Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
ΕΞΟΔΟΣ

Ανταλλαγή βιβλίων, βιομηχανικές διαδρομές και περίπατοι αυτό το ΣΚ στην Αθήνα

Αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορείς να γιορτάσεις την Ημέρα Βιβλίου στην Αθήνα, να επισκεφτείς μια ενδιαφέρουσα έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και να γνωρίσεις την περιοχή του Κεραμεικού μέσα από μία βιομηχανική διαδρομή.

Οι ανοιξιάτικες ημέρες ενισχύουν την καλή διάθεση και σε προδιαθέτουν να βγεις έξω. Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Αθήνα γιορτάζει την Ημέρα Βιβλίου με μία σειρά από δράσης, όπως περίπατοι και ένα book swap party. Παράλληλα, όμως τρέχουν ενδιαφέρουσες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις αλλά και βιομηχανικές διαδρομές που διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων του.

Documents of Breathing

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός μια έκθεση που δίνει νέα πνοή σε αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα αποτελούν δηλαδή «τεκμήρια αναπνοής», από 20 Απριλίου έως 17 Μαΐου. Με το Documents of Breathing (Τεκμήρια Αναπνοής) η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης αναζητούν τα ακροσφαλή στηρίγματα της μνήμης. Οι ίδιοι περιγράφουν το έργο τους ως μια συλλογή από θραύσματα μνημοσύνης που ανευρίσκονται και δομούνται με τρόπο συνειρμικό, προσωπικό και συλλογικό.

Τα Documents of Breathing είναι μια ασυνήθιστη έκθεση. Κάθε φορά παρουσιάζεται διαφορετικά, αλλά πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο. Ο τίτλος της έκθεσης, δανεισμένος από ένα αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο, ένα ξόρκι δηλαδή που δίνει στον νεκρό το δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή, δηλώνει την αρχειακή διάσταση του έργου αλλά και μια εσωτερική αντίφαση. Ενώ τα Τεκμήρια Αναπνοής είναι τεκμήρια πνοής και δημιουργούν ένα άνοιγμα προς τη ζωή, ταυτόχρονα συνομιλούν με τους νεκρούς. Στις επιβιώσιμες εικόνες που συλλέγουν και υπομνηματίζουν η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης, το παρόν και το παρελθόν, το προσωπικό και το συλλογικό είναι αδιαχώριστα.

Ένα έργο θεωρητικά τεκμηριωμένο, που δεν σου επιτρέπει να αμφισβητήσεις τις προθέσεις και τις γνώσεις των δημιουργών του. Αυτό το «ανοιχτό αρχείο», όπως το ονομάζουν, χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια (The Last Version, Chronos, Dream City, Denkraum, Logos, Pathos, Sacred & Profane, Pothos, Θάνατος, The Afterlife) και αναφέρεται σε δύο ανολοκλήρωτα πρότζεκτ του μοντερνισμού: το Passagen-Werk (1927-40) του Walter Benjamin, μια εργασία για την αστική ζωή στο Παρίσι του 19ου αιώνα αποτελούμενη από αυτούσια και σχολιασμένα παραθέματα, και το Bilderatlas Mnemosyne (1925-29) του Aby Warburg, μια οπτική εγκυκλοπαίδεια που αποσκοπούσε στην ενεργοποίηση της μνήμης και της φαντασίας του θεατή, καθώς και στην κατανόηση της «μεταθανάτιας ζωής της αρχαιότητας».

DOCUMENTS OF BREATHING
  • Αίθουσα Τέχνης - Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
  • Δευτέρα – Τετάρτη 11:00-15:00, Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-20:00, Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 11:00-15:00
  • Εως 17 Μαΐου 2023Είσοδος δωρεάν

Περίπατος Βιβλίου στην Αθήνα

ΣΚ Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson / 24 MEDIA

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, ξεκινώντας το 2016. Η ημέρα έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Την ημέρα αυτή οργανώνεται στην Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Περίπατος Βιβλίου σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιομηχανική Διαδρομή: «Ιστορίες από το Γκαζοχώρι»

ΣΚ Αρχείο Αγγ. Ρωμούση
Αρχείο Αγγ. Ρωμούση

Βιομηχανικούς περιπάτους για ενήλικες και παιδιά από 12 ετών, διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Monumenta, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα «10 χρόνια ΒΜΦ». Την Κυριακή 23 Απριλίου, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, όπως και την ιστορία και τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο: το Γκαζοχώρι.

Με αφετηρία την πλατεία Κουλούρη, στο τρίγωνο της Τριπτολέμου στην περιοχή του Κεραμεικού, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πώς δημιουργήθηκε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο και πώς πήρε το όνομά της, ποιες οι κρυφές γωνιές και ποια τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά καθώς και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Η περιήγηση θα συνεχίσει ως την «καρδιά» του εργοστασίου φωταερίου, τους Παλαιούς Φούρνους, όπου θα ανακαλύψουν βήμα-βήμα τα μυστικά των κτιρίων του παλιού εργοστασίου: από τον μηχανολογικό του εξοπλισμό και τον ρόλο των εργαζομένων, μέχρι τον τρόπο διοίκησης του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου, όπου οι συμμετέχοντες, μέσω της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας “Αthens Industry”, θα ταξιδέψουν στην ιστορία της αθηναϊκής βιομηχανίας ανακαλύπτοντας εμβληματικές βιομηχανίες της πόλης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • Κυριακές 23.04, 28.05, 24.09, 22.10 Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης

Θέατρο Τέχνης, «154 Bertha»

ΣΚ

Την παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή και της Ομάδας ΟΠΕRΑ, «154 Bertha» παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης στο Υπόγειο. Πρόκειται για μία κωμικοτραγική ιστορία εντός της «οικογενειακής εστίας» — κάποτε πεδίον δόξης λαμπρόν προσωπικών, έμφυλων, γενεακών και πάντοτε πολιτικών συγκρούσεων, τώρα άδειο κέλυφος όπου αντηχούν άσφαιρα πυρά. Ένας άντρας -κατά τη γνώμη του, ιδεολόγος-, η γυναίκα του -κατά τη γνώμη της, πραγματίστρια-, η αδελφή της -που, κατά τη γνώμη της, όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο.

Κι οι τρεις αιχμάλωτοι της συνύπαρξης. Παρελθόν, αδράνεια, φόβος, εγκλωβισμός, ματαίωση, πόλεμος. Άνθρωποι που δε βλέπουν, άνθρωποι περίκλειστοι, κληροδοτούν την άχαρη κληρονομιά της ερημίας στην επόμενη γενιά. Η φρενήρης αποδόμηση στερεοτύπων αποκαλύπτει την αμηχανία εγκαθίδρυσης νέων.

154 BERTHA
  • Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
  • Παραστάσεις Τετάρτη με Κυριακή ώρα 21.00
  • Έως 7 Μαΐου, για 14 παραστάσεις

Party ανταλλαγής βιβλίων

© Yury Nam / Unsplash

Ένα βιβλίο και ένα φλιτζάνι καφές είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την Κυριακή σου. Τα ξενοδοχεία The Modernist, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23η Απριλίου) με ένα book swap party. Για την είσοδό σου στο πάρτυ, το μόνο που απαιτείται είναι να φέρεις ένα βιβλίο προκειμένου να ενισχύσεις την ανταλλαγή τίτλων. Το The Modernist προσφέρει τον καφέ και υπόσχεται πώς κάθε βιβλιοφάγος θα βρει αυτό που του ταιριάζει.

THE MODERNIST ATHENS