© Φραντζεσκα Γιαϊτζογλου-Watkinson
ΠΟΤΟ

Μία χειμωνιάτικη βόλτα σε 8 wine bars της Αθήνας

Για φιλική κουβέντα πάνω από ένα ποτήρι κρασί.

«Πίννε κρασίν, να ‘σιεις ζωή» είναι το μότο στη γιορτή του κρασιού στην Κύπρο, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» λέει ο 103ο ψαλμός του Δαυίδ και δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι το κρασί συμβάλλει στη μακροζωία (όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο και σε συνάρτηση με άλλες παραμέτρους).

Το κρασί μάς φέρνει πιο κοντά, είναι ο λόγος για να καθίσουμε παραπάνω στο τραπέζι και πλέον τροφοδοτεί μακροσκελείς συζητήσεις. Στα wine bars της Αθήνας, που αυξάνονται και πληθαίνουν, το κρασί αποτελεί -όπως είναι φυσικό- τον απόλυτο πρωταγωνιστή.

Ακολουθούν εννιά διευθύνσεις για κουβέντα, χαλαρή συζήτηση ή και πολύ σοβαρή ανταλλαγή απόψεων πάνω από ένα ποτήρι κρασί.

Materia Prima

Η ιδέα πίσω από το Materia Prima ξεκίνησε το 2016 στο Κουκάκι, όταν ο Μιχάλης Παπατσίμπας θέλησε να στήσει έναν χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να επικοινωνεί το πάθος του για το κρασί, να δίνει βήμα σε μικρούς παραγωγούς και να αναδεικνύει τα φυσικά κρασιά που επιδέχονται ελάχιστη παρέμβαση. Σε αυτόν τον μίνιμαλ χώρο, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου, αφού διαλέξεις εσύ ο ίδιος το κρασί σου από τους δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους που φιλοξενούν ετικέτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.

Στο πιο πρόσφατο εγχείρημά του στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, ο Μιχάλης συνδυάζει ένα wine bar/restaurant με κάβα και delicatessen – ιδανικό για μια μεσημεριανή στάση και τις αγορές των ημερών.

MATERIA PRIMA
  • Πλ. Μεσολογγίου 3 (Παγκράτι) | Φαλήρου 68 (Κουκάκι)

Monk Grapes and Spirits

Με 180 ετικέτες το Monk ξέρει από κρασί. Οι άνθρωποι του μαγαζιού βρίσκονται εκεί καθημερινά για να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τις γεύσεις και τα αρώματα που σου ταιριάζουν και να σε μυήσουν στο κρασί με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Η wine list του Monk περιλαμβάνει 180 διαφορετικές ετικέτες από 136 διαφορετικά οινοποιεία και ένα σύνολο 16 χωρών.

Όλες οι ετικέτες της wine list σερβίρονται σε ποτήρι (150ml ή 75ml), δίνοντάς σου έτσι τη δυνατότητα να γευτείς οποιοδήποτε κρασί της λίστας, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις μια ολόκληρη φιάλη. Οι επιλογές της ελληνικής – μεσογειακής κουζίνας συνοδεύουν άριστα τα κρασιά της wine list.

MONK GRAPES AND SPIRITS

Fabrica de Vino

Η Κυψέλη έχει το δικό της wine bar, αφού το Fabrica de Vino βρήκε το νέο του σπίτι στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη. Το μαγαζί συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία απέναντι στο κρασί, ανοίγοντας συνεχώς τους οινικούς του ορίζοντες μέσα από διεθνείς αμπελώνες. Το wine & food pairing είναι πια επιτακτική ανάγκη, κι έτσι εδώ θα συνδυάσεις το κρασί σου με πιάτα από ένα μαζεμένο αλλά ενδιαφέρον μενού.

FABRICA DE VINO
  • Φωκίωνος Νέγρη 57

 

Junior Does Wine

Τρεις καλοί φίλοι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σαν κι αυτό που θα ήθελαν να βγαίνουν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα είναι ένας οικείος χώρος που αγαπάει το κρασί και τα tapas και κινείται σε value for money λογική. Η κάβα περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και γύρω στις 15 σε ποτήρι, οι οποίος εναλλάσσονται με προτίμηση στους πιο μικρούς και εναλλακτικούς παραγωγούς χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Το Junior είναι τόσο μικρό όσο χρειάζεται για να νιώθεις ότι είσαι καλεσμένος στο σπίτι φίλων, προσέχει πραγματικά τη μουσική που επιλέγει και έχει πάντα μια νεανική διάθεση, που είναι άκρως μεταδοτική.

JUNIOR DOES WINE

Oinoscent

Ένα wine bar που κατάφερε να μυήσει το κοινό στα μυστικά του κρασιού, κάνοντας τη διαδικασία πιο εξωστρεφή και διασκεδαστική. Το Oinoscent ξεκίνησε την πορεία του το 2008, και πλέον το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το κρασί και τις ιστορίες πίσω από αυτό.

Τη συναρπαστική wine list –με ετικέτες τόσο από τον ελληνικό όσο και τον ξένο αμπελώνα- συμπληρώνουν οι προτάσεις για φαγητό, όπως το μπρόκολο με σος φυστικοβούτυρο, jalapeno, lime και κόλιανδρο, το pink cacio e pepe, τα νιόκι και το flank steak.

OINOSCENT

Heteroclito

Ένα wine bar που εμμένει στην απλότητα του σκοπού του από το 2012 – να λειτουργεί ως το μέσο ανάμεσα στο κοινό και το κρασί. Στόχος του Heteroclito από την αρχή της λειτουργίας του είναι να συστήσει γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Βρίσκεις 150 ετικέτες οι οποίες ανανεώνονται και εμπλουτίζονται τακτικά, με προέλευση κυρίως από χώρες της Μεσογείου.

HETEROCLITO

Kiki de Grèce

Στον πεζόδρομο της Ηπίτου, το Kiki de Grèce αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσεις με ησυχία το κρασί σου και να τσιμπολογήσεις. Η κουζίνα σύγχρονη μεσογειακή, συνδυάζει γεύσεις από όλη την Ελλάδα, με τα πιάτα να λειτουργούν ως συνοδευτικά για το κρασί.

Για τις ημέρες των γιορτών, το wine bar έφτιαξε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία αντικατοπτρίστηκε και μέσα από τις προτάσεις των κρασιών του, όπως βιολογικά κόκκινα και κρασιά πλούσια σε τανίνες και γεμάτο σώμα.
.

KIKI DE GRèCE

By the Glass

Στη Στοά Ράλλη στεγάζεται το By the Glass, που από το 2012 έως και σήμερα αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κρασιού. Σε αυτό το wine bar βρίσκεις πάνω από 500 ετικέτες, τόσο από τον διεθνή όσο και τον ελληνικό αμπελώνα.

Μία πλήρης λίστα κρασιού επιμελείται η ιδιοκτήτρια, Φωτεινή Παντζιά, με παλιές ελληνικές σοδειές, fine wines (παλιές χρονιές ξένου αμπελώνα), σπάνιες συλλεκτικές φιάλες, μοναδικά magnum και τεράστια ποικιλία από σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους, καθώς και από αποστάγματα και dessert wines. Σε ποτήρι θα βρεις περί τις 200 ετικέτες, έχοντας έτσι την ευκαιρία να μυηθείς στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

BY THE GLASS