Dimitris Kapantais / SOOC
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

6 tattoo artists μοιράζονται ιστορίες με βελόνες και μελάνι

Οι Adamotattooer, Doctor Pepper, Pande-lee, Panos Ntolas, Tolle και Sake συμμετέχουν στο φετινό Athens Tattoo Convention στο ΤΑΕ ΚWON DO και μιλούν για την τέχνη που γράφεται πάνω στο δέρμα.

Όταν αυτό που θέλεις να κάνεις γίνεται όχι μόνο πραγματικότητα, αλλά καταφέρνει να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο, τότε πολύ απλά έχεις όλα όσα ονειρευόσουν στα χέρια σου. 

Κάπως έτσι, πολύ ρομαντικά κόντρα στην κυνικότητα της εποχής έγινε πραγματικότητα το όραμα του Κυριάκου Μπαλάσκα και του Ηρακλή Πατσόπουλου, που πριν από 17 χρόνια ονειρεύτηκαν να φτιάξουν ένα αθηναϊκό φεστιβάλ για τον κόσμο της δερματοστιξίας.  

«Το Athens Tattoo Convention ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό από μία παρέα που αγαπάει τα τατουάζ και την κουλτούρα γύρω από αυτά. Κάναμε ταξίδια στο εξωτερικό, συμμετείχαμε σε tattoo festivals, γνωρίσαμε κόσμο και στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλαμε κι εμείς να κάνουμε στην Αθήνα μία αντίστοιχη μεγάλη συνάντηση-γιορτή για όλους τους ink lovers της Ελλάδας και όχι μόνο», μου είχαν αναφέρει πρόπερσι με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων της διοργάνωσης. 

Σήμερα, γιορτάζοντας τα 17α γενέθλιά τους, έχουν κατορθώσει να εξελίξουν το Athens Tattoo Convention από το μεγαλύτερο φεστιβάλ tattoo στην Ελλάδα, σε έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας, που φιλοξενεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το tattoo community σήμερα, εντός και εκτός εθνικών συνόρων.


Στα «εντός» συναντάμε και τους εξής 6 tattoo artists: ο Adamotattooer από το Solid Tattoo Company, ο Doctor Pepper από το Doctor Pepper Tattoo, ο Pande-lee από το Black RabbitTattoo, ο Panos Ntolas από το Walk The Line Tattoo, ο Tolle από το Eightball Tattoo και ο Sake από το Sake Tattoo Crew. Και οι 6 συμμετέχουν στο φετινό, 17ο Athens Tattoo Convention, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 16, 17 & 18 Μαΐου στο ΤΑΕ ΚWON DO.

Μιλήσαμε για την τέχνη που γράφεται πάνω στο δέρμα, τις ιστορίες πίσω από τατουάζ που έχουν χτυπήσει, αλλά και για τις παθογένειες του ελληνικού tattoo community και τους μύθους που κακώς διαιωνίζονται γύρω από τη δερματοστιξία.

Φαντάζομαι ότι αυτό που ξεκίνησε ως ένα πάθος, χόμπι κατέληξε να γίνει το επάγγελμά σας. Να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω να μας περπατήσετε σε αυτή τη διαδρομή; 

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Η σχέση μου με την τέχνη της δερματοστιξίας ξεκίνησε περίπου από το 2004. Το τατουάζ μπήκε στη ζωή μου αρχικά όπως ακριβώς ανέφερες, σαν προσωπικό πάθος, μια μορφή τέχνης πιο άμεση, ζωντανή και μόνιμη. 

Σιγά-σιγά, όσο εξερευνούσα τον κόσμο του tattoo και μάθαινα την τεχνική, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να το κάνω επάγγελμα. Να δημιουργώ τέχνη πάνω στο ανθρώπινο σώμα και να δίνω στον κόσμο κάτι που θα κουβαλούν για πάντα. Ξέρεις, είναι ένα είδος συμβολαίου που επισυνάπτεις με τον εκάστοτε πελάτη. 

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τατουάζ πριν από 25 χρόνια, σε μια εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχε καθόλου υποδομή για αυτό. Δεν υπήρχε καν ως επαγγελματικός προσανατολισμός το να γίνεις τατουατζής. Και για μένα ξεκίνησε καθαρά ως χόμπι, ένα πείραμα. 

