣΝ έστησε και φέτος το Παγοδρόμιο στο Κανάλι. Μπορείς να χορέψεις στον πάγο ακούγοντας αγαπημένες εορταστικές μελωδίες, αλλά και να μάθεις πατινάζ σε μία χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Φέτος, ο χριστουγεννιάτικος θεσμός επιστρέφει με μια σημαντική αλλαγή. Στο πλαίσιο της στρατηγικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του ΚΠΙΣΝ, η εγκατάσταση του Παγοδρομίου χρησιμοποιεί συνθετικό πάγο, ο οποίος έχει μηδενική ενεργειακή κατανάλωση προσφέροντας, ταυτόχρονα, ακριβώς την ίδια, αγαπημένη εμπειρία σε όλους τους επίδοξους πατινέρ.

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου

Σαββατοκύριακο Μαρία Γοζαδίνου

Πικρόχολος, εκκεντρικός, πεσιμιστής, εχθρός της κοινωνίας, πρόσωπο που δεν εντάσσεται στα γνωστά μολιερικά κωμικά πρότυπα, – πολλά έχουν γραφτεί για τον «μισάνθρωπο» πρωταγωνιστή της ομώνυμης κωμωδίας του Μολιέρου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Θέατρο Θησείον. Ο Αλσέστ όμως, πριν και πέρα απ’ όλα αυτά είναι ένας πολύ ερωτευμένος άνθρωπος.

Η δράση του «Μισάνθρωπου», (έργο γραμμένο το 1666), δομείται πάνω σε δύο άξονες: αφενός την προσπάθεια του πρωταγωνιστή να μείνει μόνος με το αντικείμενο του πόθου του (και πόθου πολλών άλλων), τη Σελιμέν, για να της αποσπάσει «ομολογία» πίστης και αποκλειστικότητας, και αφετέρου την εξέλιξη μιας δίκης, που εκτυλίσσεται εκτός σκηνής, και στην οποία ο Αλσέστ είναι κατηγορούμενος. Μέχρι το τέλος του έργου, η ήττα του και στις δύο υποθέσεις, θα είναι συντριπτική.

ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

«Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σαββατοκύριακο Bασίλειος Παπαγεωργίου

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε έως σήμερα. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Η έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες: ενέργεια, μεταφορές, παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίματα – ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις, προσωπική ευθύνη και παγκοσμιότητα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η μεταπολεμική Ιταλία μέσα από την Pop Art

Σαββατοκύριακο

Το βιβλίο ART FACTOR — The Pop Legacy in Post-War Italian Art παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μια έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα Ιταλών καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από μια ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης του Τραπεζικού Ομίλου BFF. Η συλλογή αποτελεί φόρο τιμής στην τέχνη του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της ανάπτυξης της ομάδας που την έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 250 έργα τέχνης, που καλύπτουν τα χρόνια από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δημιουργημένα από καλλιτέχνες όπως οι Valerio Adami, Enrico Baj, Alberto Burri, Hsiao Chin, Mario Schifano, Arnaldo Pomodoro και Joe Tilson.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει μια επιλογή έργων που περιγράφουν την ιταλική πορεία μέσα από την Pop Art, καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά, οι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με τη μακρόχρονη παράδοση της εικονογραφίας. Πρωτοποριακές και στιλιστικές τεχνικές του παρελθόντος αναδιατυπώνονται, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται μια πλούσια ποικιλία πόρων, που συχνά εξυπηρετεί σκοπούς κοινωνικού και πολιτιστικού ακτιβισμού.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