© ATHENS CITY FESTIVAL / ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει τουρ στην υπόγεια Αθήνα και το είδωλο Laura Jane Grace

Συναυλίες, εκθέσεις, περφόρμανς και γιορτές για μικρούς και μεγάλους: όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Σου έκατσε φέτος το φλουρί; Αν όχι, τώρα είναι η ευκαιρία σου: έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες βασιλόπιτες κόβονται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, όχι φυσικά σε σπίτια, αλλά σε αθλητικούς συλλόγους, καφενεία, ταβερνάκια, σχολές χορού, δημοτικά κέντρα, λαογραφικούς συλλόγους και ομάδες έρευνας, όπως εκείνη που μας παραχώρησε κατα αποκλειστικότητα τη συγκεκριμένη. Κατά τα άλλα, τα πράγματα παραμένουν σχετικά άτονα έξω στην πόλη, σε ένα μεθεόρτιο (και επιτέλους κρύο) blue mood, όσο αναρωτιόμαστε με ειλικρίνεια εάν υπάρχει κάτι ικανό να μας σηκώσει από τον καναπέ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κάτι υπάρχει. Συναυλία στο -1 της Στέγης με το είδωλο Laura Jane Grace, περφόρμανς από τη Γεωργία Σαγρή στην Ελευσίνα, βόλτα στο πάντα ζωηρό και πολύχρωμο κόσμο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και, για τους πιο θαραλλέους, χιλιόμετρα εξερεύνησης στην υπόγεια Αθήνα.

Ένα σωματικό «πάρτι» στην Ελευσίνα

Laura Jane Grace

Ολοκληρώθηκε το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά παραμένουν προς θέαση εκθέσεις που στήθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, με κάτι πολύ ενδιαφέρον να περιμένει τους επισκέπτες της παράκτιας πόλης αυτό το Σάββατο:

Η μάλλον πιο αναγνωρισμένη εν ενεργεία περφόρμερ στη χώρα, η Γεωργία Σαγρή, μέσα στον υποβλητικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου και στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης A Rave Down Below, παρουσιάζει το This is a Party – μια περφόρμανς στην οποία προσφέρεται «το σώμα ως αρχείο μνήμης και βίωμα», ενώ εκείνη διαβάζει αποσπασπάσματα από τα εφηβικά της ημερολόγια και το βιβλίο Call της πολιτικής ομάδας Invisible Committee.

Ώρα 19:00, είσοδος ελεύθερη.

Νέα (υποδειγματική) έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή

Με κάθε νέα ευκαιρία, το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι δείχνει την αξία μιας άρτιας επιμέλειας στις εκθέσεις. Αυτή τη φορά, το σώμα έργων το οποίο καταλαμβάνει τους ορόφους των περιοδικών εκθέσεων περιλαμβάνει «κομμάτια» από κορυφαία μουσεία (όπως Κέντρο Πομπιντού, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου και Musée des Beaux Art στο Παρίσι, μεταξύ άλλων) και αφορά ένα εικαστικό ρεύμα που πρώτη φορά βλέπουμε σε ένα τόσο μεγάλο και χορταστικό αφιέρωμα – τον νεοϊμπρεσιονισμό.

Τον διάδοχο δηλαδή του ιμπρεσιονισμού (αρχές 20ου αιώνα), που επάνδρωσαν καλλιτέχνες όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross και Maximilien Luce, εφαρμόζοντας ξεχωριστά σημεία χρώματος επάνω στον καμβά, με την πεποίθηση ότι έτσι το χρωματικό αποτέλεσμα εντυπώνεται καλύτερα στις αισθήσεις του θεατή.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η έκθεση λειτουργεί το διάστημα 10.00 έως 18.00. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα η Laura Jane Grace

Laura Jane Grace

Αναρχική μουσικός, υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια που μια δεκαετία πίσω, ενώ ακόμη το στίγμα ήταν πολύ μεγαλύτερο, είχε μιλήσει ανοιχτά για τη φυλομετάβασή της, προσφέροντας ορατότητα. Η Laura Jane Grace ετοιμάζεται για την πρώτη συναυλία της στην Ελλάδα, στο -1 της Στέγης, αυτό το Σάββατο, φυσικά με αστείρευτη πανκ ενέργεια και τη γνώση ότι κάθε τι είναι πολιτική πράξη. Όπως και ένα νέο single που θα παρουσιάσει «για τη δυσφορία φύλου και τα φούτερ». Η συναυλία πρόκειται να βιντεοσκοπηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Τουρ στην υπόγεια Αθήνα

Laura Jane Grace

Πρώτα πρέπει να ρωτήσεις με σύνεση τον εαυτό σου: είσαι έτοιμος, σωματικά και ψυχικά, να διασχίσεις δυο χιλιόμετρα υπογείως και να κάνεις κατάβαση σε πέντε διαφορετικά σημεία, ανακαλύπτοντας καταφύγια του Β΄ ΠΠ, υπόγεια μουσεία και χαμένα δίκτυα υδροδότησης; Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις ποια είναι η αλήθεια και ποια η παραφιλολογία σε σχέση με την υπόγεια Αθήνα; Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο άτομο για αυτόν τον σκοπό από την ομάδα Αστική Σπηλαιολογία και τον Πάνο Δευτεραίο που για ακόμη μια φορά, την Κυριακή (10:30, σημείο συνάντησης: Μοναστηράκι), αναλαμβάνει χρέη ξεναγού σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τουρ που μπορείς να λάβεις μέρος στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γιορτάζουμε και σχεδιάζουμε στην Κυψέλη

Μέσα στον ζωηρό «οικοσύστημα» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, που λογικά θα σε έβγαλε ο δρόμος μέσα στις γιορτές, ίσως να παρατήρησες τα δεκάδες (φοβερά) καδράκια εικονογράφησης που βρίσκονται κρεμασμένα σε έναν από τους χώρους. Τελευταία μέρα της έκθεσης (και τελευταία ευκαιρία να πάρεις κάποιο απ’ τα έργα σε προσιτή τιμή) είναι την Κυριακή και επ’ ευκαιρία του κλεισίματος, αυτό το Σάββατο διοργανώνεται μια ολοήμερη γιορτή με δωρεάν εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις και Drink n’ Draw event από την ομάδα του illustradays, του φεστιβάλ εικονογράφησης της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.