© Performance Rooms
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

7 κορυφαίες εκθέσεις για να ξεκινήσει το 2024

Χορταστικό αφιέρωμα στον νεο-ιμπρεσιονισμό, εντυπωσιακά καρέ από όλο τον κόσμο και η αγαπημένη διοργάνωση Performance Rooms κάνουν το εικαστικό ποδαρικό στη νέα χρονιά.

Το νέο έτος βρίσκει την πόλη με ένα πλήρως ανανεωμένο ΕΜΣΤ αποκλειστικά με έργα καλλιτεχνών γυναικείου φύλου (και ατόμων που προσδιορίζονται ως γυναίκες), με καινούργιους χώρους τέχνης και project spaces που είτε άνοιξαν μόλις είτε πρόκειται να εγκαινιαστούν αυτόν τον μήνα (όπως το Space Baby στον Κεραμεικό) αλλά και με μια σειρά από σπαρταριστές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί που σηκώνουν ρολά, όπως εμείς σηκώνουμε μανίκια μπροστά στο 2024. Ή τουλάχιστον, αυτό καλούμαστε να κάνουμε.

Παρακάτω, δυο λόγια για τις εκθέσεις που τραβούν τα βλέμματα στην αρχή του 2024.

I’d rather be a Cyborg than a Goddess στο Ελληνικό

7 κορυφαίες εκθέσεις για το 2024

Μέσα στο θολωτό υπόστεγο Γ΄ της Πολεμικής Αεροπορίας έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο κέντρο επισκεπτών, δείχνοντας αναλυτικά τη μεγάλη αστική ανάπλαση που υλοποιείται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, ενώ για πρώτη φορά πρόκειται εκεί να παρουσιαστεί έκθεση σύγχρονης τέχνης και πιο συγκεκριμένα βίντεο-έργα σε τελευταίας τεχνολογίας οθόνες: σε διοργάνωση του PCAI και επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, από τις 11 Ιανουαρίου θα δούμε λιγότερο ή περισσότερο αφηρημένα σε επίπεδο αφηγηματικής δομής βιντεοέργα γυναικών αποκλειστικά καλλιτεχνών, τα οποία πραγματεύονται την κλιματική κτίση, τον καταναλωτισμό, τα διαστημικά απορρίμματα και τα έμφυλα ζητήματα.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο Νεοϊμπρεσσιονισμός στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

7 κορυφαίες εκθέσεις για το 2024

Δεν έχει υπάρξει ξανά ένα τέτοιο αναλυτικό αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού όπως εκείνο με το οποίο το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι υποδέχεται την καινούργια χρονιά:

Με τη συμμετοχή μέσω δανεισμών από κορυφαία μουσεία του εξωτερικού και μεγάλες ιδιωτικές συλλογές (Κέντρο Πομπιντού, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου και Musée des Beaux Art στο Παρίσι, μεταξύ άλλων), έχει σχεδιαστεί ένα χορταστικό homage για τον διάδοχο του ιμπρεσιονισμού (αρχές 20ου αιώνα), ένα ρεύμα στο οποίο οι καλλιτέχνες εφάρμοζαν ξεχωριστά σημεία χρώματος στον καμβά, στηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το μάτι προσλαμβάνει καλύτερα τη σύνθεση. Έργα των πρωτοπόρων του νεο-ιμπρεσιονισμού, όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, θα παρουσιαστούν.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Performance Rooms στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

7 κορυφαίες εκθέσεις για το 2024

Μια από τις δημοφιλέστερες και πιο ιστορικές εικαστικές διοργανώσεις της πόλης επιστρέφει, αλλά όχι στο ξενοδοχείο του Λυκαβηττού: στα πέντε δωμάτια της γκαλερί στο Μοναστηράκι σε rotation αυτή τη χρονιά (τρεις ομάδες σε διάστημα τριών εβδομάδων) ζωντανεύουν τα αγαπημένα Performance Rooms.

Επιμελητές και εικαστικοί μεταπλάθουν από κοινού τα δωμάτια σε σφαίρες μιας άλλης πραγματικότητας με τα σώματα και τα έργα τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει πίσω από την κλειστή πόρτα – μπορεί να είναι αιχμηρό, προκλητικό, συμμετοχικό, ήσυχο, εσωτερικό, στοχαστικό και οτιδήποτε στο ενδιάμεσο. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον. Η πρώτη ομάδα δωματίων ανοίγει στις 25/1.

Είσοδος ελεύθερη.

Mocking Game στην γκαλερί The Breeder

Ποιο είναι το υποκείμενο και ποιο το αντικείμενο του εαυτού; Μήπως είναι ρόλοι εναλλάξιμοι μέσα στη χαώδη καθημερινότητα που ωθεί συχνά τον άτομο σε απομόνωση λόγω της πίεσης που δέχεται; Την ατμόσφαιρα της αλλοτρίωσης και του συναισθηματικού κενού αποτυπώνει στα έργα της η εικαστικός Lyn Liu που εδρεύει στην Αμερική και για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τη δουλειά της στην Αθήνα και την γκαλερί The Breeder. Από 13 Ιανουαρίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Peter Κατσίχτης στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα και απαλλαγμένος από το άγχος της επιτυχίας, για πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο Έλληνας ομογενής της Νέας Υόρκης Peter Κατσίχτης καταπιάνεται με τους πίνακες, έχοντας διαμορφώσει μια εικαστική γλώσσα που βασίζεται στον πλουραλισμό, τα χρώματα και τα αφαιρετικά μοτίβα. Εξήντα και πλέον πίνακες μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων με ακρυλικά αποκαλύπτουν πρώτη φορά τη ζωγραφική του ταυτότητα στο κοινό με την έκθεση που εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ από 16/1.

Είσοδος ελεύθερη.

Χριστιάνα Σούλου στην γκαλερί Bernier/Eliades

7 κορυφαίες εκθέσεις για το 2024

Είναι από τις περισσότερο διακριτές γραφές στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, με τα αχνά της σχέδια να εντυπώνονται στο νου για την επιδεξιότητά αλλά και την αισθητική τους «διαύγεια». Στη νέα έκθεση της Χριστιάνας Σούλου που έρχεται στο ιστορικό νεοκλασικό της γκαλερί Bernier/Eliades, παρουσιάζονται περίπου 25 έργα, των οποίων κοινός παρονομαστής είναι η σχέση κίνησης-μορφής, πάντα με μολύβι σε χαρτί. Από 12/1.

Είσοδος ελεύθερη.

Terra Incognita στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες σε εμάς τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται και εντυπωσιακά στο μάτι γεγονότα από όλο τον πλανήτη (Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Αιθιοπία, Μεξικό, Βιετνάμ, Σαχέλ, Ιμαλάια κ.α.), όπως έχουν αποτυπωθεί στον φακό του βραβευμένου φωτογράφου Αθανάσιου Μαλούκου, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Ένα εντυπωσιακό σώμα 100 επιλεγμένων κάδρων παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη από 24 Ιανουαρίου.

Είσοδος ελεύθερη.