Επειδή δεν υπήρχαν πολλές επιλογές εκπαίδευσης εδώ, πήγα στην Ουγγαρία όπου έμεινα έξι μήνες για να μάθω από κοντά την τέχνη, σε ένα πιο ανεπτυγμένο περιβάλλον. Γυρνώντας στην Ελλάδα έκανα τατουάζ στο σπίτι, σε φίλους, για εξάσκηση. Κάποια στιγμή, είδαν τη δουλειά μου στο στούντιο που αγόραζα βελόνες και μου πρότειναν να ξεκινήσω επίσημα. 

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Υπήρξα αρκετά χρόνια αθλητής του bmx, ένα άθλημα το οποίο είναι πολύ κοντά στην κουλτούρα του tattoo. Μεγαλώσαμε στην πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι εκεί κοντά στο 1998, που τότε ήταν spot για bmxαδές, skaters, γκραφιτάδες και άτομα που ασχολούνταν με το hip hop. Ειδικά οι πιο πολλοί γκραφιτάδες της εποχής το γύρισαν στο tattoo και επειδή σχεδίαζα από πολύ μικρός, είχα πολλές επιρροές από αυτούς.

Μεγαλώνοντας και αφού ήθελα να αφήσω τη νύχτα και τα bars ως barman, είπα να πάρω ζεστά τα λόγια των φίλων Dane, Μάριου Κάραλη, Dask και Ντόβα και να ασχοληθώ πιο πολύ με το tattoo. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα ήδη μεγάλο κύκλο γνωριμιών μέσω του bmx και του bartending τόσα χρόνια, κάτι που με βοήθησε πολύ στην αρχή και με βοηθάει ακόμα και τώρα.

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Το ενδιαφέρον μου για το tattoo ξεκίνησε όταν σπούδαζα Γραφιστική στη Θεσσαλονίκη. Έκανα σχέδια για έναν φίλο μου που έκανε ήδη tattoo. 

Όταν επέστρεψα στη Λάρισα, ο φίλος μου Δημήτρης μού ζήτησε να φτιάξω ένα λογότυπο για το νέο του στούντιο tattoo και μετά μου ζήτησε να δουλέψω εκεί. Με βοήθησε πολύ να μάθω την τέχνη του tattoo. Με το πρώτο του μοτεράκι που μου δάνεισε έκανα και εγώ το πρώτο μου tattoo (ένα λογότυπο από μπάντα με μαύρη σημαία black flag) σε έναν στενό μου φίλο το καλοκαίρι του 2011. 

Μετά από 3 χρόνια, εγώ και ο Δημήτρης ανοίξαμε συνεταιρικά το νέο μας στούντιο tattoo που εξακολουθεί να ονομάζεται Walk The Line tattoo.

Sake (Sake Tattoo Crew): Από μικρός ήμουν μέσα στη ζωγραφική και στα χρώματα. Στις αρχές του 1990 ασχολήθηκα πολύ ενεργά με το γκράφιτι. Το τατουάζ ήρθε χωρίς να το περιμένω περίπου το 2000, όταν δούλευα στον συγχωρεμένο Ανδρέα Μαρνέζο, χωρίς να θέλω όμως να κάνω tattoo. Έφτιαχνα σχέδια, καθάριζα, εξυπηρετούσα και τα λοιπά. Εκείνος κάτι είδε σε μένα και με έβαλε στο παιχνίδι. Θα τον ευχαριστώ για πάντα, γιατί μου άλλαξε τη ζωή βάζοντάς με σε έναν κόσμο, τότε αρκετά άγουρο, αλλά τόσο ενδιαφέρον.

Μετέπειτα, προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξει αυτό για την καριέρα μου αλλά και για να γεννηθούν και άλλοι καλλιτέχνες όπου άφησαν και αφήνουν το στίγμα τους τόσο δυνατά στον χώρο. Επίσης, έκανα ότι περνάει από το χέρι μου πάντα μαζί με άλλους artists, συλλέκτες και συνεργάτες για να βελτιωθεί η εικόνα του tattooing στη χώρα μας. Το tattoo από τις αρχές του 2000 δεν ήταν απλά επάγγελμα για μένα, έγινε τρόπος ζωής.

Tolle (Eightball Tattoo): Μου άρεσε και μένα η ζωγραφική και με γοήτευε η εικόνα των τατουάζ. Όμως, δεν σκέφτηκα ποτέ να το κάνω επάγγελμα. Απλά το αγάπησα και ήρθε μόνο του.

