Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
ΔΡΟΜΟΙ

Τα παλιά και νέα στέκια της οδού Ασκληπιού στα Εξάρχεια

Καινούργιες προσθήκες σε καφέ και μπαρ συναντούν κλασικά και αγαπημένα μαγαζιά, δημιουργώντας μία γειτονιά για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα.

Από την Ακαδημίας μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Ασκληπιού είναι ο δρόμος των Εξαρχείων που χωράει τα πάντα. Στον αριθμό 3 του δρόμου βρισκόταν το σπίτι που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς, ενώ δίπλα ακριβώς, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού, στον ημιυπόγειο χώρο ενός διώροφου οικήματος, στεγαζόταν το περίφημο φιλολογικό καφενείο της Αθήνας, Μαύρος Γάτος.

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο Αθήνα / Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό τη λογοτεχνία και την ιστορία (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας) των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, το οποίο προτείνει μια περιήγηση στην πόλη και την ιστορία της, ο Μαύρος Γάτος δεν αποτέλεσε απλώς στέκι λογοτεχνών και λογίων αλλά κι έναν δυναμικό χώρο της ελληνικής διανόησης της εποχής.

Εκεί σχεδιάζονταν εκδηλώσεις, έπεφταν οι ιδέες για νέες εκδόσεις και γίνονταν καλλιτεχνικές και πολιτικές ζυμώσεις. Εκεί, αντίστοιχα, ιδρύθηκε το 1920 το λογοτεχνικό σωματείο Καλλιτεχνική Συντροφιά.

Στο πέρασμα του χρόνου, ο δρόμος δεν έχασε το καλλιτεχνικό του πρόσημο, με τα μαγαζιά-σημεία συνάντησης και τα βιβλιοπωλεία, όπως η Πολιτεία.

Asklipiou Οι Κόκκοι Καφέ είναι ένα από τα πιο κλασικά στέκια της περιοχής.
Οι Κόκκοι Καφέ είναι ένα από τα πιο κλασικά στέκια της περιοχής.

Από τους Κόκκους Καφέ, το Nabokov και το Τραλαλά μέχρι το Υποβρύχιο, το Vedder και το Blue Fox για ατελείωτο χορό, τα καφέ-μπαρ της Ασκληπιού διαμόρφωσαν και τον χαρακτήρα της, θέτοντάς τη σχεδόν ξέχωρα από τα υπόλοιπα Εξάρχεια, ως έναν δρόμο που όλοι βρίσκουν αυτό που ζητούν.

Ακόμα και ένα χώρο για να στεγάσουν τις ιδέες τους, όπως το ανεξάρτητο ελληνικό clothing brand, It’s a Shirt ή το Khora Free Shop, στο πλαίσιο του συλλόγου που προωθεί την αλληλεγγύη μέσα από διάφορες δράσεις.

Για τους κατοίκους της, η Ασκληπιού έχει πάντα την αίσθηση της γειτονιάς. Για την Κ. ήταν το 2012 η χρονιά που έμελλε να ζήσει, να γνωρίσει και τελικά να αγαπήσει τον δρόμο. «Ήταν η χρονιά που μετακόμισα μόνη μου. Έψαχνα σπίτι με μια φίλη στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Βλέπαμε σπίτια για κάνα δίμηνο, κυρίως προς το Παγκράτι. Δεν είχαμε δει κάτι να μας αρέσει, μέχρι που βρήκα μια αγγελία για ένα διαμέρισμα Ασκληπιού και Μεθώνης και επειδή οι δουλείες μας ήταν κοντά, λέμε δεν πειράζει πάμε να το δούμε».

Η ίδια θυμάται ότι τα «πέτρινα χρόνια καταμεσούσης της κρίσης», όπως περιγράφει εκείνη την περίοδο, η Ασκληπιού ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι σήμερα, αλλά με κάποιο τρόπο ήταν από τότε γειτονιά. «Στα πέντε χρόνια που έζησα εκεί, σε αυτόν τον δρόμο μπορούσα να κάνω τα πάντα, μεζέδες στο Υποβρύχιο, ποτά στο Τραλαλά, mani/pedi στο Βelino Beauty, ψώνια στην Πολιτεία. Η Ασκληπιού θα είναι πάντα στην καρδιά μου γιατί εκεί ήταν το πρώτο ενήλικο σπίτι μου και γιατί πάνω-κάτω σε αυτό τον δρόμο αγάπησα το κέντρο, τόσο πολύ που δεν θα ζούσα πουθενά αλλού πια. Η Ασκληπιού θα είναι για πάντα η γειτονίτσα μου».

