© Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει σινεμά στο Κτήμα Φιξ και επιθεώρηση στο Γκάζι

Μπορεί το τρίτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου να μοιάζει πιο νωχελικό από τα άλλα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να κλειστούμε σπίτι, ακόμα κι αν έχουμε ξεμείνει στην Αθήνα.

Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου είναι πάντα η πιο περίεργη του καλοκαιριού, γιατί είτε ετοιμάζεσαι να πας για διακοπές, είτε έχεις μόλις επιστρέψει από αυτές και πρέπει να αντιμετωπίσεις για ακόμη μια χρονιά την πραγματικότητα της αυγουστιάτικης Αθήνας. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, να ξέρεις πως λίγο σε ζηλεύουμε. Αν πάλι ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, να ξέρεις πως συμπάσχουμε.

Γι΄αυτό και ψάξαμε και βρήκαμε όλα αυτά που θα κάνουν το Σαββατοκύριακο στην πόλη λίγο πιο υποφερτό. Και μπορεί να μη συμβαίνουν πολλά αυτές τις μέρες, η Αθήνα όμως είναι μια πόλη που ποτέ δε σε αφήνει να βαρεθείς.

Καλοκαιρινή επιθεώρηση στο Από Κοινού Θέατρο

Σαββατοκύριακο

H επιθεώρηση Διακοπές στο Porto-Salta έχει τη δομή της παλιάς επιθεώρησης αλλά είναι κάπως σαν new entry από την πίσω πόρτα. Έχει ζωντανή μουσική αλλά δεν έχει μπαλέτο.

Πιο συγκεκριμένα και όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου: Ο Θίασος είναι από μόνος του τα Loli Bergere αλλά λίγο πιο λωλοί. Έχει σκηνικά τεραστίων διαστάσεων αλλά δυστυχώς δε χώρεσαν στη σκηνή και τα έδωσαν σε άλλους πτωχούς θιάσους. Η υπόθεση αυτής της επιθεώρησης είναι μια σκοτεινή υπόθεση. Τόσο σκοτεινή που ούτε τα κανάλια, ούτε η αντιτρομοκρατική, ούτε καν ο πρωθυπουργός την αντελήφθησαν.

Επίσης, που είναι αυτό το εξωτικό Porto-Salta; Είναι νησί; Είναι ευχή; Και γιατί πήγαν εκεί διακοπές; Πήγαν αυθορμήτως ή μήπως έπιασε η ευχή άλλων; Είναι λίγο θρίλερ; Κάτι σαν το Ακρωτήρι του Φόβου αλλά στο Από Κοινού Θέατρο δεν παίζει ο Ντε Νίρο.

Από Κοινού Θέατρο, Ευπατρίδων 4, Γκάζι | Εισιτήρια ΕΔΩ

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο»

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου 90 λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001).

Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από «μνήμες λουσμένες στο όνειρο», κατά την τόσο λυρική περιγραφή του συγγραφέα Miguel Ángel Asturias.

5 Αυγούστου 2023 – 3 Δεκεμβρίου 2023 | 10:00 – 20:00 | Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Σινεμά στο Πάρκο

Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής προσφέρει στους δημότες του το Κτήμα Φιξ ανοίγοντας τις πόρτες του ως χώρο πρασίνου, ιστορίας και πολιτισμού. Με την επιμέλεια της ομάδας του Cinema Alive, στον ιστορικό χώρο του Κτήματος Φιξ λειτουργεί πια το Cine Fix κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και για όλο τον Αύγουστο.

Δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές για μικρούς και μεγάλους με μοτό «σινέ… στο πάρκο», αναψυχή, διασκέδαση, αλλά και παιχνίδι σε έναν χώρο πρασίνου 27 στρεμμάτων.

*Αυτό το Σάββατο παίζεται η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», ενώ την Κυριακή το πρόγραμμα έχει παιδική ταινία.

Έκθεση εικαστικών στο Καφέ του Μουσείου

Σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staubli με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη.

Ή όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου: Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο μαγικό περιεχόμενο, αλλά και ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως διάπλου πολιτισμού και επικοινωνίας. Να την κατανοήσουν και να την τραγουδήσουν ως Θάλασσα μικρή και ως ωκεανό, ως μύρα μαγική, ως πόρο και ως πόντο ανεξάντλητο, ως ζάλη και γαλήνη.

Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

5 Αυγούστου 2023 – 4 Σεπτεμβρίου 2023 | 08:00 – 20:00 | Πατησίων 44, Αθήνα