Ποιο ήταν το πρώτο σας τατουάζ και ποιο το πρώτο που χτυπήσατε σε κάποιον άλλον, φίλο ή πελάτη; 

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Το πρώτο tattoo που χτύπησα ποτέ σε άνθρωπο ήταν πριν από 12 χρόνια, στον πολύ καλό μου φίλο και φοβερό αθλητή σε motocross Στέλιο Γαλατιανό. Ένα number plate με το 103, τον αριθμό της μηχανής του. Αν και ήταν το πρώτο μου tattoo ακόμα στέκεται μια χαρά σήμερα.

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Το πρώτο μου ήταν σε ένα παιδί που ήθελε έτσι κι αλλιώς να βάψει το χέρι του μαύρο, οπότε του το έκανα σε ένα σημείο που θα καλυπτόταν. Ευτυχώς, γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο καλό. 

Όσο για το πρώτο δικό μου τατουάζ ήταν στην πλάτη: ένα Japan σχέδιο που μου έκανε ο Κώστας Τζικαλάγιας. Μετά από κουβέντα που είχαμε στη Θεσσαλονίκη, του άφησα την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει. 

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Το δικό μου πρώτο τατουάζ ήταν ένας άγγελος με δαιμονικά στοιχεία (πολύ διαφορετικό από αυτά που συνέχισα να κάνω πάνω μου) και μου το χτύπησε ο άνθρωπος που με οδήγησε και με καθοδήγησε αργότερα στον δρόμο του tattoo. 

Το πρώτο τατουάζ που έκανα σε πελάτη ήταν ένα μικρό σχέδιο καρτούν. Το θυμάμαι ακόμα, γιατί ήταν ένα κράμα ενθουσιασμού και άγχους. Η αίσθηση του να αποτυπώνεις κάτι μόνιμο σε έναν άλλον άνθρωπο είναι μοναδική και φέρει μεγάλη ευθύνη, οπότε ήθελα να βάλω τα δυνατά μου άσχετα με την απειρία μου. 

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Το πρώτο μου τατουάζ ήταν μία λέξη βασισμένη σε έναν τίτλο δίσκου από μία hardcore μπάντα που λέγεται Murphy’s Law. Είχα κατέβει στην Αθήνα να μου το κάνει ο Τζένιος από το Dildo Tattoo το καλοκαίρι του 2005.

Tolle (Eightball Tattoo): Εμένα ήταν ένα μικρό σύμβολο στον καρπό μου. Του ίδιου στυλ, ένα μικρό σύμβολο δηλαδή, ήταν συμπτωματικά και το πρώτο που χτύπησα σε πελάτη με ένα χειροποίητο μοτεράκι μπαταρίας σε ένα παγκάκι κάποιου πάρκου. 

Sake (Sake Tattoo Crew): Το πρώτο μου tattoo είναι κάτι μικρό και αρκετά περίεργο για την εποχή που έγινε. Είναι ένα SAKE στα χείλη μου εσωτερικά. Όμως, είχε τεράστια συναισθηματική αξία για μένα, ήταν το ξεκίνημα. 

Το πρώτο που έκανα σε πελάτη ήταν σε έναν φίλο που μου έδωσε απόλυτη ελευθερία και εμπιστοσύνη. Αυτή η πρώτη εμπειρία ήταν αγχωτική και μαγική, ταυτόχρονα. Θυμάμαι ακόμα το χτυποκάρδι μου.

Ποια σχέδια αγαπάτε να χτυπάτε λίγο περισσότερο; 

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Τα ρεαλιστικά σχέδια και εξειδικεύομαι στο ασπρόμαυρο. Προτιμώ εκείνα που έχουν καθαρές φόρμες και όχι που είναι απλώς αντιγραφή από φωτογραφίες, γιατί αυτά έχουν καλύτερη αντοχή στον χρόνο και διατηρούν την αισθητική τους. Μου αρέσει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και τη λειτουργικότητα του tattoo.


Sake (Sake Tattoo Crew): Θα έλεγα τα σχέδια που έχουν ουσία, βάθος και μια δυνατή ιστορία από πίσω. Συνδυάζω συχνά ρεαλισμό μαζί με bold γραμμές με ελεύθερο σκιτσάρισμα και στοιχεία που παίζουν συνήθως ανάμεσα στην αρχαιότητα και το σύγχρονο street art. 

