ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει πλωτή έκθεση στον Πειραιά και φεστιβάλ με τον Saske στο ΟΑΚΑ

Τέχνη στο λιμάνι, δυνατά live, συναντήσεις βιβλιοφάγων και δημιουργών, ανταλλαγή ρούχων και μουσική: όσα δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Αθήνα ταξιδεύει, χορεύει, διαβάζει και ανταλλάσσει τα νέα της, μαζί με ρούχα και βιβλία. Από μια πλωτή έκθεση στο λιμάνι του Πειραιά που «σαλπάρει» για τις δύο όψεις της Μεσογείου, μέχρι ένα φεστιβάλ-υπερπαραγωγή με τον Saske στο ΟΑΚΑ, η πόλη δίνει εχέγγυα διασκέδασης.

Μπορεί να βαδίζουμε ολοταχώς προς τα μέσα του Οκτώβρη όμως ο καιρός δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει, αφού οι φθινοπωρινές ημέρες διαταράσσονται από απρόσμενες καλοκαιρινές στιγμές. Θα βρέχει ή θα λουζόμαστε από τον αθηναϊκό ήλιο;

Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μπερδεύουν μέχρι και τους μετεωρολόγους αλλά έχουμε φροντίσει να καλύψουμε τις εξόδους σας ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Art Explora Festival στο Λιμάνι του Πειραιά

© Art Explora Festival / Pinelopi Gerasimou

Όσοι δεχτούν την πρόσκληση και επιβιβαστούν στο «ταξίδι» του Art Explora Festival θα πρέπει να προετοιμαστούν και για τις δύο πλευρές της Μεσογείου: αυτής που λούζεται στο φως αλλά κι εκείνης που κρύβει τα πιο πυκνά σκοτάδια.

Ο επισκέπτης της δωρεάν πλωτής έκθεσης που έχει προσαράξει στην Πύλη Ε8 του Πειραιά, καλείται να διανύσει μια διαδρομή τόσο πάνω στο σκάφος όσο και στον δίπλα χώρο της αποβάθρας, περπατώντας μέσα σε ξεχωριστά κοντέινερ-περίπτερα τα οποία ορίζονται αισθητικά από μια ενιαία κυματιστή στέψη (σχεδιασμός: Wilmotte & Associés Architectes).

Άλλοτε μέσα από σύγχρονα VR γυαλιά και ακουστικά τα οποία καλείσαι να φορέσεις όσο κάθεσαι αναπαυτικά στις σεζλόνγκ του καταστρώματος, άλλοτε μέσα από παλιούς καρουζέλ προτζέκτορες, συγκινητικές polaroid και φωσφορίζοντα φιλμ, μέσα από εγκαταστάσεις και έργα βίντεο, έρχεσαι αντιμέτωπος με διάφορες μακρινές, πολύ μακρινές ιστορίες.

Έως 12/10, Πύλη E8 – Λιμάνι Πειραιά, Είσοδος ελεύθερη

Creators’ Market στη ΔΑΚ

45 τοπικοί δημιουργοί συναντιούνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και συγκεντρώνουν χειροποίητα αντικείμενα και vintage θησαυρούς σε ένα event που διοργανώνει το Frau.les. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη έχει μετατραπεί σε μία πραγματική κοινότητα. Σε συνεργασία με μικρές επιχειρήσεις και καλλιτέχνες, το brand συνδημιουργεί προϊόντα που αναδεικνύουν την τέχνη τους.

10-12/10, Παρασκευή 13:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00-21:00, Αίθριο, Είσοδος ελεύθερη

Ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων και εργαστήριο ραπτικής

Alexandra Masmanidi

Γνωρίζατε ότι σχεδόν 26 κιλά ρούχων αγοράζονται άνα άτομο και σχεδόν 11 κιλά ρουχισμού απορρίπτονται κάθε χρόνο; Το 87% αυτών αποτεφρώνεται ή καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και μόνο λιγότερο από το 1% ανακυκλώνεται. Το επιχειρηματικό μοντέλο της γρήγορης μόδας, όπου τα ρούχα παράγονται και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αυξάνουν την καταναλωτική μανία όλο και περισσότερο. Υπάρχει ανάγκη για επανεξέταση της βιώσιμης χρήσης των ρούχων.

