ΕΞΟΔΟΣ

Πού να βγεις αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παγκράτι

Εστιατόρια που υπηρετούν την υψηλή γαστρονομία, παραδοσιακά κρητικά, ταβέρνες που έχουν κλείσει μισό αιώνα ζωής, μοντέρνα μπαρ και street food είναι μόνο μερικά από τα μαγαζιά που συναντάς στο Παγκράτι για την επόμενη έξοδό σου.

Το Παγκράτι έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές των τελευταίων χρόνων για φαγητό και ποτό. Κι αυτό γιατί απαρριθμεί διαφορετικές γειτονιές που η καθεμία πλεόν έχει τα δικά της στέκια. Νέα μαγαζιά έχουν ξεπηδήσει σε άλλοτε άγνωστα στενά και πλατείες όπως αυτή της Μεσολογγίου ή της Βαρνάβα βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν.

Εστιατόρια που υπηρετούν την υψηλή γαστρονομία, παραδοσιακά κρητικά, ταβέρνες που έχουν κλείσει μισό αιώνα ζωής, μοντέρνα μπαρ και street food είναι μόνο μερικά από τα μαγαζιά που συναντάς στο Παγκράτι για την επόμενη έξοδό σου.

Για φαγητό από τον κήπο στο τραπέζι στο Soil

Τους τελευταίους μήνες, το Soil έχει υιοθετήσει μια πολιτική όπου για κρατήσεις πέντε ατόμων και πάνω, ο πελάτης καλείται να δώσει μια προκαταβολή των 60 ευρώ / άτομο. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να δειπνήσει την ημέρα της κράτησής του, το voucher ισχύει για μία άλλη φορά.

Το πρώτο του Αστέρι Michelin κέρδισε το 2022 το εστιατόριο, που ακολουθεί τη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι», παράγοντας τα δικά του λαχανικά και θέτοντας στο επίκεντρο της κουζίνας του τη βιωσιμότητα. Ο Τάσος Μαντής έχει εργαστεί σε μερικές από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, βραβευμένες με αστέρια Michelin, όπως το Hof Van Cleve στο Βέλγιο (3 ***), το Geranium στην Κοπεγχάγη (3***), το Frantzén στη Στοκχόλμη (3***) και το Fat Duck στο Ηνωμένο Βασίλειο (3***) ενώ στο παρελθόν έχει ηγηθεί της κουζίνας στη Hytra (1*) στην Αθήνα.

Στο νέο βήμα που έχει κάνει με τον συνεργάτη του Άλεξ Μουρίδη, καταξιωμένο επαγγελματία στο F&B Management, ο chef στοχεύει στο να προσφέρει γευστικές αναμνήσεις και να δείξει πώς πρέπει τελικά να λειτουργεί μία κουζίνα.

Για ιταλική αύρα στο Cupola

Μία τρατορία στην πιο μοντέρνα εκδοχή της είναι το Cupola στο Παγκράτι, το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τη φινέτσα. Με προνομιακή θέση στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, το μαγαζί προσφέρει, εκτός από τη ζεστή και φιλόξενη σάλα του, τραπεζάκια έξω. Η κουζίνα είναι εμπνευσμένη από διάφορες γωνιές της Ιταλίας – με την πίτσα να ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ – και η λίστα των κρασιών είναι μελετημένη έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά γούστα.

Για cocktails στο Abstract

 

Ένα από τα καινούργια και ενδιαφέροντα μπαρ της Αθήνας, το Abstract Athens διέπεται από τις αρχές του μοντέρνου κινήματος που δεν το αφορά η απεικόνιση της φυσικής πραγματικότητας. Μάλιστα το εν λόγω κίνημα εμπνέει εκτός από το design και το μπαρ, με τα cocktails να είναι εκτός από καλοφτιαγμένα και εντυπωσιακά. Εδώ, θα απολαύσεις Splatter Margarita και Surreal Zombie και θα απολαύσεις hot dog σε διαφορετικές παραλλαγές.

Για παϊδάκια στον Μαύρο Γάτο

Αγαπημένο στέκι των παλιών και μία νόστιμη ανακάλυψη των νεότερων. Ο Μαύρος Γάτος υπηρετεί όλες τις αξίες της αθηναϊκής ταβέρνας – από το ντεκόρ με τα βαρέλια μέχρι το φαγητό και το κρασί του. Καλοψημένα κρέατα, μαγειρευτά σαν της γιαγιάς και παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Λίγα πράγματα άλλαξαν οι νεότεροι ιδιοκτήτες του μαγαζιού από το 1964 που άνοιξε τις πόρτες του. Στους τοίχους, οι τοιχογραφίες του ζωγράφου Ντόρις Παπαγεωργίου, έχουν μείνει ανέπαφες, με τον μαύρο γάτο να επιδίδεται σε γλέντια, φαγοπότια και χορούς με γυναίκες.

Ο Μαύρος Γάτος φημίζεται μεταξύ άλλων για τα παϊδάκια του, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει, επιστρέφουν γι’ αυτά ξανά και ξανά. Τα κρέατα είναι ελληνικά, καλοδιαλεγμένα από όλη την Ελλάδα, όπως Μυτιλήνη και Αμφιλοχία, όπως διαλεχτές είναι όλες οι πρώτες ύλες. Οι λαχανοντολμάδες είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ των μαγειρευτών.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

Για κρητική κουζίνα στο Καπλάνι

Στο Καπλάνι, η μεσογειακή κουζίνα και οι παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης συναντoύν μοντέρνες τεχνικές. Πιάτα βασισμένα σε πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, όπως κατσικάκι φρικασέ, οφτό αρνί και μοσχαρίσια μάγουλα, τυριά από την Κρήτη, αλλά και αυθεντικές συνταγές (στάκα με αυγά και πατάτες, γαμοπίλαφο, αμανίτες στη σχάρα) και φυσικά παραδοσιακά γλυκά – από σφακιανόπιτα μέχρι κηρήθρα με το μέλι της) συνθέτουν έναν ενδιαφέρον κατάλογο.

Στο πάντρεμα που κάνει με τη Μεσόγειο, ο Μανώλης Ρωμανάκης δεν πειράζει τα παραδοσιακά πιάτα του τόπου του. Εξελίσσει όμως τις ιδέες του στην κουζίνα. Έτσι, έχει φτιάξει μια δική του συνταγή για χοχλιδομακαρονάδα, με κόκκινη σάλτσα, διάφορα λαχανικά και τριμμένο ξηρό ανθότηρο, συνοδεύει τα γαρδουμπάκια αυγολέμονο με μια σαλάτα από πλιγούρι, προσθέτει ξύσμα περγαμόντο στο λεμονοριγανάτο κουνέλι και συνοδεύει τον κρασάτο κόκορα με μεσαρίτικα μακαρόνια και τριμμένο ξηρό ανθότυρο.

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ

Για φαλάφελ στο Baba Ghanoush

 

Το τέλειο διάλειμμα για φαλάφελ, σαλάτες, χούμους και πατάτες τηγανητές που είναι και τα highlights του Baba Ghanoush. Είτε είσαι vegan είτε αναζητάς εναλλακτικές εκδοχές του κρέατος, από αυτό το street food φεύγεις πάντα χορτάτος.