Γενικά, προτιμώ να φτιάχνω τατουάζ που έχουν χαρακτήρα και δεν φοβούνται να είναι μοναδικά. Προσπαθώ να αποτυπώνω σε κάποιον κάτι το οποίο έχει ταυτότητα και να είναι αποτέλεσμα δικό του και δικό μου μαζί.

Tolle (Eightball Tattoo): Εμένα μου αρέσει να χτυπάω μαύρα, παραδοσιακά και φυλετικά, καθώς και σύμβολα, ευχές και φυλαχτά από όλη την υφήλιο.

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Αγαπώ πολύ τα γεωμετρικά σχέδια, τα mandalas και τα στοιχεία που εμπνέονται από την ασιατική μυθολογία και κουλτούρα που θέλω όλο και πιο πολύ να τα εισαγάγω μέσα στα σχέδια μου. 

Δουλεύω πάντα πάνω σε custom κομμάτια, που ετοιμάζω μετά από συνομιλία με τον πελάτη ώστε να είναι μοναδικά και να είμαι σίγουρος ότι τα φοράει μόνο αυτός/ή. Πιστεύω στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. 

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Η αγάπη μου ήταν πάντα η παράδοση. Από την πρώτη δουλειά που έκανα σε ηλικία 15 χρονών (έφτιαχνα χειροποίητα έπιπλα με τον πατέρα μου τον μαστρο-Βασίλη), μου είχε μπει αυτό το μικρόβιο στη σκέψη. 

Μετά από επισκέψεις στην Αμερική ως bmx rider, αγάπησα το traditional American tattooing και κάθε μέρα το ερωτεύομαι όλο και πιο πολύ.

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Το δικό μου στυλ είναι American traditional και Japanese. Δεν απορρίπτω τα υπόλοιπα, αλλά αυτά τα δύο είναι τα αγαπημένα μου, γιατί μου αρέσουν οι bolt γραμμές στα τατουάζ.

Υπάρχουν στυλ που τρεντάρουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Είναι τα ίδια που συναντάμε και παγκοσμίως;

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος ή στυλ, το οποίο να είναι κάτι σαν μόδα. Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος από παλιά, λόγω της τεχνολογίας και μπορεί να δει διάφορα στυλ και να πάρει ιδέες – να διαλέξει αυτό που του αρέσει και μετά να επιλέξει τον κατάλληλο artist που θα μπορέσει να το αποτυπώσει πάνω του με ακρίβεια. 

Το ρεαλιστικό tattoo, το traditional, όπως και το Japanese είναι εκείνα που πάντα θα έχουν την πιο πολλή ζήτηση.

Tolle (Eightball Tattoo): Τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημοφιλίας που έχουν κερδίσει μέσω του διαδικτύου, τρεντάρουν παγκοσμίως τα ίδια στυλ: μικρορεαλισμός, fine line και γενικά, τα σούπερ τεχνικά τατουάζ.

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Ναι αυτό ακριβώς. Αυτή την περίοδο βλέπουμε μεγάλη άνοδο στα micro realistic και fine line σχέδια, στα blackwork tattoos, αλλά και σε παραδοσιακά μοτίβα, όπως το japanese και το neotraditional. 

Τα trends στην Ελλάδα κινούνται αρκετά παράλληλα με το παγκόσμιο ρεύμα, απλά πολλές φορές προσαρμόζονται στις τοπικές κουλτούρες και αισθητικές. Το ωραίο είναι ότι το κοινό πλέον έχει πολύ πιο εκπαιδευμένο μάτι και ζητάει πιο ποιοτική δουλειά.

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Εγώ με τη σειρά μου δεν είμαι μεγάλος φαν των trends, αλλά παρατηρώ ότι ο κόσμος έχει στραφεί σε μεγαλύτερα κομμάτια ανεξαρτήτως στυλ. Η τάση έχει αλλάξει αρκετά και η Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ μπροστά, ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις με ταχύτητα και με ποιότητα.

Sake (Sake Tattoo Crew): Στην Ελλάδα βλέπουμε να κυριαρχούν πιο πολύ το realistic Colour & black n grey, microrealism και minimal blackwork. Αυτές οι τάσεις παίζουν πολύ και παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, πάντα υπάρχουν κύκλοι: το Japanese, το Neo Japanese, old school, geometric tattoos, mandala και ό,τι προεκτάσεις εμπεριέχουν, αυτά τα στυλ παραμένουν ισχυρά όπως πάντα.