Το Swap συνεργάζεται με το Goethe-Institut Αθήνας, Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου κι ετοιμάζει μία κοινή ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων σε τρεις πόλεις. Αυτή τη φορά, δεν θα δώσεις απλώς νέα ζωή σε ρούχα που δεν φοράς πια ή σε βιβλία που δεν έχεις διαβάσει, αλλά θα έχεις και την ευκαιρία να δείξεις τη δημιουργικότητά σου μέσα από το εργαστήρι ραπτικής. Θα μάθεις πώς μπορείς να αξιοποιήσεις υπολείμματα νήματος που έχεις στο σπίτι για να φτιάξεις μικρά χειροποίητα αντικείμενα.

11/10, 12:00-16:00. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Saskepticism Festival 2025: Arena Edition

Saske

Μετά το περσινό sold out διήμερο στον Λυκαβηττό, φέτος η ενέργεια του Saske μεταφέρεται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο ΟΑΚΑ και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Η ομάδα του ράπερ και του Plisskën συνεργάζονται με μοναδικό στόχο να ανεβάσουν τη φάση ένα επίπεδο πιο πάνω και όλα δείχνουν πως θα είναι η πιο φιλόδοξη στιγμή στην πορεία του Saske και όχι μόνο.

Το Saskepticism Festival 2025 φέρνει μαζί του ένα δυνατό lineup, που μπλέκει την εγχώρια σκηνή με διεθνή acts. Ο Saske προσκαλεί καλλιτέχνες όπως ο Cash Cobain, δημιουργός της wave που συνδυάζει ραπ με lo-fi παραγωγές και τον GIGGS, τον Βρετανό rap icon που κουβαλά την αύρα του αγγλικού street ήχου. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από φίλους και συνεργάτες του Saske από την ελληνική σκηνή, εγγυώνται έναν μουσικό διάλογο χωρίς σύνορα.

10/10, OAKA Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Εισιτήρια εδώ

Mode Plagal στον Ορφέα

Οι Mode Plagal είναι ένα συγκρότημα που χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz, δημιούργησε ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές κατά κύριο λόγο στην ελληνική, στην αφροαμερικάνικη παράδοση αλλά και σε βαλκανικούς και rythm’n blues ήχους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ακροβατούν με μαεστρία ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με τον αυθορμητισμό το χιούμορ και το κέφι τους, έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα δικό τους μοναδικά αναγνωρίσιμο ήχο.

Σήμερα μετά από τρεις δεκαετίες και αμέτρητες σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να πειραματίζονται, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά ένα πρωτότυπο σενάριο μουσικής έκφρασης.

11/10, Ώρα έναρξης 21:30, Orfeas Live, Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τηλέφωνο για κρατήσεις 2108668544/6939-187511, Είσοδος 7 ευρώ, Ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ

Hugo Kant στο Arch Club

Μια νυχτερινή βόλτα σε πολυπολιτισμική μητρόπολη. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το ανανεωμένο αλλά πάντα εθιστικό μουσικό στυλ του Hugo Kant στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες (Can’t Be Done), ενσωματώνοντας αυτή τη φορά έθνικ φωνές και φλάουτα στις downtempo συνθέσεις του. Ανυπομονούμε για ένα ακόμη υπνωτιστικό ταξίδι που θα κάνει τον κόσμο να μοιάζει λίγο πιο ανάλαφρος, όπως όσα έχει προσφέρει πολλάκις στην πόλη μας ο αγαπημένος πολυοργανίστας.

11/10. Arch Club. Προπώληση εδώ.

Books & burgers

Το βιβλιοπωλείο Μπερλίν στα Πετράλωνα «κατηφορίζει» στο Street Habit στο Μεταξουργείο για ένα μεσημέρι με βιβλία και burgers. Αμερικανοί και Αμερικανίδες συγγραφείς, βιβλία, κόμικς, μουσική και φυσικά το αγαπημένο street food της Αθήνας για μια αλλιώτικη Κυριακή.

12/10, από τις 14:00, Street Habit, Λεωνίδου 41 και Μαραθώνος 20, Αθήνα

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.