© Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Ανδρέας Σιμόπουλος
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει πάρτι στη Στέγη και τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Θέατρο, μουσικές παραστάσεις, φεστιβάλ, πάρτι και φιλοζωικά μπαζάρ: όσα δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πιστεύω ότι οι μετεωρολόγοι ένιωσαν την απογοήτευση που προκάλεσαν. Δημιούργησαν expectations για χιόνι στην Αττική και τελικά ούτε μήνυμα από το 112 δεν πήραμε. Τέτοια απαξίωση. Πρέπει να συγκάλεσαν συμβούλιο, υπό άκρατη πάντα μυστικότητα, για το πώς θα αποκρούσουν το μαινόμενο πλήθος άμα τυχόν τους επιτεθεί. Σκέφτηκαν φράσεις δημιουργικής ασάφειας, μελέτησαν τον Άδωνι, διάβασαν την Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, και τελικά ανήγγειλαν brainstorm, αλλά και πάλι έπεσαν έξω. Ξηρασία.

Ώσπου ήρθε η σωτήρια λύση, κυριολεκτικά, από τον ουρανό. Το φαινόμενο του Ωμέγα εμποδιστή (πραγματικό όνομα).

Το φαινόμενο που ακούγεται σαν ράπερ απ’ τα 00s και βυθίζει στην αμφιβολία όποιον το ακούει πρώτη φορά (είναι ωμέγα ή ο μέγας;) φέρνει καλοκαιρία στη χώρα. Πολλή και απρόσμενη καλοκαιρία. Θα ’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη. Ένας παραπάνω λόγος για να ετοιμαστείς δεόντως για το σαββατοκύριακο και όσα (πολλά και διάφορα) συμβαίνουν έξω στην πόλη: συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT, μουσικός μαραθώνιος στη Στέγη, περφόρμανς με τη Γεωργία Λαλέ να ζητάει σεντόνια, πάγκοι με βινύλια και τελετές μύησης στον θαυμαστό κόσμο του τσαγιού.

Μια κουβέντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Περίπου ένα χρόνο πριν, δόθηκαν σε ευρεία χρήση τα νέας γενιάς μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και επικράτησε ένα μικρό αμόκ. Με την αναγκαία ψυχραιμία επιστρέφουμε σήμερα στα βασικά: τι είναι τα μοντέλα γλώσσας AI, τα υπολογιστικά συστήματα και το ChatGPT; Ποια προβλήματα ανακύπτουν και ποια είναι εκείνα που λύνονται; Σε επίπεδο εργασιακής ρουτίνας, τέχνης και παραγωγικότητας; Το SNFCC Youth Council οργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με άξονα όλα αυτά τα ζητήματα και αρμόδιους συμμετέχοντες ομιλητές.

Την Κυριακή 4/2 (17:00) στον Πύργο Βιβλίων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο φεστιβάλ-πάρτι του Stegi.Radio

Για τρεις μέρες (2-4/2) το κτίριο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάσης μεταμορφώνεται και παραδίδεται σε έναν μουσικό μαραθώνιο με DJ sets και ζωντανές εμφανίσεις, μεταφέροντας ήχους και ρεύματα που συνιστούν την πρωτοπορία σήμερα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Είναι το Stegi.Radio Takeover, το οποίο διοργανώνεται με αφορμή τα τρία χρόνια λειτουργίας του διαδικτυακού σταθμού, σε επιμέλεια των Voltnoi & Quetempo.

Η πολυσυλλεκτική ηλεκτρονική μουσική της Afrodeutsche, το νέο κύμα επάνω στην αφρικανική παράδοση του toyi-toyi από τους Phelimuncasi και η κοφτερή Helena Hauff είναι μερικά από τα πράγματα που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον μαραθώνιο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο

Μπήκε Φλεβάρης και ήρθε ο καιρός που ο Δεληβοριάς επιστρέφει στο αγαπητό Κύτταρο. Στις εμφανίσεις που ξεκινούν από το Σάββατο, το concept έχει πολλή νοσταλγία αλλά και αυτοκριτική: για πρώτη φορά ο δημοφιλής τραγουδοποιός θα ξεφυλλίσει με χρονολογική σειρά τα άλμπουμ που κυκλοφόρησε, από το ’89 ως το 2022, μέσα από μια μουσικοποιητική αφήγηση που έφτιαξε για την περίσταση. Αναμνήσεις, ασήμαντες ιστορίες, παραλειπόμενα και αυτοσχεδιασμοί σε ένα πακέτο τόσο Φοίβος.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Λος Ιστορίας Περίεργας έχεις δει;