Επίσης, πλέον βλέπουμε πιο artistic και abstract προσεγγίσεις να έχουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό κοινού που τα προτιμά. Η Ελλάδα αρχίζει να ψάχνει περισσότερο το προσωπικό στυλ κι αυτό είναι πολύ θετικό.

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει κάτι να ζηλέψει από κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού. Πλέον υπάρχουν πολύ άξιοι tattooers που αγαπούν το σχέδιο και το tattoo από ρεαλισμό ως traditional. Υπάρχουν όλα τα στυλ tattoo σε πολύ καλό επίπεδο και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στην επαρχία. 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος που περιβάλλει το tattoo community;

Tolle (Eightball Tattoo): Το ότι είναι trend να είσαι τατουατζής.

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Ο μεγαλύτερος μύθος για το tattoo στην Ελλάδα, είναι ο εξής: «Ρε, γιατί δε γίνεσαι τατουατζής; Βγάζουν 70 ευρώ σε μισή ώρα». Αυτό το λέει κάποιος χωρίς να ξέρει τις ώρες, το χρήμα, την τεράστια υπομονή και αγάπη, με ακόμα πιο τεράστιες θυσίες που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει σε level να βιοπορίζεται από το tattoo. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα και όταν έρθει θέλει πολλή δουλειά για να μείνει στο ίδιο και ακόμα πιο υψηλό επίπεδο.

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Εμένα πάλι αν με ρωτούσες πριν κάποια χρόνια η απάντηση θα ήταν εύκολη. Σήμερα, θεωρώ ότι τα ταμπού και οι μύθοι γύρω από τα τατουάζ είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι πελάτες πλέον έχουν πολύ σωστή ενημέρωση. 

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Για μένα υπάρχει ένας μεγάλος μύθος, ο οποίος λέει ότι το τατουάζ είναι κάτι «εφήμερο» ή «της μόδας»,  ότι κάποιος το κάνει απλά για να ακολουθήσει ένα trend. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα τατουάζ είναι κάτι βαθιά προσωπικό, ένα κομμάτι της ταυτότητάς τους. 

Ένας ακόμα είναι ότι το τατουάζ είναι αποκλειστικά για «σκληρούς» ή «αντισυμβατικούς» ανθρώπους, πράγμα που απέχει πολύ από την αλήθεια σήμερα. 

Sake (Sake Tattoo Crew): Ότι το τατουάζ είναι κάτι «μόνιμο», άρα πρέπει να το κάνεις μόνο σε δραματικές στιγμές της ζωής σου. Στην πραγματικότητα, το tattoo είναι κάτι σαν στιγμιότυπο: αποτυπώνει μια φάση, μια ανάγκη ή ένα vibe που τότε είχε σημασία για σένα. Και αυτό είναι το ωραίο, βάζοντας στην εξίσωση ότι συλλέγεις έργα τέχνης με τον πιο μοναδικό τρόπο. Δεν χρειάζεται να εξηγείται πάντα με σοβαροφάνεια.

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Ότι η δημοφιλία ισοδυναμεί με ποιότητα. Αυτό οδηγεί πολύ κόσμο στο να αναζητά μόνο τα «ονόματα» ή τους πιο προβεβλημένους καλλιτέχνες, παραβλέποντας λιγότερο προβεβλημένους αλλά εξαιρετικά ικανούς tattooers που απλώς δεν έχουν χτίσει το κατάλληλο branding ή δεν συμμετέχουν ενεργά στα social media. 

Αυτός ο μύθος ενισχύεται και από τον τρόπο που προβάλλεται το tattoo στα ελληνικά μέσα (κυρίως μέσα από reality shows ή celebrities), κάνοντάς το να μοιάζει περισσότερο με lifestyle επιλογή παρά με μορφή τέχνης που απαιτεί βαθιά τεχνική κατάρτιση, δημιουργικότητα και σεβασμό.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια του ελληνικού tattoo community; Καταρχάς, υπάρχει;

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Ίσως είμαι πολύ ρομαντικός για να σου πω ότι αυτό που αγαπώ τόσο πολύ πάσχει από παθογένεια. Πιστεύω πως ως λαός έχουμε μεγάλη ιστορία με πολλές παθογένειες, οπότε κάτι έχει περάσει σίγουρα και στην ελληνική tattoo σκηνή. 