Ως κάτοικος εδώ και αρκετά χρόνια στην Ασκληπιού, η Α. βιώνει τις αλλαγές από πρώτο χέρι. «Σύνορο μεταξύ Εξαρχείων και Λυκαβηττού, η οδός Ασκληπιού μπορεί να αλλάζει, αλλά διατηρεί πάντα την ατμόσφαιρα της μποέμ, παλιάς Αθήνας. Τα χιπ μαγαζιά και τα αμέτρητα ΑirBnBs που έχουν εμφανιστεί τελευταία δεν είναι το καλύτερό μου – αλλοιώνουν την αίσθηση της γειτονιάς που αγάπησα από την πρώτη στιγμή».

Ποιες είναι όμως οι δικές της επιλογές στη γειτονιά; «Για βόλτα ανεβαίνω τα σκαλιά (από τη Νικηφόρου Ουρανού ως την Σαρανταπήχου) προς Λυκαβηττό ενώ, ακόμα και με τις πιτζάμες μου, θα κατηφορίσω ως την Ιπποκράτους (και Βατάτζη) για δουλειά / καφέ / ποτό στο πάντα φιλόξενο Jimmy’s Hall (Ιπποκράτους 146)».

Τα νέα μπαρ: Santarosa, Φάλαινα, Knave

Το στενό που βρίσκεται η Φάλαινα φωτίζεται από τη ροζ-νέον επιγραφή του μαγαζιού.
Το στενό που βρίσκεται η Φάλαινα φωτίζεται από τη ροζ-νέον επιγραφή του μαγαζιού.

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν κι άλλες αφίξεις, με το Santarosa και τη Φάλαινα να κάνουν την αρχή και το Knave  -στη θέση του Ρινόκερου- να αποτελεί την πιο φρέσκια προσθήκη στην περιοχή.

Η ομορφιά της Ασκληπιού ξεδιπλώνεται καθώς την περπατάς και η αλήθεια είναι ότι σε κάθε ύψος της είναι διαφορετική.

Το Santarosa (Ασκληπίου 69) είναι ένα μπαρ με dark αισθητική και το έργο του εικαστικού Δαυίδ Σαμπεθάι να ξεχωρίζει στο βάθος, καθώς κοσμεί τον τοίχο από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του μαγαζιού.

Το έργο του καλλιτέχνη βασίζεται στην πρώτη του κεραμική δουλειά (130 πλακάκια που αποτυπώνουν τις σκέψεις του με έναν ιδιόμορφο και αφηγηματικό τρόπο) η οποία παρουσιάστηκε το 2017 στην γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου στο πλαίσιο της έκθεσης ΚΕΡΑΜΙΚΗ.  Η επιβλητική μπάρα του Santarosa σε προσκαλεί να καθίσεις για να πιεις από κλασικά ποτά και cocktails μέχρι Guiness draught.

Με τη ροζ-νέον επιγραφή να φωτίζει το στενό, η Φάλαινα (Ασκληπίου 39) δίνει αυτό το funky χρώμα που έλειπε από την Ασκληπιού. Ένα μικρό μπαρ με μεγάλη όρεξη για διασκέδαση, αφού τόσο με τις μουσικές όσο και το γενικότερο feeling σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χωράει κατοίκους και μη, για καλοφτιαγμένα G&T, Campari Soda και άλλα classics, μπύρα σε χαμηλή τιμή και ευφάνταστα cocktails.

Λίγες ημέρες μετράει το Knave (Ασκληπίου 22) στην Ασκληπιού το οποίο ανοίγει από νωρίς για καφέ και συνεχίζει μέχρι το βράδυ για cocktails. Με ονόματα όπως Spritz my ass, Mui Bien και Britney, ο κατάλογος τραβάει το ενδιαφέρον και σε ιντριγκάρει να δοκιμάσεις περισσότερες από μία επιλογές. Αν πάλι, θέλεις κρασί, θα βρεις από δύο ετικέτες σε λευκό, ροζέ και κόκκινο. Απλά και κατανοητά.

*φωτογραφίες Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!