Είδαμε τον Γιάννη Νιάρρο στην πιο παλαβή θεατρική παράσταση της σεζόν

Μετά το Σπιρτόκουτο The Musical και τους Παίκτες, ο Γιάννης Νιάρρος, απελευθερωμένος από οποιαδήποτε εσωτερική υποχρέωση, παραδίδει στο κοινό την πιο προσωπική, την πιο σουρεαλιστική και παλαβή παράσταση που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Σύντομες ιστορίες από τον ελκυστικό και πηγαία αστείο κόσμο του παράλογου ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον ίδιο σε ρόλο πρωταγωνιστή (πέρα από σκηνοθέτη και συν-δημιουργού της παράστασης) δίπλα σε δύο μουσικούς, τους Γιάννη Παπαδόπουλο και Δημήτρη Κλωνή.

Ν Υ Ξ, Λος Ιστορίας Περίεργας στο θέατρο Σημείο. Έχουν προστεθεί παραστάσεις και σε ημερομηνίες Σαββατοκύριακων. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Περφόρμανς από τη Γεωργία Λαλέ

Στην ξεάθαρα ροζο-φοβική επίθεση που δέχθηκε (κι ό,τι αυτή συνεπάγεται) για το έργο με την ελληνική σημαία, η Γεωργία Λαλέ απαντά με μια περφόρμανς στο Bios, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε γυναίκες για δωρεά σεντονιών. Όλα τα μεγέθη, χρώματα και μοτίβα σεντονιών είναι δεκτά, με μόνη προϋπόθεση να έχουν κοιμηθεί επάνω τους γυναίκες (και να είναι καθαρά). Τα σεντόνια θα μεταφερθούν μετά στο εργαστήριο της εικαστικούς στη Νέα Υόρκη, για επόμενο έργο σχετικά με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Το Σάββατο 3/2 (12:00-17:00).

Vinyl Market στην Τεχνόπολη

Γνωστό το vinyl market σε όσους ψάχνουν στις μέρες μας την αγορά βινυλίου εκτός διαδικτύου, από δισκοπωλείο σε δισκοπωλείο. Η διοργάνωση αυτή έχει κάνει τη δύσκολη δουλειά για σένα και συγκεντρώνει δίπλα-δίπλα προϊόντα από όλες τις παραπάνω διευθύνσεις. Στους πάγκους, νέες κυκλοφορίες, παλιές κυκλοφορίες, συλλεκτικές κυκλοφορίες και γενικά κυκλοφορίες. Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, στην Τεχνόπολη (το Σαββατοκύριακο, 11:00-22:00).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μπαζάρ για τα αδέσποτα στην Κυψέλη

Έχει κρύο και περισσότερα αδέσποτα βρίσκονται σε επισφάλεια. Είναι περίοδος αναπαραγωγής και περισσότερα γατάκια ψάχνουν υιοθεσία. Είναι αρχή ακόμη του έτους και τα resolutions λέγανε να είσαι πιο δοτικός. Για αυτούς τους λόγους, οι δρόμοι οδηγούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, που διοργανώνεται το StrayCare Market προς ενίσχυση της γνωστής φιλοζωικής οργάνωση (10:00-21:00).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

πύργος

Ο Βασίλης Κουτσαβλής είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και βαθύς γνώστης της αριστοκρατικής παράδοσης της Βρετανίας, στην οποία και πρόκειται να μυήσει τους ενδιαφερόμενους: ξεκινά έναν κύκλο in situ διαλέξεων στον Πύργο Βασιλίσσης στο Πάρκο Τρίτση, με πρώτη θεματική το τσάι – από την ιστορία του αφεψήματος στην Ευρώπη μέχρι την καθιέρωσή του ως εθίμου στη Βρετανία, με όλη τη διαδικασία και το savoir vivre που απαιτείται για το εθιμοτυπικό κατά τις απογευματινές ώρες (π.χ. διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος, είδος τσαγιέρας, στάση σώματος κοκ).

Το σκηνικό θα στηθεί στη μεγαλειώδη αίθουσα των θυρεών του Πύργου Βασιλίσσης, το Σάββατο το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.