Βέβαια, αν αγαπάς κάτι τόσο πολύ ό,τι και να συμβαίνει τριγύρω δεν είναι εμπόδιο στο να γίνεις καλύτερος και να το κάνεις όσο πιο σωστά γίνεται και για σένα και εννοείται και για τους ανθρώπους που σου εμπιστεύονται κάτι τόσο σημαντικό όσο το δέρμα τους.

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Η τεχνολογία, παρότι είναι εργαλείο που έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη δουλειά μας, έχει αρχίσει να γίνεται και παγίδα. Υπάρχει κατάχρηση των ψηφιακών εργαλείων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψεύτικες εικόνες tattoo. Κάτι που έχει μπερδέψει πολύ τον κόσμο και πλέον δεν μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τι είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα και τι όχι.

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού tattoo community -και κάτι που συχνά αναφέρεται μέσα στον χώρο- είναι η έλλειψη συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ καλλιτεχνών. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, συχνά τοξικός, που οδηγεί σε διχόνοια αντί για υγιή αλληλεπίδραση και ανάπτυξη. Αυτή η νοοτροπία του «ο καθένας μόνος του» δυσκολεύει την εξέλιξη του χώρου συνολικά και περιορίζει την ανταλλαγή τεχνικών, ιδεών και εμπειριών που θα μας ωφελούσαν όλους. 

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αναφέρονται συχνά είναι: απουσία παιδείας σε επαγγελματικά πρότυπα (υγιεινή, σεβασμός στον πελάτη, σωστή επικοινωνία, συνέπεια), γρήγορη είσοδος νέων καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστική μαθητεία, με αποτέλεσμα χαμηλή ποιότητα και παραπλάνηση του κοινού, καθώς και έλλειψη θεσμικού πλαισίου και εποπτείας, που επιτρέπει στον καθένα να δρα ανεξέλεγκτα χωρίς έλεγχο ποιότητας.

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Συμφωνώ, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η έλλειψη συναδελφικότητας και σεβασμού σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχει ακόμα αρκετός ανταγωνισμός σε λάθος βάση, αντί να υπάρχει περισσότερη αλληλοϋποστήριξη και εξέλιξη μέσα από συνεργασία.

Ονειρεύομαι μια εβδομάδα, όπου όλοι οι artists μαζί μακριά από την πόλη να μιλήσουμε όχι μόνο για βελόνες και χρώματα αλλά για το ποι@ πραγματικά είμαστε. 

Επίσης, πολλές φορές το κοινό δεν έχει πλήρη αντίληψη της διαδικασίας και της δουλειάς που κρύβεται πίσω από κάθε τατουάζ και χρειάζεται να καταλάβει ότι απλά αντιγράφοντας ένα τατουάζ που ήδη υπάρχει θα είναι πάντα το αντίγραφο κάποι@, φεύγοντας έτσι από τη σφαίρα του μοναδικού. Δώστε τις ιδέες σας στον tattoo artist που επιλέξατε και συζητήστε μαζί του για ένα μοναδικό και «ραμμένο για τα μέτρα σας» τατουάζ.

Tolle (Eightball Tattoo): Για μένα είναι το ότι γίναμε πάρα πολλοί, χωρίς σεβασμό στο ίδιο το τατουάζ και την ιστορία του. Ευτυχώς, κάποιοι ξεχωρίζουν και διακρίνονται για την ευγένεια, τη γνώση και τη στάση τους απέναντι σε όλο αυτό.

Sake (Sake Tattoo Crew): Θα έλεγα την έλλειψη παιδείας, που προαναφέρθηκε, γύρω από το τι σημαίνει σωστή δουλειά και σεβασμός στη διαδικασία και την υγιεινή. 

Υπάρχει ακόμα κόσμος που βλέπει το τατουάζ σαν κάτι εύκολο ή φτηνό, χωρίς να αναγνωρίζει την αξία της τέχνης και του χρόνου που κρύβεται πίσω του, είτε για να πραγματοποιηθεί, αλλά είτε και για την εφόρου ζωής διάρκειά του. 

Επίσης, κάποιες φορές λείπει η συλλογικότητα, ότι δηλαδή όλοι μαζί ανεβάζουμε το επίπεδο, κάτι το οποίο αποδεδειγμένα αντιμετωπίζεται με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία από το Athens Tattoo Convention και προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.


