Πάρις Τατιβιάν
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Λυρική και Γαλλόφωνο Σινεμά: Τι να κάνεις Σάββατο και Κυριακή στην Αθήνα

Θεατρικές παραστάσεις, σινεμά και εκθέσεις μπαίνουν στην ατζέντα για το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Με την εβδομάδα να φτάνει στο τέλος της, συγκεντρώνουμε τις καλύτερες προτάσεις για θέατρο, σινεμά και εκθέσεις στην Αθήνα. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να βγεις έξω, να κοινωνικοποιηθείς και να βάλεις τσεκ στη λίστα με αυτά που θέλεις να κάνεις στην πόλη.

23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Σαββατοκύριακο

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος συνεχίζεται με πλούσιο πρόγραμμα μέχρι τις 29 Μαρτίου 2023. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους ταινίες, και παρουσιάζεται σε 7 ενότητες, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Simone Veil για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ διοργανώνεται στους κινηματογράφους Δαναός και Άστορ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας

Σαββατοκύριακο Marty Sohl, The MetOpera

Κεντρική εκδήλωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας αποτελεί η Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν της κορυφαίας υψίφωνου του 20ού αιώνα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιαστεί επίσης μια εικαστική εγκατάσταση στο φουαγέ, ένα Γκαλά Όπερας στο Ηρώδειο, μια έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ένα ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα πρώτα χρόνια της Ελληνίδας ντίβας, ένα βίντεο-ρεσιτάλ αφιερωμένο στο «πρώτο της ρεπερτόριο», ενώ επιπλέον θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό εργαστήριο μαζί με το DmLab του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΙΤΖΙ ΚΕΡΟΥΜΠΙΝΙ
  • Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
  • 25, 27, 30 Απριλίου & 2, 4, 9 Μαΐου 2023
  • Ώρα έναρξης 19.30 (Κυριακή 18.30)

Ταυτότητες | Συγκρούσεις | Τέχνη & Τεχνικές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σαββατοκύριακο Πάρις Τατιβιάν

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν τρεις θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking», με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές.

Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί. Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, θα ταξιδέψει στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ήταν ο φορέας που επέλεξε να σχεδιάσει την έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» που εστιάζει στις ταυτότητες φύλου και στις κοινωνικές τους διαστάσεις, με έμφαση στη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις.

RETHINKING ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: ΦΥΛΟ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • Έως 8/5

Δίψα στο Θέατρο Φούρνος

Με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της ασφαλούς πρόσβασης σε πόσιμο νερό και της καλής διαχείρισής του, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, η ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, παρουσιάζει τη ΔΙΨΑ, μια μουσικοχορευτική παράσταση για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Mια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: Από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο (;) καταναλωτικό προϊόν.

Αντλώντας έμπνευση από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης, που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης, μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες.

ΔΙΨΑ
  • Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
  • Έως 5/5, Ώρα 21:00

Σίρλεϊ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σαββατοκύριακο Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο κωμικός μονόλογος Σίρλεϊ Βάλενταϊν, με την Ελένη Ουζουνίδου, αφηγείται το «πριν» και το «μετά» στη ζωή μιας γυναίκας. Πριν και μετά από το μεγάλο βήμα που κάνει για να αφήσει πίσω την ανιαρή καθημερινότητα και να αρχίσει να ζει πραγματικά.  Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει.

Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Γουίλλι Ράσελ πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στον γάμο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την ταυτότητά τους και να αψηφήσουν το κατεστημένο, κυνηγώντας τα όνειρά τους.

ΣΙΡΛΕΪ
  • Κεντρική Σκηνή, Θέατρο του Νέου Κόσμου
  • Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:15