Πείτε μου ο καθένας από έναν, δύο τρεις λόγους γιατί να έρθουμε το τριήμερο του Μαΐου στο TAE KWON DO, ειδικά αν δεν έχουμε καμία σχέση με το tattoo community; Εγώ ας πούμε δεν έχω ούτε ένα τατουάζ.

Sake (Sake Tattoo Crew): Μα το Athens Tattoo Convention δεν είναι μόνο για όσους κάνουν τατουάζ. Είναι μια γιορτή τέχνης, δημιουργίας και κουλτούρας. 

Doctor Pepper (Doctor Pepper Tattoo): Ακριβώς. Η ουσία τέτοιων διοργανώσεων, όπως αυτή στο Tae Kwon Do, είναι η επαφή. Να δει ο κόσμος από κοντά πώς δουλεύει κάθε καλλιτέχνης, να γνωρίσει νέα ταλέντα, να συζητήσει με τους δημιουργούς πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν χρειάζεται να έχεις tattoo ή να είσαι «μέσα στο community». Αν αγαπάς την τέχνη και την αυθεντικότητα, είναι μια εμπειρία που αξίζει.

Pande-lee (Black RabbitTattoo): Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά κορυφαίους καλλιτέχνες, να παρακολουθήσετε διαγωνισμούς, να ζήσετε την ατμόσφαιρα, να απολαύσετε τα events και να μάθετε περισσότερα για την τέχνη και τη φιλοσοφία πίσω από το tattoo. 

Είτε σκέφτεστε να κάνετε το πρώτο σας τατουάζ, είτε απλά θέλετε να ζήσετε κάτι διαφορετικό και δημιουργικό, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας εμπνεύσει. 

Adamotattooer (Solid Tattoo Company): Σας προσκαλούμε καταρχάς για να γνωριστούμε, να περάσουμε όμορφα, με πολλή μουσική, ωραία cocktails και φαγητό σε έναν πολύ όμορφο χώρο. Θα γνωρίσετε tattooers από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, όλα τα στυλ και κατά τη γνώμη μου είναι μια ανεξίτηλη εμπειρία μεταφορικά και κυριολεκτικά. 

Panos Ntolas (Walk The Line Tattoo): Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων: σε tattoo artists, Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να κάνουν guest spots, να δικτυωθούν και να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς· σε φίλους του tattoo, που αγαπούν το τατουάζ ως μορφή έκφρασης, είτε έχουν ήδη είτε σκέφτονται να κάνουν και είναι μια ευκαιρία να δουν ζωντανά tattooing από κορυφαίους καλλιτέχνες· σε συλλέκτες, που βλέπουν το tattoo ως τέχνη και επενδύουν σε έργα διαφόρων καλλιτεχνών· σε επαγγελματίες του χώρου: καταστηματάρχες, προμηθευτές, body piercers, illustrators· σε ένα ευρύτερο κοινό, που μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το tattoo, αλλά έλκεται από το φεστιβαλικό, εναλλακτικό κλίμα: μουσική, τέχνη, shows, merchandise, body art, μόδα. 

Το convention είναι επίσης συχνά και τόπος εκπαίδευσης και έμπνευσης για νέους tattooers ή μαθητευόμενους που θέλουν να δουν τεχνικές από κοντά.

Tolle (Eightball Tattoo): Να έρθετε για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα.  Γενικά είναι για όλους όσοι θέλουν να μάθουν για το τατουάζ κι ό,τι κινείται γύρω από αυτό. 

Sake (Sake Tattoo Crew): Θα δείτε live δημιουργίες, shows, εκθέσεις, performances και θα ζήσετε μια εμπειρία που συνδυάζει την ελευθερία της έκφρασης με το πιο αυθεντικό art και urban vibe. Αν αγαπάς την τέχνη, τη μουσική και το street culture, πρέπει να είσαι εκεί. 

Το tattoo δεν είναι μόδα. Είναι ταυτότητα. Ελάτε να δείτε πώς η τέχνη γράφεται πάνω στο δέρμα – live, αληθινά, χωρίς φίλτρα.

***

17ο ATHENS TATTOO CONVENTION

16-18 Μαΐου 2025

Γήπεδο TAE KWON DO, Παλαιό Φάληρο

Μέρες & Ώρες:

  • Παρασκευή 14:00 – 23:00
  • Σάββατο 11:00 – 24:00
  • Κυριακή 11:00 – 22:00

 Τιμή Εισιτηρίου:

  • 12€ ημερήσιο 
  • 24€ Τριήμερο

Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα events.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.